Kerstmarkten in Toscane

Kerstmis in Italië werd tot voor kort compleet anders gevierd dan in Noord Europa maar de laatste jaren duiken de kerstmarkten en schaatspistes hier ook op. Firenze is koploper met de jaarlijkse kerstmarkt op het plein Santa Croce die toch al bijna 10 jaar plaats heeft.

De kerstperiode in Toscane is zeer aangenaam: pleinen en straten zijn versierd met kerststallen, versieringen, kerstbomen. Overal worden concerten en evenementen gehouden.

Hieronder sommen we de grootste en mooiste kerstmarkten in Toscane op

Firenze: Op het plein Santa Croce strijken ieder jaar de marktkramers van het Duitse plaatsje Heidelberg neer, gewoonlijk van eind november tot de 3de week van december. Je vindt er naast de traditionele kerstversieringen en kerstkledij ook standjes met glühwein (in het Italiaans vin brulé genaamd) en allerlei Duitse streekproducten waaronder natuurlijk de bieren en witte pensen (meer info).

Heidelberg Firenze

Siena: Op het prachtige centrale plein Piazza del Campo wordt het 1ste weekend van december de markt Mercato del Campo gehouden naar analogie met de markt die hier in de middeleeuwen werd gehouden. Maar liefst 150 kraampjes met typische Toscaanse ambachtelijk gemaakte produkten zoals lederwaren, kledij, huisgerief en natuurlijk Toscaanse streekproducten zullen er terug te vinden zijn.

Meer info > Mercato nel campo

mercato-nel-campo-siena-02

Abbadia San Salvatore (Siena): Van 8 december tot 8 januari wordt de stad omgedoopt tot città delle fiaccole (stad van de fakkels) waarvoor de stad wordt versierd met kerstversieringen en er ieder weekend een markt plaatsvindt. Er vinden ook tal van activiteiten en concerten plaats met op kerstmis de verlichting van de stad met fakkels waarbij voor deze gelegenheid alle kunstlicht in de stad wordt uitgedaan.

Chianciano Terme (Siena): Van 5 november tot 8 januari wordt dit stadje omgetoverd tot de woonplaats van de kerstman (genaamd il paese di babbo natale). Ook hier overal kerstversieringen, marktkraampjes en kerststallen. Er is ook een reuzenrad en een schaatspiste aanwezig en er staat ook een lichtshow die de monumenten verlicht op het programma. Een treintje brengt de bezoekers van de ene plaats naar de andere.

Meer info > paese di babbo natale

schaatspiste-chianciano-terme

Montepulciano: Van 19 november tot 8 januari wordt de christmas village gebouwd op de pleinen Piazza Grande en piazetta Danese en de straat via San Donato. Er wordt een echt kerstdorp gebouwd met het huis van de kerstman en meer dan 70 houten kraampjes waar naast streekproducten ook kerstversieringen worden verkocht. Er worden ook concerten en allerlei evenementen georganiseerd en er is zelf een schaatspiste en een kleine ranch met mini pony’s aanwezig.

Meer info > natale a montepulciano

kerstmarkt-in-montepulciano

Pisa: van eind november tot begin januari kun je 2 kerstmarktjes in het historisch centrum van Pisa bezoeken. Het ene marktje is dicht bij het centraal station, op het plein Piazza Vittorio Emanuele II, aan het begin van de belangrijkste winkelstraat Corso Italia. Naast de traditionele kraampjes is er ook een schaatspiste die open blijft tot de late uurtjes.

Een eindje verder aan het einde van de Corso Italia, net voor de rivier de Arno, vind je aan je linkerkant een overdekt marktje, de logge Dei Banchi waar de 2de kerstmarkt plaats heeft. Hier vind je meer variatie met onder andere zelf gemaakte juwelen, kashmir wintersjalen en dekentjes. Je vindt er zelfs een eetkraampje met Toscaanse kazen en broodjes.