Lucignano

Lucignano is een kleine gemeente gelegen in de regio Arezzo, op ongeveer 28 km van de stad Arezzo, op 50 km van Siena en op 90 km van Firenze. Het dorp ligt op een heuvel, op 400 meter hoogte en is bijzonder omdat het volledig ommuurd is en zijn middeleeuws karakter behouden heeft.

lucignano

Lucignano ligt ongeveer in het centrum van de kunststeden Arezzo, Siena en Perugia en is dan ook vanaf zijn ontstaan in de Romeinse periode onderwerp van diverse veldslagen geweest tussen de 3 met als gevolg dat het tot Arezzo, Perugia, Siena en uiteindelijk opnieuw tot Arezzo behoorde.

Het centrum kan opgesplitst worden in 2 delen, namelijk het arme en het rijke gedeelte. Kom je Lucignano binnen langs de Porta San Giusto dan zie je dadelijk 2 straten, de via Roma en de via Matteotti. Het verschil in architectuur valt onmiddellijk op. De via Roma die ook wel de via povera (armen) genoemd wordt, wordt gekenmerkt door kleine middeleeuwse huisjes terwijl de via Matteotti, ook wel via ricca (rijken) genoemd, elegante paleizen in Renaissance stijl bevat.

 

Ligging en hoe te bereiken

Met de auto: Lucignano is het best met de auto te bereiken via de autosnelweg A1 Firenze – Rome. Kom je van Rome dan neem je best de afslag Valdichiana, kom je van Firenze dan neem je de afrit Monte San Savino en volg je vanaf dan de richtingaanwijzers naar Lucignano.

Met het openbaar vervoer: Vanuit het treinstation van Arezzo vertrekt een rechtstreekse bus (lijn 138) die je in 35 minuten naar Lucignano brengt

 

Bezienswaardigheden

Stadsmuren en -poorten: Onder het gezag van Siena werd rond het midden van de 14de eeuw begonnen met de bouw van de stadsmuren in de vorm van een ellips. Je komt het dorp binnen via één van de drie stadspoorten, namelijk Porta di San Giovanni, Porta di San Giusto en Porta Murata, alle 3 gebouwd in 1371. Porta Murata is kort na de bouw dichtgemetst (vandaar porta murata = dichtgemetste poort) en pas recent terug open gemaakt.

La Chiesa di San Francesco: Deze kerk, gebouwd aan het einde van de 13de eeuw en begin 14de eeuw, bevindt zich aan het plein Piazza San Francesco. De kerk, uitgevoerd in gotische stijl, behoort toe aan de orde der Franciscanen en bestaat uit een éénbeukig schip met 2 zijkapellen. De voorgevel met horizontale lagen in verschillende kleuren is nogal uitzonderlijk voor een Franciscaanse kerk waar éénvoud centraal stond. In het interieur zijn enkele mooie fresco schilderijen te vinden waarvan Il Trionfo della morte uit de 14de eeuw het belangrijkste is.

kerk van San Francesco

Collegiata di San Michele Arcangelo: De collegiale kerk, gewijd aan San Michele, werd gebouwd op het einde van de 16de eeuw maar het oorspronkelijke project werd nooit voltooid. Met de afwerking van de gevel werd gestart aan het begin van de 18de eeuw maar ook deze werd nooit voltooid. In dezelfde periode werden ook de trappen die naar de kerk leiden uitgevoerd.

Het interieur is redelijk sober en bestaat uit een grondplan in de vorm van een Latijns kruis met een koepel in het centrum. Er zijn kunstwerken te bezichtigen uit de 14de tot en met de 17de eeuw.

Collegiata di San Arcangelo

 

Overige bezienswaardigheden: Ook de volgende monumenten zijn het vernoemen waard.

 • La Chiesa di San Giuseppe uit 1470
 • La Chiesa della Santissima Annunziata uit 1582 in Renaissance stijl
 • Il Santuario di Santa Maria della Querce uit 1568 uitgevoerd door Giorgio Vasari
 • La Fortezza Medicea
 • Il Palazzo Pretorio uit de 13de eeuw waar het stadhuis in ondergebracht is
Het 13de eeuwse Palazzo Pretorio

Het 13de eeuwse Palazzo Pretorio

Evenementen

Lucignano is een levendige gemeente, gans het jaar worden tal van feesten en evenementen binnen de stadsmuren georganiseerd. De belangrijkste zijn:

Colori e sapori in fiera: op de 1ste zondag van April komen verkopers van bloemen en planten, wijnproducenten en producenten van streekprodukten hun waar verkopen.

Maggiolata: gedurende de laatste 2 zondagen van Mei wordt een stoet van met bloemen versierde karren gehouden. Elke wijk, in totaal 4, dingt mee naar de hoofdprijs die wordt toegekend aan de mooiste kar. Het feest eindigt met het bloemengevecht waarbij duizenden bloemen langsheen het parcours naar de toeschouwers gestrooid worden.

versierde karren tijdens La Maggiolata

versierde karren tijdens La Maggiolata

Cammin mangiando: op de 3de zondag van Juni worden kraampjes met streekproducten en wijn verdeeld over 4 verschillende plaatsen: het centrum, Santuario di Santa Maria della Querce, lago di Rocchetto en Castello del Calcione.

Memorie del passato: de laatste zondag van September wordt een historische stoet doorheen de straten van Lucignano gehouden waarbij de 19de eeuw centraal staat.

 

Praktische informatie

toeristische dienst klein Toeristische dienst – Pro Loco di Lucignano

    • Adres: Via Matteotti 38
    • Tel: 0039 0575 836118

overnachten klein Overnachten in en rond Lucignano

 

Meer foto’s