Met de auto, vliegtuig, trein of bus naar Firenze

Met de auto naar Florence

Om in Firenze met de auto te geraken vanuit Nederland en België zijn er drie mogelijkheden.

  • De belangrijkste route is ongetwijfeld via Innsbruck over de Brennerpas.
  • De kortste route loopt via Bazel – de Sint Gotthard tunnel en Milaan. De tol voor de Sint Gotthard tunnel bedraagt voor een personenwagen circa 30€ enkel en 47€ heen en terug. Voor een personenwagen met caravan circa 45€ enkel en 74€ heen en terug.
  • Een andere mogelijkheid is langs Frankrijk en Zwitserland via de MontBlanc tunnel en de Fréjus tunnel. De tol voor deze tunnels bedraagt voor een auto tot 2 meter hoog circa 39€ enkel en 49€ heen en terug, voor een auto tot 3 meter hoog circa 52€ enkel en 65€ heen en terug.

Meer info over met de auto vanuit België naar Florence

Meer info over met de auto vanuit Nederland naar Florence

Houd er rekening mee dat op de autosnelwegen in Frankrijk en Italië er een tol moet betaald worden, voor Italië kun je terecht op de volgende link (in het Engels) om je route uit te stippelen en de kostprijs te berekenen > autostrade.it

Tevens vind je op de site van anwb in het nederlands een ruim overzicht van de tol te betalen voor de verschillende trajecten per categorie van voertuig.

 

Met het vliegtuig naar Florence

Er zijn verschillende luchtvaartmaatschappijen die vanuit Nederland en België naar Florence vliegen, namelijk Brussels Airlines, Alitalia, KLM en Transavia

Florence is niet de grootste luchthaven van Toscane maar dat is Pisa waar je dan ook meer vluchten hebt.

Een zeer praktische en gebruiksvriendelijke site om het goedkoopste vliegticket te vinden is Vliegennaar.nl. Na het invullen van vertrek- en aankomstplaats en datum van heen- en terugreis zoekt de site alle mogelijke websites van de vliegtuigmaatschappijen af naar het goedkoopste vliegticket.

Luchthaven Firenze

Op slechts 5 km ten Noordwesten van Firenze ligt de luchthaven Amerigo Vespucci. Vanuit de luchthaven kun je met de bus, tram, taxi of met een huurwagen naar het centrum van Florence.

Met de bus: de bus VolaInBus  van de maatschappij ATAF vertrekt tussen 06.00 en 23.30 om het half uur, naar het centrum van Firenze. Je kunt afstappen aan het centraal station Santa Maria Novella ofwel aan de eindbestemming autostazione bus Italia. De rit duurt ongeveer 23 minuten en kost 6€voor een enkele rit en 10€ voor een heen- en terugreis. Het ticket kan rechtstreeks op de bus worden aangekocht. Vergeet je ticket niet af te stempelen op de bus zelf of er wacht je een boete! (meer info)

Met de tram: sedert 2019 kun je nu ook met de tram vanuit de luchthaven naar het centrum van Firenze. Deze rit is veel goedkoper dan met de bus, een enkele rit kost slechts €1,50 en je bent in 20 minuutjes aan het treinstation SMN Firenze. (meer info)

Luchthaven Pisa

De grootste en interessantse luchthaven in Toscane is ongetwijfeld deze van Pisa, Galileo Galilei genaamd en dit hoofdzakelijk omdat de lowcost vliegtuigmaatschappij Ryanair er op vliegt (meer info over de vluchten van Ryanair naar Pisa).

Een heen- en terugreis vanuit Brussel Charleroi of Eindhoven vind je soms voor minder dan 50€. Logisch dus dat de luchthaven van Pisa op enkele jaren tijd deze van Firenze ruimschoots heeft voorbijgestreefd.

Met de bus van Pisa naar Firenze: Vanuit de luchthaven van Pisa kun je een rechtstreeks bus nemen naar het centrale treinstation Santa Maria Novella in Firenze. Tussen 08.48 en 02.00 uur vertrekt er minimum één bus per uur. De rit duurt 70 minuten en een enkele reis kost ongeveer 12€ terwijl een heen- en terugticket ongeveer 24€ kost. (meer info)

Met de trein van Pisa naar Firenze: Een tweede mogelijkheid om Firenze te bereiken is met de trein. Bekijk echter goed de uren en de noodzaak om over te stappen in Pisa centrum. Niet alle treinen gaan rechtstreeks naar het treinstation Santa Maria Novella in Firenze. De rit duurt ongeveer anderhalf uur en een ticket kost ongeveer 7€. Meer info met betrekking tot de uurregeling vind je op de site van Trenitalia.

Met een huurauto van Pisa naar Firenze: De derde mogelijkheid om Firenze te bereiken is met een huurauto. Indien je van plan bent om enkel in Firenze te verblijven dan zou ik het afraden om een auto te huren. Rijden met de auto in Firenze zelf is immers zeer stresserend voor wie het niet gewoon is en Firenze beschikt over een goed functionerend openbaar vervoer. Het historisch centrum zelf is zo klein dat je gemakkelijk te voet alles kunt bezoeken.

 

Met de trein naar Florence

Vanuit Brussel en Amsterdam kun je met de trein tot in Firenze geraken. Reken hierbij wel een minimum duur van 13 uur rekening houdende dat je tot 5 keer zal moeten overstappen. Meer info vind je op de website van Eurail.

 

Met de autoslaaptrein naar Florence

Van 26 April tot 26 Oktober vertrekt er iedere vrijdag een autoslaaptrein van Den Bosch naar Livorno. Van Livorno is het slechts 1 uur rijden naar Firenze. Deze formule is ideaal voor wie zijn eigen auto of moto of zelfs fiets wil meenemen op reis naar Toscane maar opziet tegen de lange afstand en het drukke verkeer.

Je voertuig wordt meegevoerd met de trein terwijl jij, samen met je familie, van alle comfort in een privé coupé lekker ontspannen en uitgerust op je bestemming aankomt.

 

Met de bus naar Florence

Vanuit de grootste steden in België en Nederland kan je via de internationale busmaatschappij Eurolines naar Firenze.

3 dagen per week vertrekt er een bus, de duur van de rit varieert van 9.30 uur tot 11.45 uur afhankelijk van de overstap in Milaan of Parijs. De gemiddelde prijs van een ticket kost 160€.

Deze formule is nogal populair bij studenten.