In quarantaine door het Coronavirus

Dinsdag 10 maart: wat gevreesd werd is er dan van gekomen. Nadat eerder 14 provincies in Noord Italië in lockdown werden geplaatst omwille van het corona virus is enkele dagen door de 1ste minister Giuseppe Conte beslist om gans Italië in lockdown te plaatsen en af te sluiten van de buitenwereld door middel van een decreet, io resto a casa (#iorestoacasa) genoemd wat wil zeggen ik blijf thuis.

Corona patienten Italie

Een zeer extreme maatregel die echter nodig is om het aantal besmettingen dat met de minuut groter wordt, tegen te houden. Niet de meest gelukkige maatregel maar wel noodzakelijk want de klinieken en hun personeel kreunen onder de toevloed.

Klinieken hebben geen plaats en geen medicijnen meer, er is te weinig personeel en het aanwezige personeel werkt dubbele shifts sedert een 2tal weken. Er is momenteel een foto die circuleert van een verpleegster die compleet uitgeput in slaap gevallen is met mondmasker en handschoenen op het toetsenbord van haar computer.

Zo erg is de situatie!

verpleegster Corona virus

Dit decreet is geldig voor gans Italië en dus bijgevolg ook voor Toscane. In Toscane zijn er tot op heden slechts  208 mensen besmet met het Coronavirus en was dus tot gisterenavond niet eens een risicogebied. Koploper is Lombardije met 5469 gevallen.

De maatregelen van dit decreet zorgen voor een surrealistisch beeld hier dat sterk doet denken aan oorlogstijden.

Discotheken, musea, theaters zijn dicht. Restaurants moeten sluiten om 18.00 en alle scholen zijn dicht tot 3 april.

Spotjes worden getoond op TV waarin bekende Italianen de kijkers vragen om thuis te blijven, hun handen veelvuldig te wassen, te niezen in hun arm en afstand te houden.

Bestuurders worden tegengehouden door de politie en moeten een eigenhandig getekende verklaring voorleggen waarop staat dat ze naar hun werk gaan, in de supermarkten mag je pas binnen als er iemand anders naar buiten komt en aan de kassa’s moet je minimum 1 meter afstand houden.

mensen in de file aan de kassa

Begrafenissen en huwelijken gaan niet door, evenals kerkdiensten.

80% van de hotelboekingen worden geannuleerd, restaurants zijn leeg tijdens de openingsuren, de toeristische pleinen en straten zijn leeg.

Een noodzakelijk decreet maar wat zal dat teweegbrengen voor de Italiaanse economie die het al zo slecht deed. Hoeveel mensen zullen hun job verliezen, hoeveel restaurants en kleinere hotels zullen de boeken moeten dichtdoen?

Hopelijk zullen de toeristen nadat het virus is overwonnen, massaal terugkomen en zal de Italiaanse regering het geleden verlies voldoende compenseren!

Hieronder kun je het decreet in detail bekijken.

Wat houdt dat decreet precies in?

 • Welke afstand moet er worden gerespecteerd tussen 2 personen? Minimum 1 meter
 • Wat doe ik als ik koorts heb? Indien je meer dan 37,5 °C koorts heb bel dan dadelijk de huisarts maar ga niet naar de  spoedafdeling. Blijf thuis
 • Mag ik naar andere gemeenten gaan? Absoluut niet, behalve in noodgevallen
 • Mag ik mij verplaatsen in geval van medische afspraken? Absoluut
 • Mag ik mij verplaatsen voor mijn job? Absoluut, ook in verschillende gemeenten binnen de werkuren. Neem steeds je volmacht mee
 • Ik ben buiten de rode zone, mag ik terugkeren naar huis? Ja de terugkeer naar huis is toegestaan
 • Wie moet er absoluut thuisblijven? Ouderen en mensen met pathologische ziektes
 • Mogen er kerkdiensten worden gehouden? Absoluut neen
 • Mogen koffiebars, restaurants, ijssalons open blijven? Enkel tussen 06.00 en 18.00 waarbij de afstand van 1 meter tussen de personen moet worden gerespecteerd
 • Apotheken open? Absoluut
 • Crèches, scholen en universiteiten: gesloten tot 3 april
 • Evenementen, beurzen, cinema, theater, cafés, zwembaden, fitness clubs, discotheken, bibliotheken, musea: gesloten
 • Stads- en gemeentehuizen: bijna alle diensten worden online aangeboden, voor dringende zaken kan een afspraak worden gemaakt
 • Mag ik boodschappen doen? Ja, 1 persoon per familie
 • Mag ik bij familie gaan eten? Wordt niet beschouwd als iets noodzakelijk dus neen
 • Mag ik een wandeling gaan doen met de kinderen? Ja maar vermijd groepering, zoek rustige plaatsen op
 • Mag ik naar mijn ouders die niet meer autonoom zijn om hen te verzorgen? dit is een noodzaak maar pas op want ouderen zijn een risicogroep
 • Mag ik boodschappen gaan doen in het dorp? Ja mag maar de uitbaters van de winkel mogen bepalen hoeveel mensen er tegelijk in de winkel binnen mogen. De winkels alsook supermarkten moeten zowieso dicht zijn op zaterdag en zondag.