markt Le Cascine Firenze

Le Cascine in Firenze de grootste markt van Toscane

Houd je van markten en ben je op zoek naar een typische Toscaans souvenir maar dan anders dan de gewoonlijke lederwaren, keramiek en dergelijke die je terug vindt op de markten in het historisch centrum van Firenze, dan moet je naar de grootste markt van Toscane gaan.

Deze markt, mercato delle Cascine genaamd omdat ze plaats heeft op het plein Piazza delle Cascine langs de rivier de Arno, is nog steeds de markt van de Florentijnen. Je vindt er werkelijk alles: nieuwe en tweedehands kledij, voeding, planten, potten en pannen, witgoed, knutselgerief, enz.

De markt heeft plaats iedere dinsdagvoormiddag van 08.00 tot 14.00 en is maar liefst 1 kilometer lang. Het aanbod is dan ook enorm alhoewel je natuurlijk ook veel kraampjes vindt die hetzelfde aanbieden. Aan het begin van de markt vind je hoofzakelijk kraampjes met voeding: kazen, hespen, groenten, fruit maar ook belegde broodjes met porchetta of lampredotto, 2 typische Toscaanse gerechten.

Het is tevens de meest economische markt van Toscane, de prijzen zijn optimaal en je kan er heel wat koopjes doen. Bovendien geldt ook hier de regel dat je, vooral op kleding, een korting kan krijgen wat we niet gewoon zijn in Noord Europa maar die je zeker moet vragen.

De laatste jaren is er net voor het begin van de markt nogal een vreemd tafereel aanwezig. Niet reglementaire marktkramers, vooral Noord Afrikanen, komen af met grote zakken waarin schoenen en kledij zitten die ze dan uitgooien op een doek waarna de bezoekers er zich op storten om een koopje te doen. Van waar de spullen komen weet niemand maar daar worden geen vragen bij gesteld. Ook de politie knijpt een oogje dicht.

veel belangstelling bij een niet reglementaire marktkramer

Hoe de markt bereiken?

Vanuit het centraal station Santa Maria Novella (stazione SMN) is het toch zeker een 20tal minuutjes wandelen maar je kan natuurlijk ook de tram of de bus nemen. Het meest aangewezen is de tram die vertrekt vanuit het station SMN en je in 5 minuten naar de markt brengt. Je kan niet missen omdat er enkel 1 lijn is, wel dien je de juiste richting te nemen. Bij de heenrit richting Villa Costanza, halte Cascine (Olmi) en bij de terugrit richting Alamanni en afstappen bij de laatste halte (stazione SMN).

Een ticket kost €1,20 voor een enkele rit en kan je kopen in een tabaccheria of aan het betaalautomaat bij iedere tramhalte. De uurregeling kan je bekijken op de link van de Tramvia maar reken op een gemiddelde wachttijd van 4 à 8 minuten.

Vergeet niet vooraleer je op de tram stapt om je ticket te valideren, anders riskeer je een boete!

Praktische informatie

Ligging: Piazza delle Cascine

Wanneer: ieder dinsdag van 08.00 tot 14.00

Te bereiken: best met tram richting villa Costanza, halte Cascine