Het bekende wijnstadje Montalcino

Montalcino is een kleine gemeente gelegen in de regio Siena en is vooral bekend om zijn heerlijke wijnen de Brunello en de Rosso di Montalcino. Montalcino ligt op een heuvel te midden van de Brunello wijngaarden en olijfbomen. De gemeente heeft op de pittoreske straatjes, het versterkte fort (La Fortezza) en het stadhuis (Palazzo Comunale) na eigenlijk niet zoveel te bieden. Plan je om Montalcino te bezoeken combineer dit dan met andere kleinere stadjes en gemeenten zoals Pienza, San Quirico d’Orcia , Bagno Vignoni en Buonconvento. Allen liggen in een straal van 25km van Montalcino in de prachtige streek Val d’Orcia.

Vergeet natuurlijk niet even langs te gaan bij één van de vele enotheken om een glas uitstekende Brunello di Montalcino te proeven.

Piazza del Popolo met stadhuis

Piazza del Popolo met stadhuis

 

Bezienswaardigheden

Palazzo Comunale: Het stadhuis is gelegen aan het hoofdplein Piazza del Popolo en dateert eveneens uit de 14de eeuw. Aan de buitenkant vind je de wapenschilden (stemma) terug van de verschillende families (priori) die de stad bestuurden.

Versterkte burcht La Fortezza

Versterkte burcht La Fortezza

De middeleeuwse toren die deel uitmaakt van het stadhuis diende onder andere als wachttoren voor eventuele invallen.

La Fortezza: de versterkte burcht “La Fortezza” dateert uit de 14de eeuw en is gebouwd op het hoogste punt van Montalcino.

De burcht heeft een vijfhoekig grondplan met telkens een middeleeuwse toren op de hoeken. In de burcht bevindt zich een enotheek met een grote keuze uit lokale wijnen en kleinere plaatselijke gerechten.

 

Rosso en Brunello di Montalcino

Brunello-di-Montalcino

Montalcino is vooral bekend om zijn klassewijnen Rosso en Brunello di Montalcino. Je vindt er dan ook overal winkeltjes en enotheken waar je de kans krijgt om een glas heerlijke wijn te proeven en aan te kopen. Het verschil tussen de twee wijnen is enkel de rijpingstijd. De krachtige Brunello moet minimum 3 jaar rijpen in eikenhouten vaten terwijl de lichtere Rosso di Montalcino vanaf september na de wijnoogst van het jaar daarvoor op de markt mag worden gebracht.

Bezoek aan een wijndomein met degustaties

Een unieke ervaring is een bezoek aan een wijndomein waar je de prachtige wijnkelders kunt bewonderen. Bij een bezoek zitten steeds een aantal degustaties van wijnen maar ook van streekproducten.

Heel wat wijndomeinen bieden tegenwoordig deze mogelijkheid aan.