fooi geven

Hoeveel fooi geven in Italië en hoe fooi geven: overzicht

Fooi geven in Italië is een gebruikelijk gebaar om waardering te tonen voor ontvangen diensten.

Je ziet mensen fooi geven in cafés, restaurants en andere geselecteerde situaties. Een fooi geven is echter niet zo’n wijdverbreid gebruik als bijvoorbeeld in de Verenigde Staten.

Zelfs als het gedaan wordt, is het gegeven bedrag vaak lager dan wat je thuis misschien gewend bent.

Beslissen hoeveel je als fooi achterlaat in Italië is een delicate handeling: je wilt niet te veel achterlaten, maar je wilt er ook voor zorgen dat wat je wel achterlaat niet zo weinig beledigend overkomt.

Wanneer en hoeveel fooi geven in Italië: overzicht

WaarIs fooi normaal?Hoeveel fooiHoe geef je de fooi
RestaurantJaEen paar euro’s, tot 10 procent van de rekeningLaat wat cash achter op de tafel. Of vertel de persoon om het af te ronden. Met pin betalingen hebben ze vaak moeite om fooi aan te nemen. Het is normaal om dit met cash te doen.
Koffie aan de barNeeWellicht 20 cent als je fooi geeftLaat een muntje achter op de bar
TaxiNeeAls je dan geeft dan vaak afronden van het bedragVertel de taxi chauffeur om het wisselgeld te houden
Ontbijt JaPaar euro (1-3) tot 10 %Laat wat cash achter op de tafel. Of vertel de persoon om het af te ronden. Met pin betalingen hebben ze vaak moeite om fooi aan te nemen. Het is normaal om dit met cash te doen.
Borrel / AperitvoJaTot 10 %Laat achter op tafel of aan de bar. Of laat barkeeper afronden.
Tour gidsenJatot 20%Cash aan het eind.
Gratis gidsenJaWat je het waard vond, maar minstens een paar euroCash aan het eind.
Hotel portersJaEen euro per tas, max 10 euroCash
Hotel schoonmaakNeeAls je doet, een euro is genoegOp hoofdkussen
TankstationSomsPaar euroEigenlijk alleen als er wat extra service wordt gegeven,zoals het tanken voor je, banden check, oppompen, olie checken.

Fooien geven in Italië: wanneer het niet te doen

Bij de kapper mag je fooi geven aan het junior personeelslid dat je styling doet, maar niet aan de eigenaar die zijn naam op de deur van de salon heeft staan. Hetzelfde geldt voor kleine ondernemers, zoals eigenaars van pensions of familierestaurants. We geven ook geen fooi voor gelato of straatvoedsel (het is echter wel vriendelijk om fooi te geven voor het thuisbezorgen van voedsel).

We laten ook nooit een fooi achter als we ontevreden zijn over de service. Ben je minder dan tevreden over de bediening, voel je dan nooit verplicht een fooi achter te laten: de bediening waarvoor je betaalde dekt het loon van de persoon die voor je werkte.

Alles wat er bovenop komt is een teken van waardering en van uitstekende service: laat het alleen achter als je vindt dat het verdiend is. Om niet onbeleefd of neerbuigend over te komen, laat je geen handvol 1c of 2c Euro muntjes achter en ga je niet te buiten aan grote biljetten voor kleine diensten.

Biljetten van 20 of 50 Euro zijn grote bedragen en kunnen een vrijwillige betaling zijn voor een gratis rondleiding, maar ze zijn te veel als fooi.

Hoe fooi geven in Italië

Een fooi geef je meestal in contanten, ook als je met een kaart betaalt. In veel gevallen is het niet mogelijk je fooi op de kaartmachine aan de rekening toe te voegen, want het bedrag moet overeenkomen met dat op de kassa. Het is een goede gewoonte wisselgeld bij je te houden: kies zo mogelijk voor grotere munten (50 cent, 1 en 2 Euro) in plaats van kopers.

In het algemeen merk ik dat ik een paar euro achterlaat voor kleinere maaltijden of de ober zeg dat hij het wisselgeld mag houden.

Je kunt zo hoog gaan dat je bijna 10% van de rekening achterlaat, maar dit zou als tamelijk royaal beschouwd worden, tenzij je in een grootschalig etablissement bent: voel je niet onder druk gezet door wat je thuis misschien gewend bent.

Om een praktisch voorbeeld te geven: als je een restaurantrekening van 37 Euro hebt, zou het gebruikelijk zijn om 40 Euro achter te laten en gewoon niet om wisselgeld te vragen.

Het zou echter ook aanvaardbaar zijn om alleen een muntstuk van 2 Euro achter te laten, bijvoorbeeld als je met een kaart betaalt en dit is wat je bij de hand hebt om op tafel achter te laten.

Moet je weten! Je leest vaak artikelen waarin staat dat je in Italiaanse restaurants geen fooi geeft, omdat de fooi al is inbegrepen in de toeslagen zoals ‘coperto’ (dekgeld) of ‘servizio’.

Dit is niet helemaal juist.

‘Coperto’, is geen toeslag die naar de ober gaat, maar een vergoeding die de ruimte dekt die tijdens de bediening gebruikt wordt en zaken als gebruik bestek, tafelkleden enz.

‘Servizio’ daarentegen is een bedieningsgeld. Je laat geen fooi achter als de service inbegrepen is.

‘Coperto’ daarentegen heeft geen invloed op je beslissing om al dan niet fooi te geven.

Coperto is een veelbesproken heffing.

Het dateert uit de Middeleeuwen en heeft tegenwoordig weinig zin meer, zozeer zelfs dat er gesprekken aan de gang zijn om het helemaal te verbieden.

Lazio, de regio van Rome, heeft het verboden en de nationale wetgeving schrijft voor dat coperto en service charge expliciet op de prijslijst vermeld moeten worden.



Travel guide

Toscane

Hét eBook voor Toscane met meer dan 140 (kidsproof) tips voor jouw vakantie

Vakantietips Toscane