Piazza del Anfiteatro Lucca

Lucca het kleine broertje van Florence

Inleiding

Lucca is een prachtige stad die je zeker en vast niet mag overslaan. Ze bevindt zich in het Noordwesten van Toscane in de vlakte van de vallei van de Arno en wordt begrensd door het Pisaanse gebergte, de Serchio rivier en de Garfagnana streek. De stad is tevens de hoofdstad van de gelijknamige Provincie en de geboorteplaats van de wereldberoemde componist Giacomo Puccini.

Lucca, door de Etrusken gesticht, heeft zich volop ontwikkeld in de Romeinse periode wat nog volop te zien is aan het rechthoekige stratenpatroon, het plein “Piazza del Anfiteatro” waar ooit het amfitheater stond en de kerk San Michele in Foro, in de typische Pisaans Romaanse stijl. In de 6de eeuw werd Lucca hoofdstad van het Groothertogdom Tuscia om vervolgens in de 12de eeuw tot Republiek te worden uitgeroepen.

Piazza del Anfiteatro Lucca

Lucca wordt ook wel eens het kleinere broertje van Firenze genoemd. Het grote verschil is dat Lucca veel rustiger is dan Firenze en dat vooral omdat de stad ommuurd is waardoor het autoverkeer uitgesloten is. De stad is dan ook zonder probleem te voet of met de fiets te bezichtigen. Aan bijna alle toegangspoorten heb je winkeltjes waar je een fiets kan huren, de prijzen zijn praktisch overal hetzelfde.

Via GetYourGuide kun je reeds een fiets huren voor €15. Hierbij krijg je een plannetje met aanduiding en uitleg van de belangrijkste bezienswaardigheden > meer info

Omwille van zijn unieke historische centrum werd Lucca recent voorgesteld om toegevoegd te worden aan de lijst van het UNESCO werelderfgoed.

Wil je de hoogtepunten van de stad met de fiets bezoeken met een Nederlandstalige gids dan kan dit via Baja Bikes. Gedurende deze 3 uur durende fietstocht passeer je langs de belangrijkste bezienswaardigheden van deze toch wel indrukwekkende stad > meer info via Baja Bikes

Te bezoeken

Lucca is een wirwar van straatjes en daarom is het aangewezen om een stadsplannetje bij je te hebben. Je vindt ze terug bij de toeristische dienst. Op onderstaand stadsplan dat je hier in A3 formaat kunt downloaden, vind je alle belangrijkste bezienswaardigheden terug.

stadsplan historisch centrum Lucca

Cattedrale di San Martino (n° 17 op stadsplan): De kathedraal, gewijd aan de heilige San Martino, bevindt zich aan het plein “Piazza di San Martino” en werd gebouwd in de Pisaans – Romaanse stijl in de 13de eeuw na de voltooiing van de klokkentoren. Dit verklaart het assymmetrische uiterlijk van de voorgevel, uitvoerig gedecoreerd met beeldhouwwerk van Nicola Pisano en Guidetto da Como. Boven het centrale portaal bevindt zich rechts een beeldhouwwerk van San Martino op zijn paard.

Sedert 15 Maart 2014 moet worden betaald om de kathedraal te bezichtigen, een toegangsticket kost dan €3,00

Lucca Kathedraal van San Martino

San Michele in Foro (n° 15 op stadsplan): De kerk bevindt zich op het plein “Piazza San Michele” waar ooit het oude Romeinse forum stond. De kerk werd gebouwd in de 11de eeuw en wordt volgens velen beschouwd als één van de mooiste Romaanse kerken van Toscane. Vooral de rijk gedecoreerde voorgevel met zijn gedraaide zuilen, dwerggalerijen, ingelegd marmer en beeld van San Michele zijn een prachtig staaltje van architectuur.

Basiliek van San Frediano (n° 24 op stadsplan): De basiliek bevindt zich op het gelijknamige plein “Piazza di San Frediano”. De kerk is één van de oudste van Lucca en gaat terug tot de 6de eeuw. De voorgevel dateert uit de 13de eeuw en is versierd met een kleurige mozaïek waardoor de kerk zich qua stijl onderscheidt van de andere kerken die Lucca rijk is.

Basiliek van San Frediano Lucca

Binnenin de kerk vind je de kapel van de heilige Santa Zita waar je haar gemummificeerde lichaam kunt terugvinden.

Onmiddellijk rechts zie je een 12de eeuwse doopvont met op de achtergrond een kleurrijke geglazuurde beeldhouwwerk van de hand van het Florentijnse atelier della Robbia dat de Annunciatie voorstelt.

Palazzo Pfanner (n° 19 op stadsplan): Dit paleis werd gebouwd in 1667 voor de familie Moriconi in een mengeling van Renaissance en Barok stijl. Het paleis heeft één van de mooiste tuinen van Toscane, aangelegd in de 18de eeuw en gekenmerkt door barokbeelden van figuren uit de Romeinse mythologie. Het gebouw werd in 1860 aangekocht door Felice Pfanner die er een bierbrouwerij in onderbracht dewelke open bleef tot 1929. Momenteel is er in het paleis een grote collectie hofkostuums uit de 18de en 19de eeuw ondergebracht.

