Kastelentocht 2: Tornano – Morelline – Cacchiano – Monte Lodoli

Deze route in de Chianti streek passeert ondermeer de kastelen Tornano, Morelline, Cacchiano en de villa Monte lodoli en is in het rood aangeduid op onderstaande kaart.

aanduiding van de verschillende routes

de route is in het rood aangeduid

Vertrekpunt van deze auto- of fietsroute is het restaurant Osteria della Passera op de SS 408 richting Siena (link naar google maps). Je neemt het smalle privé straatje naar rechts en steekt het riviertje over tot je aan het kasteel van Tornano komt via een steil weggetje. Doe je deze tocht met de fiets dan is een gravelbike of een mountainbike de beste oplossing.

Dit middeleeuws kasteel wordt voor het eerst vernoemd in teksten over het klooster van Coltibuono in de 2de helft van de 11de eeuw. In 1167 werd het kasteel overwonnen door de troepen van Federico I die het overhandigde aan de familie Ricasoli – Firidolfi. Het bleef echter niet bij deze deze nederlaag, omwille van zijn strategische ligging was het kasteel een constant doelwit van de Senese en de Florentijnse troepen die het afwisselend in hun bezit hadden.

Het kasteel werd een aantal jaren geleden verbouwd tot hotel waarbij je in de middeleeuwse toren kunt overnachten. Op het dak van de toren heb je een terras waar je lekker van de zon en van de prachtige omgeving kunt genieten > meer info

Het kasteel van Tornano

Het kasteel van Tornano

Verder rijdend langs de SS408 kom je na een 4tal kilometer aan een splitsing waar je het fel stijgende straatje naar links neemt. Eerst passeer je de huisjes van het dorpje Monte San Marcellino maar weldra zie je de hoge middeleeuwse toren van het kasteel van Morelline. Het kerkje San Marcellino is één van de oudste kerkjes van de Chianti streek, in de loop der eeuwen werd het kerkje grondig verbouwd en aangepast aan de toen heersende stijl maar er zijn nog voldoende oorspronkelijke middeleeuwse elementen aanwezig.

Na ongeveer 1 km stijgen tussen de cipressenbomen kom je aan het kasteel van Cacchiano dat sedert de 14de eeuw in handen is van een tak van de familie Ricasoli, één van de belangrijkste historische families van Toscane en een belangrijke wijnproducent. Het kasteel werd tot 2 keer toe volledig verwoest: een 1ste keer in 1478 door de Florentijnse troepen en een 2de keer in 1530 door de Senese troepen.

Het kasteel van Cacchiano

Het kasteel van Cacchiano

Het kasteel biedt een prachtig uitzicht op de omliggende omgeving en bestaat uit gebouwen uit diverse tijdstippen in verschillende bouwstijlen.

Na een bezoek rijd je door tot aan de villa Monte Lodoli, een mooie middeleeuwse constructie die meer weg heeft van een boerderij, om tenslotte terug naar je startplaats terug te keren.

Meer kastelenroutes in de Chianti!