Het strand der geliefden op Elba

Het strand Spiaggia dell’Innamorata (strand der geliefden) is het laatste strand aan de zuidkant van de berg Monte Capanne vooraleer je de kuststrook Costa dei Gabbiani tegenkomt.

Het strand heet oorspronkelijk Cala de lo fero omwille van zijn minerale ondergrond maar wordt in de volksmond Spiaggia dell’Innamorata genoemd omwille van een legende. In 1534 gooide ene Maria zich van een klif uit wanhoop omdat haar verloofde Lorenzo door de bloeddorstige piraat Barbarossa eerst werd ontvoerd en vervolgens vermoord. Toen ze het levensloze lichaam van haar verloofde aantrof besliste ze om ook aan haar leven een einde te maken.

festa dellinnamorato elba

Om dit tragische gebeuren te herdenken wordt ieder jaar in de avond van 14 juli het strand met fakkels verlicht en het voorval nagespeeld. Voor deze gelegenheid dossen alle figuranten zich uit in nagemaakte klederdracht uit de 16de eeuw.

Het strand zelf is 280 meter lang en bestaat uit een mix van zand en grind. Slechts 1 helft van het strand is gratis toegankelijk (spiaggia libera) terwijl de andere helft voorzien is met ligzetels en parasols en dus tegen betaling. Op het strand kun je ook met een bootje mee dat je de kuststrook van de costa dei gabbiani laat bewonderen en je op aanvraag afzet op één van de vele kleine strandjes die enkel via het water te bereiken zijn.

Je kunt er ook een pedalo huren waarmee je naar de dichtbijgelegen eilandjes Gemini kan varen, nogal geliefd bij snorkelaars en diepzeeduikers omwille van hun mooie zeeflora.

Ligging en bereikbaarheid

Het strand is gelegen in het zuiden van het eiland Elba op zo’n 8 kilometer van Porto Azzuro, er is een parkeerplaats aanwezig waar je tegen betaling de wagen kunt achterlaten.