Kastelentocht 4: Vertine – Meleto- Rietine – Castagnoli – Starda – Monteluco della Berardenga – Montecastelli

Deze route in de Chianti Classico streek vertrekt vanuit Gaiole in Chianti en passeert ondermeer de kastelen van Vertine, Meleto en Castagnoli, het pittoreske Starda en de overblijfselen van de kastelen van Monteluco della Berardenga en Montecastelli.

aanduiding van de verschillende routes

de route is in het paars aangeduid

Vanuit het centrum van Gaiole in Chianti neem je de SP408 di Montevarchi richting Molinlungo (dus niet richting Montevarchi) en na een 3tal kilometer kom je aan een splitsing waar je naar rechts rijdt richting Radda in Chianti. Na een honderdtal meter rijd je een grindweg in tot je aan het kerkje San Piero in Avenano komt, één van de weinige voorbeelden van gotische landelijke stijl. Van daaruit krijg je ook een mooi uitzicht op het kasteel van Vertine.

het prachtige Vertine vanuit de hoogte

het prachtige Vertine vanuit de hoogte

Na het bezoek aan het kerkje rijd je terug naar de splitsing richting Gaiole in Chianti en sla je na een hondertal meter in naar rechts richting Monteluco, de hoogste berg van de Chianti streek. De straat stijgt dadelijk en na nog geen kilometer zie je rechts een richtingwijzer naar het kasteel van Meleto.

Dit kasteel dat van oorsprong 12de eeuws is, werd grotendeels verbouwd in de 17de eeuw in barokke stijl, de 2 cylindrische torens op de hoeken dateren uit de 15 de eeuw. Dit stijlvolle kasteel behoorde ooit toe aan de rijke familie Ricasoli en is een belangrijke wijnproducent.

Het wijndomein Castello di Meleto

Het wijndomein Castello di Meleto

Je rijdt verder en passeert eerst Rietine om tenslotte aan het kasteel van Castagnoli te komen. Dit kasteel werd in 1104 geschonken aan de abdij Abbadia di Coltibuoni en werd in 1479 bezet door de Senese troepen. Zijn huidige aanzicht verwijst nog duidelijk naar dat van een kasteel alhoewel een beetje fantasie vereist is.

Na een bezoek aan Castagnoli blijf je klimmen richting Monteluco tot aan een splitsing waar je naar links rijdt richting het pittoreske Starda. Van hieruit krijg je een mooi uitzicht op de omliggende omgeving. Je keert terug naar de hoofdweg richting Monteluco waar je stilaan de TV antennes van de Rai kunt zien verschijnen die op te top staan. Fervente fietsliefhebbers die graag klimmen moeten zeker deze klim bedwingen, een leuke route is deze vanuit Cavriglia > meer info.

Niet ver van de top zie je het kasteel van Monteluco dat ooit één van de belangrijkste in de middeleeuwen was, juist omdat het op de grens ligt tussen Siena en Firenze. Het kasteel veranderde dan ook verschillende keren van eigenaar. Helaas zien we tegenwoordig enkel resten van dit ooit zo belangrijke kasteel.

Starda

Het pittoreske Starda

Vanop de top van de berg daal je af naar rechts richting San Gusmé en Castelnuovo Berardenga. Na enkele honderden meters neem je het straatje naar rechts dat je brengt tot in Montecastelli, een kasteel daterende uit het begin van de 13 de eeuw dat eveneens toebehoorde aan de familie Ricasoli. Van het kasteel zijn nog maar enkele resten overgebleven, het kende immers een woelige geschiedenis.
In 1391 kwamen de bewoners op tegen het bewind van de Florentijnen waardoor het gedeeltelijk verwoest werd. Hierop kwam het in handen van Senese troepen die het echter in 1478 met de grond gelijk maakten waarna het nooit meer werd opgebouwd.

Geen zin om dezelfde weg terug te nemen dan kun je doorrijden tot in San Gusmé en van daaruit de SP484 nemen richting Gaiole in Chianti

Meer kastelenroutes in de Chianti!