Treno natura Siena

Met de antieke stoomtrein door de regio Siena

Treno Natura

Naar jaarlijkse gewoonte kun je tussen September en December in de regio Siena een reisje maken met de antieke stoomtrein Il Treno Natura. Een onvergetelijke gebeurtenis zowel voor jong als oud. De stoomtrein laat je niet enkel de mooiste natuurgebieden van de regio Siena zien maar laat je ook kennismaken met de traditionele feesten (de zogenaamde sagre) die in het teken staan van de talrijke streekproducten.

Dit jaar zijn 8 etappes voorzien met vertrekplaats telkens Siena, de eerste op zondag 28 september en de laatste op zondag 7 december.

28 september: Na een tocht door de Crete Senesi, de Val d’Orcia en de Brunello streek houdt de trein halt in Buonconvento, één van de mooiste dorpen van Toscane, voor de sagra della Valdarbia die in het teken staat van de lokale produkten.

12 oktober: Bestemming is deze keer Vivo d’Orcia voor de Sagra del fungo porcino (boleten). De trein houdt halt aan het station van Monte Amiata van waaruit je met de bus gebracht wordt naar Vivo d’Orcia. Speciaal voor deze gelegenheid kun je het kasteel bezoeken en deelnemen aan een georganiseerde trekking in het bos.

funghi porcini

funghi porcini

19 oktober: Ook deze keer reist de stoomtrein naar de uitgedoofde vulkaan Monte Amiata en meer bepaald naar het stadje Abbadia San Salvatore voor het Festa d’autunno (herfstfeest), een bezoek aan het mijnmuseum en wandeling in het bos op zoek naar kastanjes.

2 november: Centraal in deze etappe is het middeleeuwse dorpje Piancastagnaio voor het feest festa del Crastatone, één van de antiekste feesten van Toscane gewijd aan de kastanje.

9 en 16 november: Bestemming is deze keer het stadje San Giovanni d’Asso waar in het middeleeuwse kasteel het feest Mostra Mercato del Tartufo Bianco plaatsheeft. Een feest dat in het teken staat van de witte truffel die hier door de bewoners l’oro bianco (het witte goud) genoemd wordt.

Mostra mercato del tartufo bianco

Mostra mercato del tartufo bianco

30 november: Een tocht in het teken van de aankomende feestdagen met een bezoek aan de kerstmarkt van Seggiano waar voor de gelegenheid ook alle wijnkelders opengesteld zijn en je ook een bezoek aan het museum van de olijfolie kunt brengen.

7 december: In deze laatste etappe vertrekt de Treno Natura niet vanuit Siena maar vanuit Empoli. Via haltes in Castelfiorentino, Certaldo, Poggibonsi en Siena houdt de trein tenslotte halt in San Quirico d’Orcia waar het feest Festa dell’Olio plaatsheeft.

 

Praktische informatie

Om deel te nemen aan één van de etappes dien je te reserveren bij het agentschap Agenzia Viaggi Visione Del Mondo. Je kunt dit telefonisch op het nummer 0039 0577 281 834 of via mail naar info@visionedelmondo.com

Kostprijs: Een ticket kost €29,00 per persoon, kinderen tot 10 jaar gratis. Reservatiekosten €3,00 per persoon

Meer info vind je op de site www.trenonatura.terresiena.it

In onderstaande video krijg je alvast enkele indrukken van deze unieke gebeurtenis