Is het einde in zicht voor de wandelgang Corridoio di Vasari?

De wandelgang Corridoio Vasariano krijgt hoogstwaarschijnlijk een nieuwe functie. Dezer dagen wordt hierover hard gediscussieerd tussen de directrice van de galerij Gli Uffizi, kunstcritici en de burgemeester van Firenze.

Het traject van de wandelgang

Het traject van de wandelgang

De wandelgang die ongeveer 1 km lang is en de monumenten Palazzo Vecchio en Palazzo Pitti verbindt werd gebouwd in 1564 door Giorgio Vasari voor Cosimo I de’ Medici om zich vanuit zijn woning (Palazzo Pitti) naar zijn werkplaats (Palazzo Vecchio) te verplaatsen zonder zich onder de bevolking te begeven.

De wandelgang biedt momenteel nog onderdak aan een 500tal schilderijen waaronder heel wat zelfportretten van ondermeer Rembrandt, Rubens, Delaicroix, Mapplethorne, enz.

Reeks zelfportretten in de wandelgang

Reeks zelfportretten in de wandelgang

Vanaf 2017 zijn de wandelgangen gesloten voor het publiek en zouden ze in de toekomst deel uitmaken van 1 megamuseum dat Palazzo Vecchio, Gli Uffizi en Palazzo Pitti zou omvatten.

De Corridoio Vasariano zou dan als doorgang tussen de verschillende gebouwen functioneren en zijn mystieke functie verliezen. Alle schilderijen zullen worden verwijderd (naar waar is nog niet geweten) en de wandelgang zal dus altijd toegankelijk zijn, zonder op voorhand te boeken.