sagra del fungo porcino

Lekker eten op de sagra del fungo porcino

Je reis in Toscane is niet volmaakt als je niet hebt deelgenomen aan één van de vele sagre, in het Nederlands vertaald eetfestijnen.

Je hebt ongetwijfeld al de vele affiches gezien die in ieder dorp worden opgehangen waarop titels te lezen zijn zoals sagra del fungo porcino, sagra del cinghiale, sagra della bistecca, sagra del pesce, enz.

Ze worden het ganse jaar door georganiseerd met het merendeel in de zomerperiode en staan telkens in het teken van een streekproduct. Zoals in gans Italië de produkten die te verkrijgen zijn en waarmee gekookt wordt, meegaan met het seizoen zijn de sagre verschillend van periode tot periode.

Het leuke aan deze eetfestijnen is dat je samen met de lokale bevolking in open lucht (vanaf mei tot oktober) aan lange tafels eet. De prijzen zijn veel goedkoper dan in een restaurant en er is een veel lossere sfeer. Meestal is er een muziekgroepje of dj aanwezig die tijdens het eten of achteraf muziek speelt, meestal Italiaans of Engelstalige covers.

Hoe werkt het?

Het principe is simpel: aan de kassa ligt een bestelbon met het menu waarop je hetgeen je wenst te bestellen aankruist. Daarna betaal je en krijg je een dubbeltje van de bestelbon. Vervolgens zoek je een plaats aan één van de tafels en geef je het dubbel af aan één van de medewerkers.

kassa met prijslijsten en bestelbonnen

Houd er rekening mee dat je niet kan boeken op voorhand en dat vanaf 13.00 en 20.00 de meeste Italianen aan tafel gaan. Iets vroeger gaan is dus aangewezen.

Een sagra die je zeker niet mag overslaan is deze van de fungo porcini (in het Nederlands boleten) als je van funghi houdt tenminste. De fungo porcino wordt ook wel de koning onder de funghi genoemd en dat is best te begrijpen. Deze vlezige boleet is een echte lekkernij en in Nederland en België niet terug te vinden in de bossen waar ze gewoonlijk groeit.

gefrituurde funghi porcini

gebakken hoed van de fungo porcino

Ieder laatste weekend van mei wordt in het piepkleine dorpje Palazzolo de sagra del fungo porcino georganiseerd. Palazzolo is gemakkelijk te bereiken want het ligt op slechts 10 minuten afstand van de uitrit van de autosnelweg Incisa die op zijn beurt op 20 minuten afstand ligt van Firenze en op 30 minuten van Arezzo.

Voor wie verblijft op de camping Girasole in Figline Valdarno is het slechts 15 minuutjes rijden met de auto. Ben je eind mei dichtbij dan kan ik je enkel maar aanraden om naar de sagra del fungo porcino in Palazzolo te gaan.

Wat staat er op het menu?

Net zoals in de restaurants wordt hier alles aangeboden: antipasto, primo, secondo, dolce (meer uitleg over deze woorden).

Als antipasto toastjes belegd met een salade van funghi porcini. Als primo pasta met een saus van funghi porcini ofwel met een vleessaus. Gegrild varkensvlees, een rundsbiefstuk of een gebakken hoed van een fungo porcino als secondo. Natuurlijk kun je zoals op alle sagre ook pizza en frietjes als bijgerecht bestellen.

pasta met saus van funghi porcini

toastjes met salade van funghi porcini

Als dranken kun je meestal kiezen tussen de lokale huiswijnen, frisdranken, water en bier. Een maaltijd zou niet compleet zijn zonder een dessert: torta della nonna en een citroen sorbet staan steevast op het menu.

Neem je van iedere gang iets dan betaal je ongeveer €30 waarbij drank is inbegrepen, veel minder dan de gemiddelde prijs die je zou betalen in een restaurant.

pizza ontbreekt nooit

gegrild varkensvlees

Een interessante site voor de sagre is www.sagretoscane.com. Ze is wel enkel in het Italiaans maar via de zoekmotor krijg je een overzicht van alle sagre die je op datum hebt geselecteerd.