Het plein Piazza della Santissima Annunziata in Firenze

Het plein Piazza della Santissima Annunziata in Firenze is één van de mooiste pleinen van Firenze en mag dus zeker niet ontbreken tijdens een bezoek aan deze prachtige kunststad. Het ligt iets aan de buitenkant van het historische centrum waardoor het soms wel eens wordt ontzien door de toeristen. Piazza della Santissima Annunziata is één van de mooiste voorbeelden van Renaissance pleinen.

Piazza della santissima annunziata Firenze

Het plein bevat ondermeer de prachtige basiliek basilica della Santissima Annunziata, de loggia dei Servi di Maria, het nationaal archeologisch museum, het hospitaal Spedale degli Innocenti, een standbeeld van groothertog Ferdinand I dei Medici, 2 mooie fonteinen en enkele prachtige paleizen.

Basilica della santissima annunziata Firenze

Voorgevel van de basiliek

Geschiedenis

Het plein kwam tot stand in de 2de helft van de 13de eeuw met de bouw van een kerkje door aanhangers van Maria (servi di Maria). Het kerkje dat aanvankelijk buiten de stadsmuren lag, werd al vlug een ontmoetingsplaats voor pelgrims waardoor de kerk op het einde van de 13de eeuw werd uitgebreid en vanuit het plein een verbindingsweg (huidige via dei servi) met het centrum werd aangelegd.

Belangrijkste monumenten

Belangrijkste monumenten zijn de loggia dei Servi di Maria, het hospitaal Spedale degli Innocenti en de basiliek.

De loggia dei Servi werd gebouwd aan het begin van de 16de eeuw en momenteel is hier een hotel in onder gebracht.

De loggia dei Servi di Maria

De loggia dei Servi di Maria

Het hospitaal Spedale degli Innocenti werd gebouwd in de 15de eeuw en was het eerste weeshuis in Europa. Het gebouw werd ontworpen door de bekende architect Brunelleschi, bekend van de koepel van de dom. Tot diep in de 20ste eeuw konden arme families hier terecht om hun kind af te staan. Aan de noordkant van de loggia is de schuif nog steeds te zien waar moeders hun pasgeboren kind in alle anonimiteit konden achterlaten.

Het vroegere weeshuis Spedale degli innocenti

Het vroegere weeshuis Spedale degli innocenti

De basiliek Basilica della santissima annunziata is één van de mooiste van Firenze en werd gebouwd vanaf 1444 door Michelozzi. De eeuwen daarop werden tal van uitbreidingen en verbouwingswerken uitgevoerd wat leidde tot de prachtige kerk zoals we hem nu zien.

Basilica della santissima annunziata Firenze - interieur

Interieur van de basiliek

Ambachtelijke markt

Bovendien heeft éénmaal per maand de ambachtelijke markt plaats op het plein. Voor deze gelegenheid komen kleine handelaars en privé personen hun zelfgemaakte produkten verkopen. Je vindt er ondermeer kazen, brood, konfituur, pastasauzen, kledij, enz.

Maandelijkse markt op plein Santissima Annunziata Firenze