Coronavirus Italie

In quarantaine door het Coronavirus – dag 4 tem 6

Dinsdag 17 maart 2020:

Ondertussen 3 dagen verder na de laatste update en heel veel is er niet veranderd hier behalve het aantal besmettingen en aantal doden dat blijft stijgen helaas. Sedert mijn laatste artikeltje 3 dagen geleden is het aantal besmettingen gestegen van 12.839 naar 27.980 en het aantal sterfgevallen gestegen van 1.016 naar 2.158.

In Toscane is het aantal besmettingen nu 866 in vergelijking met 352 van 3 dagen geleden, zorgwekkende cijfers zeker als je weet dat alle experts waarschuwen dat de piek hier nog moet komen!

Parken dicht en verbod krasspelen

Omdat de lente stilaan in zicht is en omdat heel wat mensen gingen wandelen of joggen in het stadspark Le Cascine in Firenze is gisteren beslist om dit park te sluiten. Er zaten veel te veel mensen dicht op elkaar waardoor het risico op besmetting te groot was.

Sedert vandaag heeft de stad Prato ook beslist om de verkoop van krasspelen in de tabaccheria te verbieden. Er zijn teveel mensen die hun huis uitkomen enkel om een krasspel te kopen of op de lotto te spelen.

Ongemak bij de supermarkt

De mensen blijven massaal thuis en komen enkel het huis uit om boodschappen te doen of om wat frisse lucht op te halen en de beentjes wat te strekken.

Zondag ben ik gaan fietsen en heb in de buurt rond Siena heel wat wandelaars gezien. Het blijft een vreemde sfeer en de anders zo vriendelijke Italianen kijken je toch met wat wantrouwen aan en de gewoonlijke ciao of salve blijft wel eens achterwege.

Het meest ongemakkelijke gevoel krijg je wanneer je naar de locale supermarkt moet. In mijn dorp is er maar een klein supermarktje en daar staan de mensen niet in file voor de ingang maar staan verspreid in wat ik een Italiaanse wachtrij noem.
Iedereen staat maar waar hij wil maar je weet perfect wanneer je binnen mag want als je toekomt vraag je wie de laatste is en dan houd je deze persoon in de gaten. Nadat deze binnen is, is het dus jouw beurt. Een simpel maar efficiënt systeem!

Coronavirus Toscane

de lokale bevolking aan de ingang van de supermarkt aan het wachten om binnen te gaan

Er wordt wel gepraat in de wachtrij want in een klein dorp kent iedereen iedereen maar naast de afstand is er toch precies een soort wantrouwen. Wie weet heeft die andere persoon wel het Coronavirus en kan hij mij ook besmetten.

Fietsen in alle stilte

Maar terug naar zondag wanneer ik mijn fietstochtje heb gedaan. De streek in maart is zowieso nog redelijk rustig maar nu is het natuurlijk nog veel erger. Geen Italianen op zondag die hun auto nemen om met de ganse familie samen te lunchen. Ik heb een klein stuk op de ring rond Siena gereden en maar enkele auto’s tegengekomen, echt een onwerkelijk scenario.

Toscane Siena Corona virus

de verlaten ring rond Siena

Het was een bijna lentedag en je kon behalve het gefluit van de vogeltjes af en toe een blaffende hond horen maar voor de rest complete stilte. Aan iedere negatieve situatie, omstandigheid is er ook wel iets positiefs zeggen ze altijd of zoals Johan Cruijff ooit zei elk nadeel heb zijn voordeel.

Allerlei initiatieven in gans Italië

Om elkaar te steunen, de moed er in te houden en een vrolijke sfeer te scheppen worden er deze dagen heel wat initiatieven in Italië gehouden.

Flash mobs

Via whatsapp en messenger worden berichtjes gestuurd waarbij je uitgenodigd wordt om op een bepaald tijdstip je muziekinstrument boven te halen en op je balkon of terras mee te spelen of mee te zingen met een bekend Italiaans liedje. Deze video’s worden hier op de televisie getoond telkens op het einde van het journaal.

Hieronder zie je een Maurizio Marchini, een bekende Italiaanse tenor Nessun Dorma zingen vanop het balkon van zijn woning in Firenze.

In onderstaande video zie je een violist in Palermo die spontaan begint te spelen

Spandoeken met boodschap alles komt goed

Op heel wat plaatsen zie je spandoeken met de slogan andrà tutto bene wat wil zeggen alles komt goed. Op sommige staat een regenboog afgebeeld, het symbool van hoop.

Coronavirus Italie

Tot morgen of de komende dagen