coronavirus Toscane

In quarantaine door het Coronavirus – dag 3

Vrijdag 13 maart:

Gisteren dag 3 van het decreet #iorestoacasa om het Coronavirus hier in Italië de kop in te drukken.

Nog veel minder Italianen op straat, de angst zit er goed in, ook temeer omdat het aantal besmettingen en doden dagelijks in grote hoeveelheid toeneemt.

We zitten ondertussen op 12.839 besmette Italianen en 1.016 slachtoffers, in Toscane zijn er de afgelopen 24 uur meer dan 100 gevallen bijgekomen en is het aantal besmettingen nu 352.

In Lombardije, de zwaarst getroffen regio, denken ze er zelfs aan om alle parken, openbare ruimten en markten in open lucht te sluiten. Een nog extremere maatregel.

Wijzelf hebben de richtlijnen van het decreet 100% opgevolgd en zijn de ganse dag het huis niet uitgekomen. Het was immers een regenachtige dag wat in huis blijven niet zo heel moeilijk maakte.

Enrico een beetje huiswerk, geleerd hoe hij een word document moet aanmaken en het gebruiken, hoe de zoekmotor van google te gebruiken, beelden invoegen en aanpassen in het word document, enzovoort.

Nog eens Monopoly bovengehaald wat je toch al een aantal uren bezig houdt, Vlaamse pannenkoeken bakken, een aperitiefje samen (alcoholvrij natuurlijk), nog eens Monopoly, telefoontjes en berichtjes beantwoorden van familie en vrienden en een filmpje ’s avonds.

coronavirus Toscane

Kortom we profiteren van de quarantaine om samen quality time door te brengen, wat niet altijd zo evident is in deze drukke gejaagde maatschappij.

Typisch Belgisch compromis

Via mijn Belgische vrienden en via Radio 1 in streaming blijf ik ook op de hoogte van de toestand in België en dat het daar toch blijkbaar dezelfde richting uitgaat alhoewel de maatregelen daar nog veel minder streng zijn. Het zou België niet zijn moest het woord compromis niet worden gebruikt.

De maatregelen doen daar aan denken:

  • lagere scholen en middelbaar gaan dicht maar hogescholen en universiteiten blijven open?
  • crèches blijven open en ook de scholen moeten opvang aanbieden?
  • restaurants en cafés dicht maar winkels blijven open
  • winkels blijven open in de week maar in het weekend niet?

Benieuwd hoe het Coronavirus zich verder zal ontwikkelen in België? Hopelijk gaan we Italië niet achterna maar ik vrees dat de maatregelen te laat zijn en dat we in België dezelfde situaties zullen krijgen.

Italië voerde reeds meer dan een maand geleden tests uit aan alle luchthavens, de temperatuur werd gecontroleerd door mannen met een mondmasker en een beschermd pak aan wat mij toen zo overdreven leek maar toch.

In België geen enkele controle in de luchthavens tot 1 week geleden en of er vandaag controles worden uitgevoerd tijdens de laatste vlucht van Ryanair is nog maar de vraag. Ryanair heeft al zijn vluchten naar Italië geschrapt vanaf morgen zaterdag 14 maart tot 8 april.

Dat Italië door die strenge tests en door het creëren van deze panieksituatie bij de bevolking zichzelf in eigen voet heeft geschoten en mede de rampzalige economische situatie tot stand heeft gebracht dat is nog altijd mijn mening.

Toeristen begonnen massaal hun boekingen te annuleren of kwamen gewoon niet opdagen om hun vlucht te nemen. Het is niet zo dat het Coronavirus enkel in Italië zit, het heeft de pech gehad dat het als eerste Europese land besmettingen had en daar is gans Europa dan op gesprongen om het land als broeihaard van het Coronavirus af te schilderen.

Vandaag geen regen dus na de middag een wandeltochtje in volle natuur en wat verse lucht opsnuiven.