Met de auto naar Toscane

Met de auto naar Toscane vanuit Nederland

De reis vanuit Nederland naar Toscane is ongeveer zo’n 1350 km lang, afhankelijk van de startplaats en eindbestemming. Niet echt aangeraden dus om in 1 dag af te leggen, zeker niet als je met de caravan of met de mobilhome reist.

De kortste weg is ongetwijfeld die via Duitsland en Zwitserland. Je passeert ondermeer langs Karlsruhe in Duitsland en Basel, Lugano en de Gotthard tunnel in Zwitserland . In Italië passeer je in de buurt van het prachtige Como meer, de metropool Milaan en kom je tenslotte via de regio Emilia Romagna Toscane binnen. Vooral het laatste stuk, namelijk tussen Bologna en Florence is nogal vervelend omdat je de ene bocht en tunnel na de andere tegenkomt en dat na een lange reis nogal vermoeiend kan zijn.

Route aanduiding

Tolprijzen Italië

In Italië betaal je tol op de autosnelwegen (in het groen aangeduid en in het Italiaans autostrada genoemd) en dit afhankelijk van het type voertuig. Er zijn 4 categorieën namelijk

  • Klasse 1: Motoren en personenauto’s (waarvan de hoogte gemeten vanaf de onderkant van het voorwiel minder bedraagt dan 1,30 m).
  • Klasse 2: Busjes, campers en personenauto’s (waarvan de hoogte gemeten vanaf de onderkant van het rechtervoorwiel meer bedraagt dan 1,30 m).
  • Klasse 3: Combinaties met in totaal drie assen (bijvoorbeeld voertuig van klasse 1 of 2 met aanhangwagen of caravan).
  • Klasse 4: Combinatie met in totaal vier assen (bijvoorbeeld voertuig van klasse 1 of 2 met dubbelassige caravan).

Wil je vooraleer je vertrekt een berekening maken van de te betalen tol in Italië dan kun je dit op de website van de ANWB.

De tol wordt betaald in de zogenaamde casello autostradale die onderverdeeld zijn in 3 categorieën en te herkennen zijn door de verschillende kleuren:

  • witte borden met symbool hand met cash geld: hier betaal je met cash geld aan een bediende in het loket. Er zijn ook loketten met automatische betaling zonder bediende, deze hebben het opschrift self service:
  • blauwe borden met opschrift carte: hier betaal je met electronische betaalkaarten en de viacard.
  • gele borden met opschrift telepass: dit is enkel voor wie in het bezit is van een telepass toestel, enkel te verkrijgen door wie in Italië een woning heeft.

betaalstation autosnelweg

Je kunt betalen op verschillende manieren: contant geld, electronische betaalkaarten zoals visa, mastercard en maestro, de viacard en een telepass kaart.

  • prepay kaart Viacard: deze kaart is een voorbetaalde betaalkaart van €25, €50 of € 75. Het handige aan deze kaart is dat je de files kunt vermijden. Je kunt de Viacard kopen aan de bediende van het betaalloket, aan het punto blu nabij de betaalstations, tabacchi (soort tabakwinkels aangeduid met de letter T) en wegrestaurants autogrill.
  • telepass: dit elektronisch apparaat kun je enkel verkrijgen wanneer je een woning in Italië hebt. Het handige is dat je hierdoor nooit in de files hoeft aan te schuiven.

 

Tolprijzen Duitsland en Zwitserland

In Duitsland betaal je geen tol op de autosnelwegen.

vignet zwitserland

In Zwitserland is voor alle autosnelwegen een vignet nodig. Dit vignet dat je kunt aankopen bij alle grensovergangen alsook bij de ANWB, is 1 kalenderjaar geldig en dient te worden aangebracht op de voorruit. Er staan strenge boetes te wachten voor wie dit niet naleeft.

De huidige prijs is €44,95 (prijs voor kalenderjaar 2023).

Voor de Gotthard tunnel dient geen tol betaald te worden maar houd er wel rekening mee dat je in het hoogseizoen toch wel een uur in de file kunt staan.

 

Tenslotte

In Italië ben je verplicht om een gevarendriehoek en een fluo veiligheidsvest in de auto te hebben.
De maximum snelheid in Italië op autosnelwegen is 130 km per uur.