Het Uffizi museum

De galleria degli Uffizi werd oorspronkelijk gebouwd om er de kantoren (uffizi) van de 13 magistraten van Firenze in onder te brengen. De opdrachtgever was Cosimo I de’ Medici en het project werd toevertrouwd aan Giorgio Vasari die een gebouw in U-vorm met 3 verdiepingen voorzag. Voor de bouw van het imposante gebouw moest een volledige wijk verdwijnen wat tot fel protest van de bevolking leidde, het project werd gerealiseerd tussen 1560 en 1581 in redelijk korte tijd.

uffizi FirenzeVoor het huwelijk van Cosimo’s zoon Francesco met Johanna van Oostenrijk in 1565 en omwille van de geringe populariteit onder de bevolking van de familie De’ Medici liet Cosimo de corridoio Vasariano (gesloten galerij) bouwen.

Deze galerij is 1 km lang en loopt tussen het Uffizi en het palazzo Pitti, de toenmalige woning van de Medici’s. Voor het project van de galerij werd opnieuw beroep gedaan op Giorgio Vasari die in amper 6 maanden de werken realiseerde.

[one_half]Kort na de voltooiing van het project liet Francesco de’ Medici de 2de verdieping, die oorsponkelijk open was, dichtmaken en liet er zijn grote collectie aan kunstvoorwerpen in onder brengen. Meteen was de eerste stap gezet van het museum.

In 1737 na de dood van Gian Gastone, het laatste mannelijke lid van de Medici familie, schonk zijn zus Anna Maria Ludovica de kunstcollectie aan de stad Firenze onder voorwaarde dat de stad de collectie in zijn integriteit zou behouden.

Tip! Koop je ticket op voorhand online en sla de wachtrij over > meer info

Vanaf toen werden ook de andere verdiepingen als museum gebruikt en werden geleidelijk aan nieuwe collecties door de stad aangekocht waardoor de kunstcollectie van het Uffizi vandaag één van de grootste en belangrijkste ter wereld is, je vindt er maar liefst 1700 meesterwerken van ondermeer Giotto, Botticelli, Michelangelo, Caravaggio, Titiaan, Leonardo da Vinci, Rubens, enz.

Reken toch zeker 3 uur om het museum te bezoeken.

De beroemdste schilderijen zijn:

  • De geboorte van Venus door Sandro Botticellli
  • De annunciatie van Leonardo da Vinci
  • De Heilige familie van Michelangelo
  • De Maestà door Giotto
  • De lente door Botticelli
  • De Bacchus van Caravaggio
  • De Venus van Urbino door Titiaan

[/one_half]

 

[one_half_last]

[/one_half_last]

De belangrijkste zalen vind je hieronder:

uffizi

Openingsuren: Dinsdag – zondag: 08.15 – 18.50 (zomer tot 22.00), sluitingsdag Maandag