Met auto naar Toscane vanuit België

Met de auto naar Toscane vanuit België

De afstand van België naar Toscane ligt ongeveer tussen de 1300 à 1400 km, afhankelijk van de startplaats, eindbestemming en route. Te ver dus om in 1 dag af te leggen, zeker niet als je met de caravan of met de mobilhome reist. Het is dus aangewezen om onderweg een camping of een hotel te zoeken en er misschien wel een combinatie vakantie van te maken. Nog geen landkaart van Italië of Europa gekocht dan kan je dit op deze link doen! Je kan via 3 routes naar Toscane:
 1. De eerste langs Frankrijk
 2. De tweede langs Luxemburg, Frankrijk en Zwitserland
 3. De derde langs Luxemburg, Duitsland en Zwitserland.

Route aanduidingen

Route 1: langs Frankrijk

De route langs Frankrijk is ongeveer 1400 km lang en heeft het voordeel dat je geen vignet dient te betalen om doorheen Zwitserland te reizen. Je passeert ondermeer Reims, Dijon en de Mont blanc tunnel in Frankrijk en Genua in Italië. Voor een ticket heen en terug doorheen de Mont blanc tunnel betaal je iets meer dan €50. In Frankrijk dien je wel tol op de autosnelwegen te betalen, op de link autoroutes.fr kun je berekenen hoeveel die tol bedraagt in functie van het vervoermiddel dat je gebruikt.

Route 2: langs Luxemburg, Frankrijk en Zwitserland

De tweede route langs Luxemburg, Frankrijk en Zwitserland is iets korter in afstand en normaalgezien ook wel in tijd. Je passeert ondermeer Metz, Straatsburg, Bazel en komt via de Gotthard tunnel Zwitserland binnen. Vooral in het hoogseizoen kan je hier enkele uren aanschuiven. In Italië passeer je in de buurt van het prachtige Como meer, de metropool Milaan en kom je tenslotte via de regio Emilia Romagna Toscane binnen. Vooral het laatste stuk, namelijk tussen Bologna en Florence was tot eind 2015 nogal vervelend omdat je de ene bocht en tunnel na de andere tegenkwam en dat na een lange reis nogal vermoeiend kon zijn. Maar sedert eind 2015 heb je de keuze uit de oude route (panoramica) of de snelle route (direttissima of variante di valico genaamd). Deze laatste bespaart je zeker 40 minuten uit en na een lange reis wil je liefst zo snel mogelijk op je vakantiebestemming aan komen.

Route 3: langs Luxemburg, Duitsland en Zwitserland

De derde route langs Luxemburg, Duitsland en Zwitserland is iets langer in afstand dan de 2de maar je hebt het voordeel dat je in Duitsland sneller kan rijden op de autosnelwegen. Je passeert ondermeer langs Karlsruhe in Duitsland en komt tenslotte aan de Gotthard tunnel in Zwitserland. Deze route is het interessantst voor wie in de provincie Limburg woont.

Tolprijzen autosnelwegen en betalingswijze

Tolprijzen Frankrijk

In Frankrijk betaal je tol op de autosnelwegen en dit afhankelijk van het type voertuig. Er zijn 5 categorieën namelijk
 • Klasse 1: Auto’s, busjes, campers of bestelwagens zonder en met aanhanger waarbij het hoogste punt van het voertuig of de combinatie maximaal 2 meter mag bedragen, gemeten vanaf de grond (antenne, skibox, dakkoffer of imperiaal met fietsen, surfplanken of boot niet meegerekend).
 • Klasse 2: Auto’s, busjes, campers of bestelwagens zonder en met aanhanger waarbij het hoogste punt van het voertuig of de combinatie meer dan 2 meter, maar maximaal 3 meter mag bedragen, gemeten vanaf de grond (antenne, skibox, dakkoffer of imperiaal met fietsen, surfplanken of boot niet meegerekend).
 • Klasse 3: Campers, bussen en bedrijfsvoertuigen op 2 assen met een hoogte van meer dan 3 meter, of een maximaal toegestaan gezamenlijk gewicht (te vinden op het kenteken) van meer dan 3500 kg.
 • Klasse 4: Voertuigen of voertuigcombinaties op 3 assen of meer, met een hoogte van meer dan 3 meter, of een maximaal toegestaan gezamenlijk gewicht (te vinden op het kenteken) van meer dan 3500 kg.
 • Klasse 5: Motoren en trikes (ook met zijspan of aanhangertje).
Autoroute A41 Annecy-Geneve Installations de la barrière de Peage d'Annecy In Frankrijk kun je de tol betalen met een creditcard of met contant geld. Het gebruik van een creditcard gaat zeer snel want je hoeft geen pin in te geven. Je kan terecht bij alle loketten met een groen pijl, waar een oranje “t” (télépéage) staat aangegeven kan je niet terecht. Hier passseer je enkel als je een electronische pas hebt.

