“Il Borro” een middeleeuws gehucht in de Valdarno streek

WP_20140525_032 (800x450)

Ooit waren adellijke Italiaanse families als de Pazzi’s, de Medici, Tornabuoni’s en de Savoia’s er thuis. Nu is het domein in de Valdarno streek, het gebied tussen Firenze, Arezzo en Siena een luxeresort dat een sobere elegantie uitstraalt. Het hart van het domein, een middeleeuws gehucht dat teruggaat tot 1039, ligt op de rand van een ravijn, gevormd door het bergriviertje il Borro.

Ligging en hoe te bereiken

Il Borro ligt in de gemeente San Giustino Valdarno op 12 km van het pittoreske dorpje Loro Ciuffenna, op 29 km van Figline Valdarno en op 23 km van Arezzo.

 

Il Borro vanuit de hoogte

In 1993 kocht de familie Ferragamo het domein van de hertog D’Aosta. Het domein en dan vooral het middeleeuws gehucht was in erbarmelijke staat en hoognodig aan restauratie toe. De restauratiewerken werden met de grootste zorg en vakkundigheid uitgevoerd, met het allergrootste respect voor de originele materialen. Het gevolg is een prachtig stukje geschiedenis waar de bezoeker vrij van kan meegenieten.

Het gehucht is trouwens open voor het publiek en herbergt naast 12 appartementen tevens een groot aantal winkels en ateliers waar plaatselijke ambachtslui er hun oude vaardigheden demonstreren en handgemaakte producten verkopen. Er is tevens een kerkje aanwezig waar nog niet lang geleden één van de kleindochters van Ferragamo trouwde.

In de pittoreske huisjes van het gehucht zijn 12 appartementen ondergebracht die worden verhuurd aan toeristen. De appartementen hebben elk een eigen badkamer en keuken en bieden een schitterend uitzicht over de omringende bossen, waar je het pad kruist van fazanten, everzwijnen en herten.

De villa met tuin

Een andere mogelijkheid is een verblijf in de Villa, een prachtig gerestaureerd landhuis dat in 1848 voor prins Waldenburg werd opgetrokken. Recent werd er een luxueuze spa met buiten- en binnenzwembad aangelegd.

Wie op zoek is naar absolute rust in een idyllisch landschap kan in één van de vijf rustieke boerenwoningen terecht, waarvan de meeste een eigen zwembad hebben. Voor een moderne aangepaste versie van de Toscaanse keuken kan je terecht in het restaurant “Osteria del Borro”, met een prachtig uitzicht over de streek.
Tot de infrastructuur van Il Borro behoren verder tennistereinen, mountainbikes, een manège, een golfterrein en zelfs een landingsbaan voor privé vliegtuigen.

de antieke wijnkelder

de antieke wijnkelder

Een bezoek meer dan waard is het wijndomein en de wijnkelders. In 1995 werd begonnen met de aanplanting van de 40 ha wijnbouwgebied en in 1999 werd er voor het eerst geoogst. Er worden drie rode wijnen geproduceerd die bij kenners al snel een uitstekende reputatie wisten te verwerven. Daarnaast wordt er één witte wijn en één grappa geproduceerd.
Meer informatie over Il Borro kun je vinden op de officiële website www.ilborro.it

Overnachten in Il Borro

Prijzen en aanbiedingen > checken

Meer foto’s

 

Video (in het Italiaans) met kleinzoon Ferragamo