Met de auto naar Toscane met tussenstop in Bormio

Veel Nederlanders en Belgen die met de auto afreizen naar Toscane houden wel eens een tussenstop van enkele dagen aan het Gardameer. Voor wie houdt van bergen en natuur is het plaatsje Bormio een ideale tussenstop. Bormio ligt namelijk aan de voet van het natuurpark van de Stelvio waar je maar liefst 3200 km fietsroutes, 1500 km wandelroutes en 134.000 hectare natuurgebied voorgeschoteld krijgt.
In en rond Bormio vind je tevens heel wat kuuroorden en warmwaterbronnen en naast een klein historisch centrum ook tal van leuke restaurantjes die de typische streekgerechten aanbieden.

Ligging

Bormio bevindt zich in de Alta Valtellina op een hoogte van 1215 m, in de provincie Lombardije op ongeveer 20 km van de Zwitserse grens.

Paradijs voor de (geoefende) wielertoerist

Vanuit Bormio vertrekken tevens de beklimmingen naar de mythische cols de Stelvio en de Gavia die hun top op respectievelijk 2758 m en 2652 m hebben en die voor het eerst in 1 rit van de Giro d’Italia  in 2014 moesten worden overwonnen. Een verschrikkelijke rit want het sneeuwde op de top en de temperaturen lagen rond het vriespunt.

De Stelvio staat trouwens bekend als één van de mooiste bergpassen van Europa en vooral het gedeelte waarbij je de ene haardspeldbocht na de andere te verduren krijgt is fantastisch.

sportograf-50261170 (800x336)

Passo dello Stelvio

Naast de Stelvio en de Gavia vertrekken vanuit Bormio nog 4 andere bergpassen. Een ideale uitvalsbasis voor fietsliefhebbers dus. Je hebt de keuze tussen de volgende bergpassen:

  • Passo dello Stelvio: lengte 21,5 km met top op 2758 m
  • Passo della Gavia: lengte 25,6 km met top op 2652 m
  • Bormio 2000: lengte 9,8 km met top op 1938 m
  • Laghi di Cancano: lengte 8,2 km met top op 1907 m

Iets buiten Bormio, op 22 km afstand, vind je een andere berg terug die de renners uit de Giro d’Italia telkens moeten overwinnen, namelijk de Mortirolo. Een echte uitdaging is de beklimming vanuit Mazzo. Je klimt hier maar liefst 11,90 km aan een gemiddelde van 10,5% met pieken tot 19%.

Profielen cols

Passo dello Stelvio

Passo dello Stelvio

Passo della Gavia

Passo Gavia

 

profiel Gavia

Mortirolo vanuit Monno

Mortirolo vanuit Monno

Mortirolo vanuit Mazzo

Mortirolo vanuit Mazzo

Praktische informatie

toeristische dienst klein

Ufficio di turismo di Bormio

  • Adres: Via Roma 131/B
  • Email: info@aptbormio.it

overnachten klein

Overnachten in en rond Bormio > aanbod en prijzen