Coronavirus Burger King

In quarantaine door het Coronavirus – dag 2

Donderdag 12 maart 2020:

Gisteren dag 2 van de quarantaine met op het programma de auto gaan afhalen bij de garagist in het plaatselijke dorp om daarna mijn zoon Enrico op te gaan halen bij mijn ex vrouw en mee te nemen naar mijn verblijfplaats.

Tijdens de korte rit met mijn fiets naar de garagist al meteen de 1ste verrassing. Een auto achter mij vertraagt en komt naast mij rijden, Het zijn de carabinieri (politie) die mij vragen waar ik naartoe ga. Als ik zeg dat ik naar de garagist ga om mijn auto op te halen en daarna nog even stop in de plaatselijke supermarkt steekt de carabiniere zijn duim omhoog en zegt dat het ok is.

Dat was toch even verschieten, nog maar 10 minuten het huis uit en al meteen controle door de rijkswacht. Hoeveel controleposten zullen er zijn opgesteld langs de weg die ik moet afleggen om aan het huis te geraken waar mijn zoon woont? Ik denk dat het maar beter is om dadelijk de autocertificazione in te vullen (document dat je moet bij je hebben waarbij je naar eer en geweten verklaart om welke reden je het huis hebt verlaten).

Ook bij de garagist merk ik dadelijk de angst op en wordt de afstand van 1 meter tussen 2 personen duidelijk gerespecteerd. Als ik hem vertel dat de rijkswacht me al heeft tegengehouden zegt hij dat het serieus en we het decreet ten volle moeten respecteren.

Nadat ik Enrico heb opgehaald vraagt hij om even te stoppen bij de Chinees om een nieuwe oplader voor zijn ipad te kopen. Met de Chinees wordt hier een supermarkt aangeduid waarbij je praktisch alles vindt aan zeer economische prijzen natuurlijk, een beetje te vergelijken met de Action in Nederland en België.

Ik zeg hem dat deze winkel zeker en vast gesloten zal zijn maar we toch even kunnen stoppen, het ligt immers op de weg. Ik denk dat alle Chinese winkels en restaurants (anders zeer populaire voor hun sushi aan economische prijzen) het sedert de laatste 2 weken zeer hard te verduren hebben en noodzakelijk hun deuren hebben moeten sluiten.

Mijn bedenking klopt, op de deur hangt een bordje gesloten wegens verlof. Wat kunnen ze anders doen in deze Corona tijden?

We besluiten dan maar op te stoppen in de plaatselijke supermarkt waar ze ook een kleine afdeling electronica hebben. Sedert dinsdag wanneer het decreet #iorestoacasa werd toegepast, hebben ze hier een aparte ingang en uitgang voorzien om te vermijden dat teveel mensen met elkaar in contact komen. In de supermarkt veel mensen met mondmaskers, ook de werknemers, en heel weinig volk.

Coop Coronavirus

medewerkers supmermarkt Coop met mondmaskers achter hun toonbank

Eens voorbij de kassa komen we in de hall waar er heel wat kledingszaken zijn maar die zijn allemaal dicht, gesloten omdat er te weinig mensen komen winkelen en wijselijk hebben beslist om hun deuren dicht te doen.

Piazza Italia Coop

Op weg naar de auto passeren we voorbij de ingang van de supermarkt waar de situatie ondertussen veranderd is. Wij konden gewoon binnen maar nu is er een wachtrij omdat er teveel mensen in de winkel aanwezig zijn op dat moment.

Coop ingang

wachtende mensen aan de ingang van de supermarkt Coop

Het is ondertussen lunchtijd en ik stel voor om te stoppen bij Burger King dat op de terugweg ligt. Het valt dadelijk op dat de parking leeg is en Enrico denkt dat het gesloten is maar neen want het licht is aan. Binnen is er maar 1 iemand die moederziel alleen aan een tafeltje zit. Het valt meteen op dat er aan veel tafels een lint hangt om de afstand te behouden. Aan alle tafeltjes staat ook maar telkens 1 stoel, hoe vreemd.

Nadat we onze bestelling hebben gekregen vraagt de medewerker ons vriendelijk of we apart aan een tafeltje kunnen gaan zitten. Surrealistisch, we zijn toch vader en zoon en wonen onder hetzelfde dak! Is dit alles niet overdreven?

Coronavirus Burger King

Coronavirus Burger King

Tijdens de 20 minuten dat we binnen zijn, komen er welgeteld 2 personen binnen, wel rijden er meer auto’s langs de take away service. Mijn bedenking of het niet beter is dat alle restaurants en winkels tijdelijk worden gesloten is gisterenavond door de regering wet geworden. Logisch want op die manier zonder klanten kunnen ze niet anders dan verlies draaien.

Na onze lunch keren we huiswaarts maar Enrico wil naar de kapper en we stoppen nog even in het dorp om te controleren of de kapper open is. Helaas net als de meeste winkels zijn de 2 aanwezige kappers dicht.

Laat ons proberen in het naastgelegen dorp dat iets groter is, daar zijn er 4 en we kunnen ze opbellen. Ook hier geen antwoord, de telefoon blijft rinkelen maar niemand antwoordt. In Firenze zijn de kappers open zegt Enrico, we kunnen daar morgen naartoe gaan.
Ik kan het hem niet verwijten, het is moeilijk om een kind van 10 jaar duidelijk te maken dat iedereen thuis moet blijven en je een boete of een gevangenisstraf kan krijgen als je naar Firenze gaat om je haar te laten knippen!