Het wijnfestival Cantine Aperte

Sedert 1992 wordt het laatste weekend van mei Cantine Aperte, het grootste wijnfestival van Italië georganiseerd. Bezieler van dit evenement is de organisatie Movimento Turismo Vino die instaat voor de promotie van de wijnsector. Bedoeling is om het grote publiek bekend te maken met de productie van wijn, de verschillende wijnsoorten, enz.

WP_20140525_039 (800x450)

In Toscane nemen maar liefst meer dan 80 wijnproducenten deel aan het festival. Voor die gelegenheid kan je hun wijnkelders bezoeken, demonstraties volgen, wandelen tussen de wijngaarden en natuurlijk wijnen proeven samen met enkele typische Toscaanse streekgerechten.

streekgerechten tijdens cantine aperte (800x450)

Daarnaast worden ook heel wat andere activiteiten georganiseerd waaronder trekking langs en doorheen de wijngaarden, begeleide tochten per paard of met de mountainbike, live muziek, kunsttentoonstellingen, kinderanimatie en nog veel meer.

wijndegustatie cantine aperte (800x450)

Sommige wijnkastelen beschikken zelfs over een enotheek of restaurant waar je menu’s op basis van streekgerechten kan consumeren. Dit alles natuurlijk vergezeld van een heerlijke zelfgeproduceerde wijn.

Dit jaar is het een heel speciale organisatie en zal ook de Vespa scooter in de belangstelling staan. Het is immers 70 jaar geleden dat de eerste Vespa uit de fabriek kwam rollen. Verschillende leden van Vespa Oldtimerclubs zullen zich verplaatsen tussen de verschillende wijnkastelen om hun verzamelobjecten te laten zien en te bewonderen.

de antieke wijnkelder

antieke wijnkelder

Ben je eind mei in Toscane en ben je bovendien een wijnliefhebber dan moet je zeker deelnemen aan Cantine Aperte.

Meer info over de verschillende activiteiten en welke wijnproducenten deelnemen kan je terugvinden op de officiële website van Movimento Turismo Vino > link Cantine Aperte