buitenmarkt Sant'Ambrogio

Markten in Firenze

Een bezoek aan een markt kan natuurlijk niet ontbreken tijdens je bezoek aan Firenze. Je hebt er drie soorten markten namelijk de dagelijkse,  de wekelijkse en de maandelijkse markten.

Dagelijkse markten

Mercato centrale: De grootste overdekte markt van Toscane vind je in Firenze, aan het plein “Piazza del Mercato centrale” nabij de San Lorenzo kerk. De markt is gehuisvest in een industrieel glazen gebouw uit 1874, ontworpen door Giuseppe Mengoni die ook de beroemde winkelgalerij in Milaan ontwierp. De markthal bestaat uit 2 verdiepingen.

Op het gelijkvloers vind je er vlees, vis, groenten, fruit, gevogelte, kaas, olijfolie, hesp, … en typische produkten terug zoals trippa (pens), porchetta (speenvarken geroosterd), lampredotto (varkensingewanden), verse pasta, … Ook kun je er dagschotels ter plaatse nuttigen. Op de eerste verdieping kun je er sedert 2014 lunchen en avondeten in één van de talrijke open restaurantjes (meer info).

Adres: Piazza del Mercato centrale

Openingsuren: 07.00 tot 14.00 uur (gelijkvloers), 10.00 tot 24.00 (1ste verdieping)

 

Mercato di Sant’Ambrogio: Een kleinere overdekte markhal vind je aan de Piazza di Sant’Ambrogio terug. De markt heeft zowel plaats in de overdekte markthal als errond.

Deze Mercato di Sant’Ambrogio wordt minder druk bezocht door toeristen daar ze minder centraal ligt waardoor de prijzen hier dan ook goedkoper zijn. Het aanbod is hetzelfde als bij de Mercato Centrale. ook hier kun je dagschotels ter plaatse consumeren. (meer info)

Adres: Piazza di Sant’Ambrogio (google maps)

Openingsuren: maandag – vrijdag: 07.00 tot 14.00 uur

 

Mercato di San Lorenzo: De markt van San Lorenzo bevindt zich aan de kerk van San Lorenzo en is iedere dag open behalve de maandagvoormiddag.

Dit is, samen met de overdekte markt Mercato centrale, ongetwijfeld de markt die het meest bezocht wordt door de toeristen. Je vindt hier dan ook alles terug: leder jassen, handtassen, portefeuilles, souvenirs, kledij, … (meer info)

Adres: Basilica di San Lorenzo (google maps)

Openingsuren: 09.00 tot 19.00 uur

 

Il Porcellino Firenze

Mercato Nuovo: Ook dit is een ledermarkt maar dan veel kleiner dan de Mercato di San Lorenzo. De markt is overdekt en bevindt zich tussen de kathedraal en de Ponte Vecchio, in nabijheid van het bronzen standbeeld Il Porcellino

Adres: Piazza del Mercato Nuovo (google maps)

Openingsuren: 09.00 tot 19.00 uur

 

IMG_2715Mercato delle Pulci: Deze overdekte markt had vroeger plaats op het plein “Piazza dei Ciompi” en werd gehouden in metalen barakken maar deze hadden hun charmes.

Na de heraanleg van het plein is de markt verhuisd naar het plein Piazza Ghiberti, boven de ondergrondse parkeerplaats van Sant Ambrogio. De barakken zijn vervangen door plastieken tenten waardoor de markt volgens mij heel wat van zijn charme heeft verloren.

De vlooienmarkt is dagelijks geopend van 09.00 tot 19.30 uur. Je vindt er antieke meubelen, boeken, prenten, schilderijen, juwelen, muntstukken en veel meer terug. Het loont de moeite om een bezoek te brengen aan deze markt simpelweg om een stuk geschiedenis van Firenze op te snuiven.

Adres: Parcheggio Mercato di Sant’Ambrogio (google maps)

Openingsuren: 09.00 tot 19.30 uur


Wekelijkse markten

Mercato delle Cascine: Iedere dinsdagvoormiddag kun je terecht aan het park “Parco delle Cascine” voor de grootste markt in Toscane. De markt moet zowat een kilometer lang zijn en je vindt er naast regionale voedingswaren vooral kledij en artikelen voor het huishouden terug. De markt is vooral gekend onder de plaatselijke bevolking omdat je hier de beste prijzen terugvindt. (meer info)

Adres: Via Abramo Lincoln

Openingsuren: 07.00 tot 14.00 uur

 

Mercato di Santo Spirito: Iedere zaterdagvoormiddag is er de kleine maar gezellige markt aan het plein voor de kerk van Santo Spirito. Ook hier vooral regionale voedingswaren en kledij terug te vinden.

Adres: Piazza di Santo Spirito (google maps)

Openingsuren: 07.00 tot 14.00 uur


Maandelijkse markten

Antiekmarkt: Iedere derde zaterdag en zondag van de maand kun je de ganse dag terecht op de grootste antiekmarkt van Firenze. Je vindt er een honderdtal exposanten terug die voor deze gelegenheid hun winkel hebben omgeruild voor de markt in open lucht. Naast de antiquairs vind je er ook enkele privé personen terug die hun antiek broccante proberen te verkopen. De prijzen zijn hier nogal aan de hoge kant.

Adres: giardino della Fortezza da Basso (google maps)

Openingsuren: 09.00 tot 18.00 uur

 

La Fierucolina: La Fierucolina is een kleine markt gebaseerd op biologische en ambachtelijk vervaardigde producten. Je vindt er dus zelfgemaakte voedingswaren zoals sauzen, confituur, olijfolie, wijn, brood, … terug maar ook zelfgemaakte kaarsen, juwelen, kledij, … De markt heeft plaats op de derde zondag van de maand behalve in de maand augustus, openingsuren van 08.00 tot 19.00

Adres: Piazza di Santo Spirito (google maps)

Openingsuren: 09.00 tot 19.00 uur