Met de auto naar Toscane

Een reis naar Toscane is ongeveer 1400 kilometer en veel toeristen kiezen ervoor om deze afstand met de auto af te leggen. Ideaal voor gezinnen die in Toscane hun vakantie doorbrengen op een camping of vakantiewoning. Hieronder lees je tips voor een fijne en veilige reis naar Toscane met de auto.

Gotthard tunnel -foto wikipedia

Gotthard tunnel – Bron Wikipedia

Voorbereiden
Je auto moet veel kilometers maken, hitte trotseren en heuvels op en af. Dat is hij niet gewend in ons land, dus een goede check of servicebeurt vóór vertrek is zeker aan te raden. Controleer de motor, de accu en de banden en bepaal of je misschien nieuwe moet aanschaffen. Check de banden op slijtage, controleer het profiel en de bandenspanning. Verder controleer je het oliepeil, de koelvloeistof en de verlichting.

Zorg vooraleer je vertrekt dat je een goede autoverzekering afsluit!

Meenemen
Neem extra olie, ruitenwisservloeistof en koelvloeistof mee. Leg ook veiligheidshesjes, een zaklamp, EHBO trommel, veiligheidshamer in de auto en zorg ervoor dat je hier gemakkelijk bij kunt. Sommige dingen zijn in bepaalde landen verplicht om bij je te hebben. Kijk op de site van de ANWB voor meer informatie per land.

Verder zorg je er voor dat je je groene kaart, rijbewijs, een kaart en navigatiesysteem meeneemt. Voor Oostenrijk en Zwitserland dien je een vignet aan te schaffen (dit kan ook nog bij tankstations langs de snelweg). In Frankrijk en Italië moet je voor veel wegen tol betalen. Neem daarvoor je creditcard mee – dat schiet lekker op – en voldoende cash. Ten slotte zorg je voor voldoende water en genoeg te eten voor onderweg.

Route
Als je je goed hebt voorbereid en alles bij je hebt, kun je vertrekken. De afstand bedraagt zo’n 1400 kilometer. Dit betekent in principe dat je twee dagen reist en één nacht overnacht, bijvoorbeeld in een hotel langs de snelweg. Neem voldoende rust en neem na twee uur rijden een kwartiertje  voor een frisse neus, wat eten of drinken en om even de benen te strekken.

De snelste route naar Toscane vanuit Nederland gaat via Duitsland. Via Karlsruhe, Basel, Luzern en de Gotthardtunnel in Zwitserland rijd je daarna verder op de Italiaanse tolwegen. Via Milaan en Bologna rijd je naar Florence. Iets romantischer is het misschien om de route via Innsbruck, de Brennerpas en Verona richting Toscane te reizen. Deze route is ongeveer 1750 kilometer. Gebruik je navigatiesysteem of Google Maps welke route voor jouw vertrekpunt en bestemming het meest geschikt is.

Je vakantie begint niet pas op de bestemming. Rust goed uit vóór vertrek en probeer niet te gehaast in Toscane aan te komen. Geniet van de reis zodat je nog meer van Toscane kunt genieten.