Torre Guinigi (n° 26 op stadsplan): Deze middeleeuwse toren behoort toe aan het gelijknamige paleis. De toren werd gebouwd in de 14de eeuw door de familie Guinigi, indertijd de belangrijkste familie van Lucca, om hun superioriteit uit te drukken. Van bij de afwerking werd de toren bovenaan voorzien van enkele steeneiken die vooruitgang symboliseren.

De toren is de belangrijkste van de weinig overgeblevene en is open voor het publiek (een ticket kost €4). Vooraleer van het prachtige uitzicht over de stad te kunnen genieten, moeten eerst 230 treden worden overwonnen maar het is zeker de moeite. De ingang ligt in de straat “Via Sant’Andrea 45”.

Casa Puccini (n° 9 op stadsplan): Dit 15de eeuwse huis was de geboorteplaats van de wereldberoemde componist Giacomo Puccini (1858 – 1924). Het huis is nu een museum gewijd aan de componist en bevat portretten, kostuums en een piano waar de componist zijn laatste onvoltooide opera Turandot componeerde.

Anfiteatro Romano (n° 27 op stadsplan): Dit amfitheater bevindt zich aan het plein piazza dell’anfiteatro. van het oorspronkelijke Romeinse amfitheater is enkel nog de vorm te herkennen. Dit prachtige unieke plein wordt gekenmerkt door vier doorgangen waar dieren en gladiatoren ooit de arena betraden.

Lucca amphitheater

Tot 1830 stond dit plein vol met huizen en krotten toen op bevel van het stadsbestuur de opdracht werd gegeven om de originele ovale vorm terug te geven aan het plein. Tot aan het midden van de 20ste eeuw kreeg het plein de naam Piazza del mercato omwille van de dagelijkse markt die er werd gehouden.

Stadsmuren: De imposante stadsmuren omringen het centrum van Lucca, de werken werden begonnen rond 1500 en voltooid in 1645. Bij hun voltooiing werden ze beschouwd als zeer geavanceerd. In de 19de eeuw werden de muren omgetoverd tot park waar de plaatselijke bevolking gretig gebruik van maakte. Nu nog is het aangenaam wandelen of fietsen over deze muren om te genieten van de vele mooie uitzichten die ze over de stad bieden.

Evenementen

Lucca Summer Festival: In de maand Juli zijn er tal van optredens van Italiaanse en Internationale artiesten. Enkele namen die sedert de start in 1998 op de affiche stonden zijn onder ander Elton John, Bob Dylan, Ennio Moricone, Zucchero, Dave Matthews, Eric Clapton, Nick Cave. Meer info vind je op de site www.summer-festival.com


Palio di San Paolino:
Iedere 12 Juli vindt de historische wedstrijd booschieten plaats om de patroonheilige van de stad San Paolini, te eren. Naar aloude traditie start de wedstrijd op 11 Juli met een stoet van de deelnemende wijken doorheen het historisch centrum van Lucca. Lucca stadsmuur De dag van de wedstrijd zelf start met opnieuw een stoet maar ditmaal door de boogschutters zelf. Eindpunt van de stoet is de basilica di San Paolino waar de schutters halt houden om er de patroonheilige te eren. Tegen de avond heeft dan eindelijk de wedstrijd plaats. Het doel is om vanop 36 meter afstand een houten cilinder met diameter 12cm en 50cm lengte te verbrijzelen. Aan de winnaar wordt de Palio (een vaandel geschilderd door een bekende kunstenaar) toegekend waarna het feest kan beginnen. gedurende deze 2 dagen zijn er in de stad overal kraampjes met drank en eten aanwezig.

Praktische info

Dienst Toerisme Lucca – Ufficio di Turismo
In Lucca vind je maar liefst 4 kantoren van de Dienst Toerisme terug

  • Adressen: Piazza Santa Maria 35 (hoofdkantoor), Piazza Curtatone, Piazzale G. Verdi en Piazza Guidiccioni
  • Openingsuren: 10.00-18.00
  • Telefoon: (0039) 0583 91 99 31
  • Email: info@luccaturismo.it
  • Website: www.comune.lucca.it (Engels en Italiaans)


Markten in Lucca

  • Dagelijkse groenten- en fruitmarkt: In Piazza Caduti del Lavoro van 06.30 tot 12.00
  • Wekelijkse markt: In Via dei Bacchettoni iedere woensdag en zaterdag van 08.00 tot 13.00
  • Maandelijkse antiekmarkt: Iedere 3de weekend van de maand rond de duomo di S. Martino

Ben je een echte liefhebber van de Toscaanse keuken dan is een begeleid bezoek aan de markt gevolgd door een kookcursus iets voor jou.Gedurende 5 uur leer je enkele typische recepten bereiden die je daarna natuurlijk met een lekker glas wijn zelf kunt proeven > meer info

Parkeren in Lucca

In de zones aangeduid met parcheggio kun je de wagen (tegen betaling) achterlaten

mappa_parcheggi Lucca