Het spookdorp Fabbriche di Careggine nabij Lucca

Het uit de 13de eeuw daterende dorp Fabbriche di Careggine is een dorp dat sinds 1947 op de bodem van het stuwmeer Lago di Vagli ligt. Af en toe echter kun je dit spookdorp bezoeken tijdens de drooglegging van het meer omwille van onderhoudswerken. De laatste keer was in 1994 en in 2016 zou dat opnieuw gebeuren maar momenteel is het nog steeds wachten op een nieuwe datum.

het spookdorp Fabbriche di Careggine - foto Wikipedia door Robyfra1

het spookdorp Fabbriche di Careggine – foto Wikipedia door Robyfra1

Het dorp bevat slechts 31 huizen, 1 brug, 1 kerk en een kerkhof. Op het tijdstip van de evacuatie telde het dorp slechts 146 inwoners die allen werden overgebracht naar het nieuw gebouwde Vagli Sotto.

Fabbriche di Carregine tijdens de drooglegging

Fabbriche di Carregine tijdens de drooglegging

Een stuk geschiedenis

Fabbriche di Careggine werd in de 13de eeuw gesticht door een groep ijzerbewerkers afkomstig uit de streek rond brescia. De streek was indertijd immers rijk aan ijzerertsen. Toen de winning aan ijzerertsen in de 19de eeuw een dieptepunt bereikte verlieten veel inwoners het dorp. Fabbriche di Careggine herleefde echter aan het begin van de 20ste eeuw door de ontginning van marmer in de buurt van Vagli.

Fabbriche_di_Careggine 02

In deze economische bloeiperiode werd de 1ste waterkrachtcentrale gebouwd in de nabije omgeving van Fabbriche di Careggine. In 1941, tijdens het fascisme, besliste de electriciteitsmaatschappij Enel om deze waterkrachtcentrale uit te breiden en een kunstmatig stuwmeer te bouwen aangevoerd door de rivier de Edron. Tussen 1947 en 1953 werd een 93 meter hoge dam gebouwd met een kunstmeer van 32 miljoen kubieke meter water. Fabbriche di Careggine verdween definitief onder water.

Hieronder vind je een filmpje uit 1947 met beelden van de evacuatie net voor de verdwijning onder water

Het spookdorp werd tot nu toe 4 maal opnieuw drooggelegd.

Ligging