Kastelentocht 3: Barbischio – Capannelle – Cancelli – Montegrossi – Badia a Coltibuono

Deze route in de Chianti Classico streek passeert ondermeer Barbischio, Capannelle, Cancelli, het kasteel van Montegrossi en de abdij van Coltibuono.

aanduiding van de verschillende routes

de route is aangeduid in het geel

Vertrekpunt van deze auto- of fietsroute is Gaiole in Chianti, start- en aankomst van de legendarische retro ronde Eroica dat ieder jaar rond begin oktober duizenden wielerliefhebbers lokt.

Vanuit Gaiole neem je de straat via G. Marconi richting het pittoreske dorpje Barbischio dat je meteen in de hoogte op een heuvel ziet liggen. De huizen staan gegroepeerd rond de overblijfselen van het middeleeuwse kasteel.

Het pittoreske dorpje Barbischio

Het pittoreske dorpje Barbischio

Na een bezoek aan Barbischio keer je terug richting Gaiole in Chianti en neem je net voorbij het centrale plein een smal flink omhooglopend straatje dat voorbij het vakantiedomein Capannelle passeert. Op de plaats van deze rustieke boerenwoning stond ooit een klein kasteeltje, overblijfselen van de middeleeuwse toren zijn nog steeds terug te vinden in de kelders.

Daarna keer je terug naar de hoofdstraat SP480 di Montevarchi die je rechts oprijdt richting Montevarchi. Op de top (na circa 5km) zie je aan je rechterzijde een ongeasfalteerd straatje zien dat leidt naar de overblijfselen van het kasteel van Montegrossi.

Aan het begin van het straatje zie je eerst nog de rustieke boerenwoning Cancelli waar je nog overblijfselen van een middeleeuwse toren kunt bewonderen maar na enkele honderden meters zie je in de hoogte het kasteel liggen. Via een smal stijgend weggetje in het bos kun je dit bereiken.

Montegrossi

de overblijfselen van het kasteel van Montegrossi

Dit voormalige kasteel was gedurende eeuwen gekend onder de naam Montegrossoli en werd voor het eerst vermeld in 1007 in een document behorende bij de abdij van Passignano. Omwille van zijn strategische ligging werd het meermaals aangevallen en verwoest door ondermeer de Florentijnse en Senese legers tot het in de 13de eeuw definitief aan zijn lot werd overgelaten.

Je keert terug naar de SP480 di Montevarchi, streekt het kruispunt over en volgt de aanduidingen naar de abdij Badia di Coltibuono. De abdij ontstond als oratorium gewijd aan San Lorenzo aan het einde van de 8ste eeuw. In de 11de eeuw werd het oratorium door de orde van Vallombrosa uitgebreid tot abdij waarop een periode van welvaart volgde voor de kloosterorde.

Politieke onrust en economische crisis echter maakten dat de abdij in verval geraakte tot aan de 19de eeuw wanneer ze terug een economische bloeiperiode kende.

De voormalige abdij Badia Coltibuono

De voormalige abdij Badia Coltibuono

Na het bezoek aan de abdij volg je de straat SP480 terug tot in het centrum van Gaiole in Chianti.

Meer kastelenroutes in de Chianti!