La Giostra dell’Archidado: het middeleeuwse feest in Cortona

Begin juni wordt naar jaarlijkse trouw feestgevierd in Cortona, dan staat namelijk het middeleeuwse feest La Giostra dell’Archidado op het programma. Gedurende 10 dagen wordt het historische centrum van Cortona omgetoverd in een middeleeuws decor en halen de plaatselijke bewoners hun middeleeuwse kostuums tevoorschijn.

Archidado 02

Dan wordt immers het huwelijk tussen de edelman Francesco Casali, afkomstig uit Cortona en de edelvrouw Antonia Salimbeni, afkomstig uit Siena, herdacht. Dit huwelijk dat plaatsvond in 1397 wordt reeds sinds de middeleeuwen gevierd. Na een periode van crisis en disinteresse werd het feest in 1997 opnieuw georganiseerd en sedertdien lokt het tal van bezoekers, zowel uit de omgeving als toeristen die dit unieke spektakel willen meemaken.

Reconstructie van het huwelijk

Reconstructie van het huwelijk

Het feest begint gewoonlijk op donderdagavond met de opening van de middeleeuwse markt waarbij overal in het historisch centrum kraampjes met ambachtelijke produkten en eetstandjes staan opgesteld. Er worden tevens historische beroepen uitgebeeld zoals mandenvlechter, smid, stoelenmaker, …

De hoofdactiviteiten beginnen echter maar het weekend daarna met op vrijdag eerst de paradetocht van alle deelnemende wijken met daarna het vaandelzwaaien waarbij de deelnemers een spektakel met de vaandel van hun wijk brengen.

vlaggenzwaaiers in actie

vaandelzwaaiers in actie

Op zaterdag heeft de reconstructie van het huwelijk tussen Francesco Casali en Antonia Salimbeni.

Op zondag tenslotte worde een wedstrijd kruisboogschieten tussen de verschillende wijken gehouden met als afsluiter la cena medievale, een eetfestijn in open lucht in middeleeuwse stijl.

boogschutter in actie

boogschutter in actie

Ook dit 2de weekend is er terug de middeleeuwse markt en zijn de eet- en drinkstandjes terug aanwezig. Ook de historische beroepen en straatmuzikanten zijn terug van de partij.

Meer info > www.giostraarchidado.com