Insalata di carciofi, grana e rucola (salade van artisjokken, parmezaanse kaas en rucola)

Deze lekkere frisse salade met verse rauwe artisjokken is ideaal voor de warme zomers als volledige maaltijd met brood of als voorgerechtje. Het recept is afkomstig uit de kunststad Siena en zul je daar dan ook het meest aantreffen op het menu.

Rauwe artisjokken vind je ook terug tijdens de happy hour, ook wel aperitivo genoemd. Ze zijn dan gesneden in lange plakken die je dan in een sausje of in olijfolie kunt doppen. Dit wordt in pinzimonio genoemd.

Verse artisjokken vind je vanaf de lente in de supermarkten en op de markten in praktisch gans Italië.

verse artisjokken in de tuin

Ingrediënten (4 personen)

voor de salade

  • 6 kleine artisjokken
  • 1 bosje rucola salade

voor de dressing

  • 4 eetlepels olijfolie extra vergine
  • 2 eetlepels vers citroensap
  • zout naar smaak
  • 60 gram parmezaanse kaas
  • versgemalen peper naar smaak

Bereiding

  • Was de artisjokken en de rucola salade
  • Verwijder alle taaie steeltjes en verkleurde bladeren van de rucola salade
  • Bereiding artisjokken:
    • snijd de steel af tot op ongeveer 3cm van de onderkant.
    • Verwijder de harde bladeren tot je bij het gele en paars getinte buitenblad komt.
    • Snijd de taaie groene bovenkant af tot alleen het mals gedeelte over is.
    • Halveer de artisjok dan in de lengte en verwijder de vezelige haren rond het hart met een scherp mesje.
    • Snijd ze vervolgens in plakjes en doe ze in een kom met koud water samen met het sap van 1 citroen.

Hieronder vind je een video hoe je de artisjokken bereidt

  • Maak vervolgens de dressing door de olijfolie in een kom te gieten en er het citroenmengsel door te gieten tot het mengsel gebonden is. Breng op smaak met zout.
  • Doe de rucola in een schaal, giet de plakjes artisjok af en dep ze droog.
  • Schep de artisjok door de rucola, sprenkel er de dressing over en schaaf met een aardappelschiller of kaasschaaf de Parmezaanse kaas erover.
  • Maal er peper over en eventueel nog wat zout.

Bij dit recept past een lekkere frisse koude Toscaanse wijn zoals een Vermentino of een Bianco Toscana