Lunigiana, streek van kastelen

De Lunigiana streek, bekend om zijn groot aanbod aan kastelen, bevindt zich gedeeltelijk in de regio Massa e Carrara en de provincie Ligurië. Ze is nog niet zo heel bekend bij de toeristen maar dat is stilaan aan het veranderen en dat is niet zo verwonderlijk want de streek biedt een zeer rijk en variabel aanbod: kastelen, natuurgebieden, warmwaterbronnen, pittoreske dorpjes, lekkere keuken. Je vindt het er allemaal.

Land van kastelen en natuurparken

Wanneer je vraagt aan de bewoners of ze nu tot Toscane of Ligurië behoren dan zullen ze antwoorden tot geen van beiden. Deze streek is altijd al een overgangszone geweest met een zeer belangrijke strategische waarde. Je vindt hier dan ook heel wat getuigenissen van dit woelige verleden in de vorm van kastelen en ruïnes uit de middeleeuwen maar ook uit een vroeger stadium, namelijk het Bronstijdperk.

Het pittoreske Pontremoli

In het kasteel Castello del Piagnaro in Pontremoli kun je enkele bronzen beeldjes uit deze periode bewonderen. Pontremoli ligt trouwens op de pelgrimsroute Via Francigena die vertrok vanuit Canterbury en eindigde in Rome. Naast het prachtige kasteel Castello del Piagnaro (ook wel Castello Malaspina genoemd naar de familie) zijn er prachtige paleizen te bewonderen en een groot aantal kerken waarvan de kathedraal van Santa Maria del Popolo de belangrijkste is.

Het belangrijkste stadje van de Lunigiana is Fosdinovo, het was ooit de hoofdstad van het Markiezaat van Fosdinovo dat van 1355 tot 1797 een volledig onafhankelijke staat was waar de familie Malaspina aan het hoofd stond. Getuigenissen van hun imperium zijn ondermeer het prachtige kasteel Castello di Malaspina en de Villa Malaspina.

Het middeleeuwse Fosdinovo

Liefhebbers van natuur moeten zeker een bezoek brengen aan het natuurpark Parco Avventura Fosdinovo of de parken Parco Nazionale dell’Appenino Tosco-Emiliano en Parco Regionale delle Alpi Apuane gelegen in de buurt van Fivizzano, een ander pittoresk stadje met het prachtige kasteel Fortezza della Verrucola.

Kasteel Fortezza della Verruccola in Fivizzano

De natuurparken zijn ideaal voor trekking, mountainbiken, birdwatching of gewoonweg om lekker te ontspannen en te genieten van de prachtige panorama’s die je krijgt vanop de flanken van de Alpi Apuane.

Ontspannen in de warmwaterbronnen van Equi Terme

Het dorpje Equi Terme bevindt zich op de flanken van de Apuaanse Alpen en is vooral bekend voor zijn warmwaterbronnen waar de Romeinen reeds gebruik van maakten. Sedert 1989 is er een kuuroord aanwezig (voorheen hotel) waar je lekker kan genieten van het warme helende water en het grote aanbod aan massages en therapieën.

In de nabijheid vind je de ondergrondse grotten Grotte di Equi Terme waar je stalagmieten en stalactieten kan bewonderen

Streekgerechten

De streek levert een groot aanbod aan diverse streekproducten zoals kastanjes en champignons (funghi) afkomstig uit de nabijgelegen bossen op de flanken van de Appenijnen. Deze worden gebruikt in allerlei typische gerechten zoals castagnaccio (kastanjetaart), testarolo (soort pannenkoek) en pattone (soort polenta met kastanjemeel)

Testaroli met pesto

Praktische informatie

Ligging

Meer info > Terre di Lunigiana (in Italiaans)

overnachten klein Overnachten in de Lunigiana streek

 

in en rond Pontremoli > aanbod

in en rond Fosdinovo > aanbod

in en rond Fivizzano > aanbod