Kastelentocht 1: Pieve di Spaltenna – Vertine – Uliveta – San Donato in Perano – Villa Vistarenni

Deze route in de Chianti streek passeert voorbij de kastelen Spaltenna, Vertine, San Donato in Perano en Villa Vistarenni en is op onderstaande kaart aangeduid in het bruin.

aanduiding van de verschillende routes

de tocht is aangeduid in het bruin

Vertrekpunt van deze auto of fietstocht is Gaiole in Chianti, één van de Chianti Classico stadjes in de regio Siena. Vanuit het plein Piazza Ricasoli neem je de SP408 di Montevarchi richting Montevarchi en net na de kerk San Sigismondo sla je in naar links richting Vertine.

De straat begint dadelijk te stijgen en aan de bocht rijd je naar links en kom je aan het kasteel en het kerkje Pieve di Spaltenna. Dit versterkte rustieke kerkje behoorde reeds sinds de 11de eeuw toe aan de abdij Battistero di San Piero in Avenano.

Het kasteel Castello di Spaltenna is sinds enkele jaren een 5 sterrenhotel met spa, er is ook een restaurant en pizzeria waar je ook als niet gast iets kan eten.

kasteel van Spaltenna

het kasteel van Spaltenna

Castello di Spaltenna Gaiole in Chianti

De binnenkoer van het kasteel van Spaltenna

Je keert terug tot aan de weg naar Vertine en komt na anderhalve kilometer aan bij het prachtige Vertine. Dit versterkte middeleeuwse kasteel dateert uit 1013 en kwam in 1035 in handen van de familie Ricasoli die tot op heden nog steeds eigenaar is.

Het kasteel werd in de loop der eeuwen meermaals uitgebreid en is altijd één van de meest strategische punten van de Chianti streek geweest en daarom meermaals aangevallen door de Florentijnse troepen.

het prachtige Vertine vanuit de hoogte

het prachtige Vertine vanuit de hoogte

opvakantienaartoscane-Vertine 01

Vertine met zijn middeleeuwse toren

Vanuit Vertine blijf je de straat volgen en komt weldra op de strade bianche terecht, hoofdonderwerp van de inmiddels legendarische retro wielerronde Eroica. Dit stuk strade bianche wordt Uliveta genoemd omdat de straat geflankeerd wordt door olijfbomen.

Na enkele minuten bereik je San Donato in Perano. De eerste vermeldingen van dit kasteel gaan terug tot 995 maar wordt pas in 1136 als kasteel beschreven. Het huidige aanzien is veeleer van een 17de eeuwse villa maar in het interieur zijn nog volop sporen uit de middeleeuwen te zien.

het kasteel San Donato in Perano

het kasteel San Donato in Perano vanuit de hoogte

San Donato in Perano Gaiole in Chianti

de omgeving rond San Donato in Perano

Niet veel verder dan San Donato in Perano eindigt de strade bianche en sla je in naar links richting Radda in Chianti, weldra zie je een bord richting Villa Vistarenni, laatste kasteel van deze kastelenroute.

villa Vistarenni

villa Vistarenni

Deze prachtige 17de eeuwse villa had ooit het uitzicht van een 11de eeuws kasteel maar werd in de loop der eeuwen meermaals uitgebreid en verbouwd tot zijn huidige aanzien. Ook villa Vistarenni is een luxe hotel waar je niet alleen kan overnachten maar ook een bezoekje kan brengen aan de wijnkelders en de enotheek.

Villa Vistarenni Gaiole in Chianti

de prachtige voorgevel van villa Vistarenni

Na een bezoek aan de villa keer je terug richting Gaiole in Chianti waar je kan uitrusten op één van de terrasjes.

Meer kastelenroutes in de Chianti!