Lekker eten en genieten op één van de sagra (volksfeest)

WP_20140628_003 (800x450)

Wanneer je in de zomer in Toscane langs dorpjes rijdt kun je niet omheen de vele affiches waarop reklame gemaakt wordt voor de sagre. Sagra del cinghiale, sagra della bistecca, sagra dello stinco e patate zijn slechts enkele voorbeelden.

Een sagra is een volksfeest in open lucht dat meestal een 10tal dagen duurt en waarbij één thema centraal staat. Het thema kan werkelijk op alles slaan met als gevolg dat je soms de gekste onderwerpen krijgt zoals sagra della fragola con panna (aardbeien met slagroom), sagra della nutella, sagra del gelato (ijskreem), …

affiche sagra

affiche sagra

Eten en dansen in openlucht

Verwacht zeker geen luxe op een sagra want het betreft in de eerste plaats een volksfeest, de tafels en stoelen zijn meestal van plastiek alsook het bestek. De bedoeling is lekker samen genieten van de lokale specialiteit en lokale wijn terwijl je geniet van de achtergrondmuziek, meestal gebracht door de plaatselijk band. De prijzen zijn dan ook heel wat lager dan in een restaurant. Meestal wordt er na het avondeten volop gedanst op hoofdzakelijk Italiaanse klassiekers.

Een volledige maaltijd in teken van het streekproduct

Gelukkig vind je op een sagra een grote keuze aan pastagerechten en pizza’s, opgebouwd rond het centrale thema. Je vindt er ook alle gangen: voorgerecht (antipasto), primi (pastaschotel), secondo (vlees- of visschotel), contorno (groenten) en dolce (desert). In het geval van bijvoorbeeld de sagra del cinghiale waarbij everzwijn centraal staat kun je als primo piatto een pastaschotel met everzwijnensaus en als secondo piatto stoofvlees van everzwijn eten.

eten in openlucht

Gezellig samen eten aan lange tafels in open lucht

Bij de meeste sagra krijg je een menu waarop je je keuze maakt maar het kan ook zijn dat je vooraf je bestelling aan de kassa moet maken en betalen en pas achteraf naar je tafel gebracht wordt waarbij vervolgens een medewerker het dubbel van je bestelling komt afhalen.

Wie het authentieke Toscane zoekt is hier aan het juiste adres. Verblijf je in één van de vele vakantiehuizen die Toscane rijk is dan kan de gastheer je ongetwijfeld een sagra in de buurt aanraden.

Een overzicht van de verschillende sagra vind je op de volgende links (helaas enkel in het Italiaans) sagretoscane.com en saimicadove.it