Het pittoreske Santa Fiora op de flanken van Monte Amiata

Santa Fiora gezien vanuit de Peschiera

Santa Fiora gezien vanuit de Peschiera

Santa Fiora is een stadje dat zich op de flanken van de uitgedoofde vulkaan Monte Amiata bevindt op een hoogte van ongeveer 687 meter. Het heeft zijn naam te danken aan de rivier de Fiora die langs het stadje stroomt. Het is heerlijk wandelen langs de talrijke pittoreske steegjes die omhoog en omlaag lopen wat je toelaat om prachtige beelden te krijgen van Santa Fiora.

Rocca Aldobrandeschi met de klokkentoren

Rocca Aldobrandeschi met de klokkentoren

Vooral in de zomer en in de winter wordt het stadje druk bezocht door zowel buitenlandse al binnenlandse toeristen omwille van zijn schoonheid maar ook omwille van zijn ideale temperatuur in de zomer en de ski activiteit in de winter.

Santa Fiora werd gesticht in de 9de eeuw na christus door het graafschap Aldobrandeschi die op het hoogste punt de vesting Rocca Aldobrandeschi lieten bouwen. Na de abdij van San Salvatore die 200 jaar eerder gebouwd werd was de Rocca het 2de bouwwerk dat gebouwd werd op de flanken van de Monte Amiata.

Santa Fiora kende zijn glorieperiode in de 19de eeuw toen de belangrijkste bron van inkomen te wijten was aan mercurium, gewonnen uit de nabijgelegen mijnen. In het centrum is dan ook een museum gewijd aan deze activiteit.

Ligging

Santa Fiora bevindt zich in de regio Grosseto op ongeveer 60 km van de stad Grosseto, op 82 km van Siena en op 150 km van Firenze

Bezienswaardigheden

Het centrum van Santa Fiora is het plein Piazza Garibaldi met ondermeer het stadhuis Palazzo Cesarini Sforza met de prachtige 17de eeuwse klokkentoren die gebouwd is op en naast de resten van de middeleeuwse vesting de Rocca Aldobrandeschi, de oudste kern van Santa Fiora.

Piazza Garibaldi met Palazzo Sforza Cesarini en de klokkentoren

Piazza Garibaldi met Palazzo Sforza Cesarini, de Rocca en de klokkentoren

Ooit was het stadje volledig ommuurd maar van deze middeleeuwse stadsmuren zijn slechts nog enkele resten te zien, hier en daar verspreid. Van de ooit 4 aanwezige stadspoorten zijn nog enkel de poort San Michele en de poort Porta delle Scalette overgebleven.

Pieve delle sante Fiora e Lucilla

Pieve delle sante Fiora e Lucilla

Vanuit het plein vertrekken smalle steegjes naar beneden waarlangs middeleeuwse paleizen gebouwd zijn, één van deze steegjes is de via Carolina. Volg je dit straatje dan kom je na een hondertal meter aan de 14de eeuwse kerk Pieve delle Sante Fiora e Lucilla, gewijd aan de patroonheiligen van het stadje en waar je enkele geglazuurde keramische kunstwerken van de hand van de bekende Florentijnse kunstenaarsfamilie Della Robbia kunt bewonderen.

Daal je verder af in de smalle steegjes dan kom je terecht aan de kerk Sant’Agostino die de oudste kerk van Santa Fiora is. Recht tegenover de kerk aan je linker zijde zie je de toegangspoort Porta di San Michele die toegang gaf aan Santa Fiora vanuit het laagste gedeelte van de stad.

Volg je nu verder het straatje naar beneden dan kom je terecht aan de peschiera waar je ook het kleine kerkje Chiesa della Madonna delle Nevi terugvindt. In de kerk is een gedeelte van de vloer vervangen door een glasplaat die laat zien dat ooit de rivier de Fiora op dit niveau onder het kerkje stroomde.

De peschiera is een waterbassin waar forellen en eenden worden gekweekt, het werd voor het eerst vermeld in 1300 maar kreeg in de loop der eeuwen diverse functies waaronder visvijver, waterreservoir, stadstuin en sedert einde 19de eeuw opnieuw kweekplaats voor allerlei vissoorten. Aan de straatzijde loopt het water over in een lange natuurstenen wasbak waar tot diep in de 20ste eeuw de vrouwen hun was deden. Nabij de wasbak zie je nog een antieke foto van deze activiteit.

interieur Chiesa della Madonna delle nevi

interieur Chiesa della Madonna delle nevi

antieke foto wasbak Peschiera

antieke foto wasbak Peschiera

Andere belangrijke kerken zijn ondermeer chiesa di San Giuseppe, chiesa del Suffragio en chiesa di Santa Chiara.

Praktische informatie

overnachten klein Overnachten in en rond Santa Fiora > aanbiedingen en offertes

 

Meer foto’s