Piaggio museum Pontedera

Het Vespa en Piaggio museum in Pontedera

Piaggio museum Pontedera 01 (800x450)

Een stukje geschiedenis

De naam Piaggio zegt niet iedereen meteen iets maar hun wereldberoemde bromfiets zeker en vast wel. We hebben het natuurlijk over de Vespa scooter, ontworpen in 1946. Letterlijk betekent Vespa wesp omwille van het gezoem en het design dat nogal doet denken aan de slanke taille van de wesp.

Het bedrijf Piaggio werd in 1884 opgericht door Rinaldo Piaggio en produceerde aanvankelijk onderdelen voor de scheepvaart en later voor de trein- en vliegtuigindustrie. De ommekeer kwam er na de tweede wereldoorlog toen op 23 april 1946 door de ingenieur Corradino D’ascanio een brevet werd aangevraagd voor een bromfiets, de Vespa genaamd. De Vespa werd meteen een gigantisch succes en in de loop der tijden werden nog andere modellen van bromfietsen ontworpen die sommigen onder ons zeker en vast kennen of zelfs bereden hebben. Denken we hierbij maar aan de Ciao, de Boxer, de Bravo, de Zip en de Fly.

Piaggio museum Pontedera 15 (800x450)

Na de dood van Enrico Piaggio werd het bedrijf overgenomen door de familie Agnelli, eigenaars van FIAT, en in de loop der jaren werden andere historische bromfiets- en motomerken overgenomen zoals het Italiaanse Gilera, Moto Guzzi, Laverna en Aprilia en het Oostenrijkse Puch.

Collectie Piaggio, Vespa en Gilera

De geschiedenis van het bedrijf Piaggio en de verschillende modellen doorheen de jaren kun je sinds 2000 bewonderen in het Vespa en Piaggio museum in Pontedera, nabij Pisa. Het museum werd opgericht op initiatief van Giovanni Alberto Agnelli, in de tijd de directeur van het bedrijf Piaggio en is ondergebracht in een fabrieksgebouw dat deel uitmaakt van de site waar nog steeds bromfietsen worden gemaakt.

Het museum biedt een ruime collectie aan de merken Piaggio, Vespa en Gilera. Niet enkel bromfietsen maar ook moto’s, motoren, mini vrachtwagentjes en zelfs een trein en vliegtuig worden er aan het publiek tentoongesteld. Van de éénvoudigste modellen tot echte design bromfietsen en rariteiten zoals de Vespa en Gilera ontworpen om het snelheidsrecord te verbreken, de Vespa met handtekening van Salvador Dali, de Vespa gebruikt tijdens de oorlog en de collectie bromfietsen met design van enkele bekende kunstenaars.

Piaggio brandweerwagen

Piaggio brandweerwagen

Vespa helikopter

Vespa helikopter

Aan het einde van het museum is er een bookshop waar je naast boeken ook gadgets, modellen, T shirts, helmen, handtassen en zelfs Vespa onderdelen kunt kopen.

Openingsuren en toegangsprijzen

Het museum is open van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 18.00

Gesloten op feestdagen en op zon- en maandag behalve de tweede zondag van iedere maand.

De zaterdag is het museum gesloten tussen 13.00 en 14.00

De toegang is gratis

website: www.museopiaggio.it

Vespa model ontworpen voor WOII

Vespa model ontworpen voor WOII

Ligging

Adres: Viale Rinaldo Piaggio n° 7, 56025 Pontedera (pisa). Op wandelafstand van het treinstation Pontedera.


Grotere map

Meer foto’s