Il Porcellino Firenze

Het standbeeld il Porcellino in Florence

Ben je een bijgelovig persoon dan moet je zeker en vast een bezoekje brengen aan het standbeeld van Il Porcellino in Florence. Dit everzwijn in brons beslist namelijk of je in de toekomst geluk of ongeluk zal hebben. Het volstaat om een muntstuk in de mond van het dier te steken en te hopen dat het valt in het onderliggende gat.

Valt het muntstuk niet in het gat dan zal het geluk niet aan je zijde staan de komende weken, maanden of zelfs jaren. Je kan dit ongeluk echter gemakkelijk omzeilen: je hoeft enkel een zwaardere munt te gebruiken dan valt die gegarandeerd in het gat.

Il Porcellino Firenze

Il Porcellino, hoe klein ook, is één van de bekendste standbeelden van Florence en staat vermeld in praktisch alle gidsen. Het bevindt zich aan de ledermarkt Mercato Nuovo, niet ver van de beroemde brug Ponte Vecchio. Andere namen voor de markt zijn ook wel de loggia del Porcellino genoemd naar de open structuur van de plaats waar de markt wordt gehouden.

Oorspronkelijk Fontana del Porcellino

De naam Porcellino is historisch gegroeid maar is feitelijk foutief want letterlijk vertaald betekent porcellino varkentje en het standbeeld is een everzwijn. Tevens is het standbeeld niet echt een standbeeld maar een fontein, de Fontana del Porcellino genoemd. Het water liep uit de muil van het everzwijn en diende om de verkopers van de markt te voorzien van water.

Il Porcellino Firenze

de markt Mercato Nuovo met links Il Porcellino

Loggia del Porcellino

De Mercato Nuovo zonder marktkraampjes

De markt was namelijk een luxe markt, er werden prestigieuze stoffen zoals zijde, brokaten en wollen doeken verkocht. De marktkramers mochten dus al eens in de watten worden gelegd. Tot op heden is deze traditie min of meer bewaard gebleven met de verkoop van zijde maar vooral van lederwaren.

Het standbeeld is een kopie van een marmeren Romeins beeld dat paus Pio IV schonk aan Cosimo dei Medici I in 1560. In 1612 liet Cosimo II er door Pietro Tacca, een leerling van Giambologna, een bronzen kopij van maken om te plaatsen in het Palazzo Pitti, de woonplaats van de Medici familie.

Il Porcellino Firenze

In 1640 besliste Ferdinando II dei Medici om er een fontein van te maken waarbij de basis werd toegevoegd en het standbeeld werd geplaatst aan de ingang van de markt Mercato Nuovo. Pas in de 19de eeuw werd, om de doorgang te vergemakkelijken in de straat via Por Santa Maria, het standbeeld verplaatst naar zijn huidige plaats.

Door het populaire traditioneel gebaar om eerst de snuit van het dier te strelen vooraleer het muntstuk in de mond te plaatsen werd het originele standbeeld beschadigd en vervangen door een kopie. Het originele staat opgesteld in het museum Museo Bardini sedert 2004.

kopieën in België, Frankrijk, Duitsland, …

In de loop der eeuwen zijn heel wat kopieën van Il Porcellino gemaakt. Ook in België staat een exemplaar: in het park van het kasteel van Enghien. Andere kopieën staan in Grosseto, in Aix en Provence in Frankrijk, in München in Duitsland, in Sydney in Australië en in Ecuador.

Ook Hans Christian Andersen was, na een bezoek aan de kunststad Florence, onder de indruk van Il Porcellino en schreef er een sprookje over getiteld Het Bronzen Varken. Ook in enkele films van Harry Potter is Il Porcellino opgenomen in het interieur van de school waar de leerlingen hun toverkunsten aanleren.

Loggia del Porcellino

De gedenkplaat die verwijst naar het sprookje van Hans Cristian Anderson

Ligging Il Porcellino

Il Porcellino bevindt zich in de straat Via Por Santa Maria, aan de overdekte ledermarkt Mercato Nuovo en op enkele honderden meters van het Palazzo Vecchio en Ponte Vecchio