Tolprijzen Luxemburg, Duitsland en Zwitserland

Momenteel betaal je in Luxemburg en Duitsland geen tol op de autosnelwegen maar binnenkort zou dit wel eens het geval kunnen zijn in Duitsland. vignet zwitserland In Zwitserland is voor alle autosnelwegen een vignet nodig. Dit vignet dat je kunt aankopen bij alle grensovergangen alsook bij Touring (België) of ANWB (Nederland), is 1 kalenderjaar geldig en dient te worden aangebracht op de voorruit. Er staan strenge boetes te wachten voor wie dit niet naleeft. De huidige prijs ter plaatse is 40,00 zwitserse frank of ongeveer €35 (prijs voor kalenderjaar 2020) en kun je op deze link online kopen. Voor de Gotthard tunnel dient geen tol betaald te worden maar houd er wel rekening mee dat je in het hoogseizoen toch wel enkele uren in de file kunt staan.

Tolprijzen Italië

Ook in Italië betaal je tol op de autosnelwegen (in het groen aangeduid en in het Italiaans autostrada genoemd) en dit afhankelijk van het type voertuig. Bij het oprijden van de autosnelweg dien je een ticket te nemen dat je aan de uitgang betaalt. Verlies dit niet want dan betaal je het maximum van €85.

ticket autosnelweg met aanduiding van station van ingang

De tolprijzen liggen iets lager dan in Frankrijk. Er zijn 4 categorieën namelijk
 • Klasse 1: Motoren en personenauto’s (waarvan de hoogte gemeten vanaf de onderkant van het voorwiel minder bedraagt dan 1,30 m).
 • Klasse 2: Busjes, campers en personenauto’s (waarvan de hoogte gemeten vanaf de onderkant van het rechtervoorwiel meer bedraagt dan 1,30 m).
 • Klasse 3: Combinaties met in totaal drie assen (bijvoorbeeld voertuig van klasse 1 of 2 met aanhangwagen of caravan).
 • Klasse 4: Combinatie met in totaal vier assen (bijvoorbeeld voertuig van klasse 1 of 2 met dubbelassige caravan).
Wil je vooraleer je vertrekt een berekening maken van de te betalen tol in Italië dan kun je dit op de website van de ANWB. De tol wordt betaald in de zogenaamde casello autostradale die onderverdeeld zijn in 3 categorieën en te herkennen zijn door de verschillende kleuren:
 • witte borden met symbool hand met cash geld: hier betaal je met cash geld aan een bediende in het loket. Er zijn ook loketten met automatische betaling zonder bediende, deze hebben het opschrift self service:
 • blauwe borden met opschrift carte: hier betaal je met electronische betaalkaarten en de viacard.
 • gele borden met opschrift telepass: dit is enkel voor wie in het bezit is van een telepass toestel, enkel te verkrijgen door wie in Italië een woning heeft.
betaalstation autosnelweg Je kunt betalen op verschillende manieren: contant geld, electronische betaalkaarten zoals visa, mastercard en maestro, de viacard en een telepass kaart.
 • prepay kaart Viacard: deze kaart is een voorbetaalde betaalkaart van €25, €50 of € 75. Het handige aan deze kaart is dat je de files kunt vermijden. Je kunt de Viacard kopen aan de bediende van het betaalloket, aan het punto blu nabij de betaalstations, tabacchi (soort tabakwinkels aangeduid met de letter T) en wegrestaurants autogrill.
 • telepass: dit elektronisch apparaat kun je enkel verkrijgen wanneer je een woning in Italië hebt. Het handige is dat je hierdoor nooit in de files hoeft aan te schuiven.

Tenslotte

 • Nadat je uit de Gotthard tunnel komt rijd je het best nog even door tot in Italië om eventueel iets te eten of te drinken in een wegrestaurant. Zwitserland is namelijk enorm duur en een broodje kost al snel het dubbele van een broodje in Italië!
 • In Italië ben je verplicht om een gevarendriehoek en een fluo veiligheidsvest in de auto te hebben.
 • De maximum snelheid in Italië op autosnelwegen is 130 km per uur.
 • Italianen zijn volgens een Europese enquête de slechtste autobestuurders van Europa, wees dus attent en rijd defensief en probeer je niet te storen aan bestuurders die op de 2de rijstrook blijven rijden, geen richtingaanwijzers gebruiken en bochten afsnijden. Je bent immers op vakantie! (lees hier de praktische tips om met de auto te rijden in Italië en er zonder kleerscheuren van af te komen)
 • Een reisbijstandsverzekering gedurende je vakantie is geen overbodige luxe. Bij VAB kun je hiervoor terecht en kiezen uit verschillende formules (meer info)
 • Brandstof in Italië is duurder dan in de omringende landen.