Het prachtige landschap van de Crete Senesi

640px-Cretesenesi_fieno

De Crete Senesi is één van de mooiste zones van Toscane en lijkt wel weggeplukt uit een middeleeuws schilderij. Ze wordt gekenmerkt door de licht golvende terreinen, pittoreske boerenwoningen en kerkjes (pieve genaamd), eiken, cipressen en de voor de streek typische balze. Dit zijn rotsformaties bestaande uit klei, steenzout en gips die zo’n 2,5 miljoen jaren geleden gevormd zijn.

Ligging Crete Senesi

Ligging Crete Senesi

De Crete Senesi bevindt zich in het Zuid-Oosten ten opzichte van Siena en omvat de gemeenten Buonconvento (meer info) dat deel uitmaakt van de mooiste dorpen van Toscane, Asciano, Monteroni d’Arbia, San Giovanni d’Asso en Rapolano Terme dat vooral bekend is voor zijn natuurlijke warmwaterbronnen.

De abdij van Monte Oliveto

De abdij van Monte Oliveto

Op het gebied van Asciano vinden we de deserto di Accona terug dat ons nogal doet denken aan een maanlandschap. Het bekendste en belangrijkste bouwwerk in deze zone is de abdij Abbazia di Monte Oliveto Maggiore die gebouwd werd in het begin van de 14de eeuw.

Tartufo bianco: De Crete Senesi zijn vooral bekend voor de productie van de witte truffel Tartufo Bianco, er is dan ook een museum in San Giovanni d’Asso gewijd aan deze zogenaamde diamante delle crete en jaarlijks in November wordt het truffelfestival georganiseerd waarbij in het centrum eetstandjes met producten op basis van de witte truffel staan opgesteld. Voor die gelegenheid is het ook mogelijk om, samen met enkele specialisten, zelf truffels te gaan opsporen.

Met de fiets of tevoet: De Crete Senesi streek is ook uitermate geschikt om al fietsend of al wandelend te ontdekken. Er zijn tal van aangeduide routes beschikbaar op de website van Club Alpino Italiano (helaas enkel in het Italiaans) of op de site van Cretesenesi.com (Italiaans en Engels).

Een mooie route die we zelf gereden hebben en die het mooiste van de Crete Senesi laat zien vind je op deze link > Fietsen in de Crete Senesi

Voor wandelaars is de er de pelgrimsroute Via Francigena die vertrekt vanuit Canterbury en aankomt in Rome en een groot stuk passeert in de Crete Senesi. > meer info

De typische rotsformaties en de gele kleur van de desserto di Accona

Ook een groot stuk van de retro ronde Eroica passeert hier, je kunt dan ook zelf met de fiets de moeilijke beklimmingen die in dit gebied liggen, trotseren > meer info.

 

Praktische informatie:

toeristische dienst klein Interessante website met zeer veel informatie over de Crete Senesi: www.cretesenesi.com (Italiaans en Engels)

overnachten klein Vakantiewoningen in de Crete Senesi > aanbod