Hoe bespaar ik op mijn stedentrip naar Firenze?

Firenze (ook wel Florence genoemd) is één van de steden die je moet gezien hebben in je leven, het is jammergenoeg niet één van de goedkoopste en prijzen in restaurants en hotels durven nogal eens de pan uit te swingen, vooral dan in het hoogseizoen. Houd je echter rekening met volgende tips dan kan je heel wat nutteloze kosten uitsparen zonder je ook maar aan iets te weerhouden.

 

Vliegen met de low cost luchtvaartmaatschappij Ryanair

Een stedentrip naar Firenze plan je het beste met het vliegtuig. Sedert 2000 vliegt de low cost luchtvaartmaatschappij Ryanair op Pisa. Boek je een tijdje van op voorhand dan kun je soms al een heen- en terugvlucht boeken voor ongeveer € 50. Wens je meer dan enkel een handbagage (max 10 kg) mee te nemen, reken dan op een minimum totaalprijs van ongeveer € 90. Geen enkele andere luchtvaartmaatschappij kan tippen aan deze prijzen! De vlucht zelf duurt ongeveer anderhalf uur.

Er zijn vluchten vanuit Charleroi en Eindhoven naar Pisa, een waardig alternatief is vliegen naar Bologna of Perugia. Naar Perugia kun je enkel vanuit Charleroi en er zijn geen vluchten buiten het zomerseizoen.

 

De rechtstreekse busdienst tussen Pisa luchthaven en Firenze centrum

Ben je van plan om enkel Firenze te bezoeken dan is het aangewezen om geen huurauto te nemen maar je reist het best vanuit de luchthaven van Pisa met de trein of met de bus naar Firenze.

Een treinticket kost minimum €7,80 en de rit varieert van 57 minuten tot anderhalf uur afhankelijk van een overstap in Pisa centrale.

Veel comfortabeler is de rechtstreekse busdienst tussen Pisa luchthaven en het treinstation Firenze Santa Maria Novella. Een ticket kan je zowel op de bus kopen of online. In het laatste geval kost een enkele rit 12€ en een heen- en terugreis 24€. Enkele jaren geleden toen Terravision nog deze dienst aanbood kostte een ticket de helft van de prijs

Tussen 08.48 uur en 00.20 uur vertrekt er minimum één bus per uur vanuit Pisa luchthaven richting Firenze. Voor de terugreis vanuit Firenze Santa Maria Novella is dit tussen 03.40 uur en 21.00 uur (meer info over deze busdienst).

 

Boek een stedentrip in het voor- of naseizoen.

Het toeristische seizoen in Firenze start vanaf April en eindigt in Oktober. Logisch dus dat je het goedkoopst een hotel boekt buiten deze periode. Tevens kun je op die manier de stad met zijn talrijke monumenten en musea op een rustige manier bezoeken zonder urenlang in de file aan de ingang te moeten aanschuiven. Hetzelfde geldt voor de restaurants, sommigen verlagen zelfs hun prijzen in deze periode.

Houd er wel rekening mee dat er buiten het seizoen minder activiteiten in de stad zijn en dat de musea minder lange openingsuren hanteren dan in het toeristische seizoen.

Wens je helemaal geen tijd te verliezen aan de ingang van een museum koop dan je tickets online!

 

Goedkoop op restaurant met Groupon, Groupalia en Poinx

Deze zeer populaire sites bieden enorme kortingen aan tot wel 70% op onder andere restaurants, producten, reizen, … De kortingen zijn mogelijk door het groot aantal boekingen of verkopen door middel van de collectieve koopkracht. Hoe meer verkoop hoe meer korting zij kunnen geven. Dit houdt in dat je bijvoorbeeld een vismenu met 3 gangen voor slechts €30 voor 2 personen krijgt in plaats van €100. Een koopje dus.

De aanbiedingen na aankoop blijven normaalgezien minimum 2 maanden geldig wat inhoudt dat je alle tijd hebt om vóór vertrekdatum in alle rust een gepaste aanbieding te zoeken. Eén nadeel is dat deze sites enkel in het Italiaans zijn en je dus een woordje Italiaans moet kennen om de boeking te kunnen voltooien, je bent tevens verplicht om na de aankoop van je coupon nog telefonisch met het restaurant de juiste datum te reserveren.

Groupon Firenze > website

Groupalia Firenze > website

Poinx Firenze > website

 

Een daguitstap vanuit Firenze

Heb je tijd genoeg om nog een andere stad of plaats te bezoeken zoals San Gimignano, Siena, Lucca, de Chiantistreek, … dan heb je verschillende mogelijkheden: met de trein, bus of huurauto. Veel hangt af van de tijd die je er wenst te spenderen.

Om Siena te bezoeken bijvoorbeeld moet je wel een volledige dag uittrekken dus is het aangeraden om de bus te nemen. Vanuit Via Santa Caterina da Siena 15/r nabij het treinstation Santa Maria Novella vertrekken er dagelijks bussen rechtstreeks naar Siena, een enkele reis kost ongeveer € 7,20. Meer info over de uren vind je hier > uurrooster Firenze Siena.

Lucca is dan weer het best met de trein te bereiken, terwijl de andere plaatsen redelijk klein zijn en dus best te combineren zijn met een andere plaats waardoor het aangewezen is om hiervoor een huurauto te nemen.

 

Sedert kort is er tevens de hoge snelheidstrein frecciarossa die je vanuit Firenze naar Bologna brengt in 38 minuten. Andere mogelijkheden zijn Rome, Napels en Milaan.