Met de auto rijden in Toscane

Wie het nog niet moest weten: Italianen kennen de spreuk Wees een heer in het verkeer niet. Rijd dus heel defensief in het verkeer en probeer vooral kalm te blijven. Dit artikel dient echter niet om de rijstijl van de Italianen uit te leggen maar om je uit te leggen hoe het verkeer functioneert en om je enkele tips te geven die het je éénvoudiger maken om niet voor verrassingen te komen te staan.

 

Soorten wegen: In Italië heb je verschillende soorten wegen aangeduid in twee kleuren: de autostrada of autosnelweg is aangeduid in het groen en is de enige tolweg, de andere wegen zoals superstrada (SS) en strade nazionale (N) zijn gratis en aangeduid in het blauw. De wegen en bewegwijzeringsborden zijn niet verlicht en de borden laten soms wat te wensen over.

 

Tol op autosnelweg: In gans Italië ben je verplicht om tol te betalen voor het gebruik en onderhoud van de autosnelwegen. In het Italiaans worden ze autostrada genoemd en ze worden aangeduid door groene borden. De tol wordt betaald in de zogenaamde casello autostradale. Deze zijn onderverdeeld in 3 categorieën:

betaalstation autosnelweg

  • witte borden met symbool hand met cash geld: hier betaal je met cash geld aan een bediende in het loket. Er zijn ook loketten met automatische betaling zonder bediende, deze hebben het opschrift self service:
  • blauwe borden met opschrift carte: hier betaal je met electronische betaalkaarten en de viacard.
  • gele borden met opschrift telepass: dit is enkel voor wie in het bezit is van een telepass toestel, enkel te verkrijgen door wie in Italië een woning heeft.

Je kunt betalen op verschillende manieren: contant geld, electronische betaalkaarten zoals visa, mastercard en maestro, de viacard en een telepass kaart.

  • prepay kaart Viacard: deze kaart is een voorbetaalde betaalkaart van €25, €50 of € 75. Het handige aan deze kaart is dat je de files kunt vermijden. Je kunt de Viacard kopen aan de bediende van het betaalloket, aan het punto blu nabij de betaalstations, tabacchi (soort tabakwinkels aangeduid met de letter T) en wegrestaurants autogrill.
  • telepass: dit elektronisch apparaat kun je enkel verkrijgen wanneer je een woning in Italië hebt. Het handige is dat je hierdoor compleet de files overslaat.

 

Onbemande camera’s: In Italië worden de onbemande camera’s aangeduid als autovelox. Je vindt ze terug op alle soort wegen en in alle soorten en autobestuurders worden reeds enkele honderden meter voordien door middel van een bord verwittigd. De meesten functioneren niet maar het is toch aangeraden om te vertragen en de aangeduide snelheid te respecteren.

Daarnaast heb je ook de plaatselijke politie die af en toe snelheidscontroles uitvoert met een (nogal antiek) laserpistool. De politiewagens zijn echter reeds zichtbaar vanop enkele honderden meters en niet zoals in België of in Nederland speelt de politie verstoppertje om iemand te kunnen betrappen. Burgerwagens met ingebouwde camera’s worden niet gebruikt.

autovelox 1 autovelox2 autovelox 3 autovelox 4 autovelox 5 snelheidscontrole politie

 

LPG en aardgas enkel op bediening: wie een auto heeft die op LPG of aardgas rijdt moet er rekening mee houden dat in Italië enkel de pompbediende LPG of aardgas mag toedienen, er is geen zelfbediening toegestaan. Houd er dus rekening mee dat op zon- en feestdagen op alle wegen behalve autosnelwegen, het onmogelijk is om LPG of aardgas te tanken. Trouwens LPG wordt in het Italiaans GPL genoemd en aardgas metano.

 

autovrije zone ZTLZone ZTL in de steden: In de meeste steden heb je een autovrije zone, de zogenaamde Zona a Traffico Limitato. In deze zones is het verboden om binnen te rijden met de auto als je geen bewonerskaart hebt.

Op bepaalde uren is het wel toegestaan om binnen te rijden maar het is raadzaam om wanneer je een ZTL bord tegenkomt te stoppen en indien mogelijk rechtsomkeer te maken. In de meeste steden geldt namelijk een algemeen verbod gedurende het toeristisch seizoen. Ben je toch een autovrije zone binnengereden verwacht je dan aan een boete.

Eén uitzondering: ben je een ZTL zone moeten binnenrijden om aan je hotel te geraken, meld dit dan dadelijk bij je aankomst. Het hotel zal dit dan doorgeven aan de lokale politie die de boete ongedaan maakt.