Italiaanse gewoontes en gebruiken

Italiaanse gewoontes en gebruiken

Gewoonten en gebruiken zijn in Italië van groot belang. Er zijn tal van ongeschreven regels die je als bezoeker dient te respecteren om geen ergernis te wekken. Hieronder een aantal belangrijke gebruiken om rekening mee te houden tijdens je verblijf in Italië. Disclaimer: elke regio heeft ook weer zijn eigen gebruiken en gewoonten, maar dit is wat in het algemeen geldt. De blog is nagekeken door mijn Italiaanse docent, afkomstig uit Turijn. 

Begroetingen

In Italië is het gebruikelijk om elkaar te begroeten met een kus op de wang. Dit geldt niet alleen voor vrienden en familie, maar ook voor kennissen en zakelijke contacten. Het aantal kussen verschilt per regio, zo worden er in het noorden doorgaans twee kussen gegeven, terwijl men in het zuiden vaak drie kussen uitwisselt.

Het belang van eten

Italiaans eten is wereldberoemd en de keuken staat bekend om zijn eenvoudige maar heerlijke gerechten. Italianen vinden eten belangrijk en nemen graag de tijd om te genieten van een maaltijd met familie en vrienden. Tijdens de lunch en het diner nemen Italianen vaak ruim de tijd om te genieten van de maaltijd, soms wel tot meerdere uren. De vele gangen gaan er bij de kleinste Italianen gewoon naar binnen. Ze ontbijten licht, waardoor er later op de dag weer genoeg naar binnen kan worden geschoven. Het avondeten is meestal de belangrijkste maaltijd van de dag. Voorgerechten zoals bruschetta, antipasti of pasta worden gevolgd door een hoofdgerecht zoals vlees of vis met groenten en salade. En de maaltijd wordt afgesloten met een dessert zoals tiramisu, panna cotta of gelato.

Tafelmanieren

In Italië zijn goede tafelmanieren van groot belang. Een aantal zaken die je in gedachten moet houden:

– Veeg je mond in een restaurant af met de hoeken van het servet.
– Leg je handen niet op tafel, maar houd ze op schoot. Tijdens het eten heb je wel je handen op tafel, maar niet je ellebogen.
– Verhef je stem niet in restaurants of op andere openbare plekken.
– Voordat je gaat eten was je je handen en ook na het bezoeken van het toilet. Dit wordt er vanaf jongs af aan ingestampt bij een Italiaanse opvoeding. 
– Je wacht met eten tot diegene die gekookt geeft ook zit of totdat ze zeggen dat je mag gaan eten. 

Koffie

Italianen drinken graag espresso, de sterke, geconcentreerde koffie die in Italië wordt geserveerd. Espresso wordt vaak na een maaltijd gedronken, maar ook gedurende de dag als een pick-me-up. Het is gebruikelijk om aan de bar van een café te staan om je espresso te drinken. In de ochtend wordt vaak cappuccino gedronken, maar na 11 uur wordt dit niet meer gedaan omdat het te zwaar zou zijn voor hun maag. De melk van een cappuccino zou zorgen voor een verzadigd gevoel wat ideaal is voor bij het licht Italiaanse ontbijt. Als toerist kun je wel cappuccino bestellen na 11 uur, maar om verbaasde blikken te voorkomen zou ik het gewoon lekker niet doen. Je probeert de Italiaan uit te hangen of niet.

Siësta

In veel delen van Italië wordt de siësta nog steeds in ere gehouden. Dit is een middagdutje dat wordt gehouden tussen de middag wanneer het erg warm is. Tijdens deze periode sluiten winkels en restaurants hun deuren en worden activiteiten opgeschort. Het is een moment om te ontspannen en uit de zon te blijven. Vaak blijven grote winkels in steden gewoon open, maar in dorpen is het zeker goed rekening te houden met de siësta. Restaurants zijn vaak gewoon open, want daar vind je de Italianen die lekker aan het lunchen zijn.

Mode

Italianen hechten veel waarde aan uiterlijke verzorging en kleding. Draag daarom altijd nette kleding als je een kerk of ander religieus gebouw bezoekt. Ook in restaurants en bij andere gelegenheden wordt er verwacht dat je je netjes kleedt. Tijdens warme zomerdagen is het dragen van korte broeken en mouwloze shirts not done. Dit is zo in de Italiaanse cultuur, maar geldt natuurlijk niet voor toeristen. Zij begrijpen ook dat je het als bleke Nederlander bloedheet hebt in de Italiaanse zomers. Al is het natuurlijk leuk om je goed te kleden tijdens een avondje uit. In grote steden zoals Milaan, Rome en Florence kun je veel modieuze Italianen zien die opvallende outfits dragen.

Tijd

Italianen staan bekend om hun relaxte houding ten opzichte van tijd. Het kan dan ook voorkomen dat afspraken niet precies op tijd beginnen of dat je even moet wachten als je een afspraak hebt. Neem hier de tijd voor en raak niet gefrustreerd als je even moet wachten. In Italië gaat het om het genieten van het moment en niet om de tijd.

Cadeaus

Als je bij Italianen thuis wordt uitgenodigd, is het gebruikelijk om een klein cadeautje mee te brengen. Dit kan een fles wijn zijn, maar ook bloemen worden gewaardeerd. Zorg er wel voor dat de bloemen in een oneven aantal zijn, aangezien een even aantal in Italië alleen wordt gebruikt bij begrafenissen. Geef ook geen crisantemos bloemen, want die zijn voor de doden. 

Familie

Familie is erg belangrijk voor Italianen en het is gebruikelijk om tijd door te brengen met de hele familie. Zondag is vaak de dag waarop families bij elkaar komen voor een grote lunch en om quality time door te brengen. Het is daarom ook vaak op zondag druk op de Italiaanse wegen. Veel jonge Italianen wonen nog bij hun ouders totdat ze trouwen. Ook worden feestdagen en verjaardagen uitgebreid gevierd met familie en vrienden. Daarnaast is de gemeenschap ook belangrijk in Italië. Buurtfeesten en dorpsfeesten zijn een belangrijk onderdeel van de cultuur en vormen een gelegenheid om te socializen en samen te komen.

Respect

Italiaanse cultuur hecht veel waarde aan respect en beleefdheid. Dit geldt niet alleen voor ouderen, maar voor iedereen. Bij het begroeten van iemand is het gebruikelijk om een handdruk te geven of een kus op de wang te geven. Bovendien is het belangrijk om te onthouden om grazie (dank u) en prego (graag gedaan) te zeggen.

Kunst en architectuur

Italië heeft een rijke geschiedenis van kunst en architectuur en dit is nog steeds te zien in veel steden en dorpen. Veel gebouwen, kerken en musea zijn gevuld met prachtige kunstwerken en beelden.

Religie

Religie is een belangrijk onderdeel van de Italiaanse cultuur en geschiedenis. De meeste mensen in Italië zijn katholiek. Dit heeft ook een sterke invloed op de samenleving en cultuur. Kerken en kathedralen zijn overal te vinden in Italië en religieuze feestdagen worden uitgebreid gevierd. Daarnaast is religie ook sterk verweven met het dagelijks leven van Italianen. Het is gebruikelijk om te bidden voor het eten en te danken voor het leven.

Italiaanse cultuur gewoontes