Met het vliegtuig naar Toscane

Toscane heeft een 5tal luchthavens waarvan Firenze en Pisa ongetwijfeld de grootste en belangrijkste zijn. Pisa heeft in enkele jaren Firenze voorbijgestoken in belangrijkheid en dit hoofdzakelijk door de aanwezigheid van de low cost maatschappij Ryanair.

In dit artikel beschrijven wij de luchthavens van Pisa, Florence en alternatieve luchthavens zoals Bologna en Perugia.

Een zeer praktische en gebruiksvriendelijke site om het goedkoopste vliegticket te vinden is Vliegennaar.nl. Na het invullen van vertrek- en aankomstplaats en datum van heen- en terugreis zoekt de site alle mogelijke websites van de vliegtuigmaatschappijen af naar het goedkoopste vliegticket.

Luchthaven Pisa – Galileo Galilei

pisa-luchthaven

Ligging

Deze luchthaven ligt op ongeveer 2 km van het centrum van Pisa en op 80 km van Firenze langs de autoweg FI-PI-LI (SGC Firenze Pisa Livorno) wat meteen de kortste en snelste weg naar de stad Firenze is.

Luchtvaartmaatschappijen

In totaal vliegen er 15 luchtvaartmaatschappijen op Pisa met Ryanair voor Nederland en België en met Transavia en Alitalia enkel voor Nederland.

Parkeerplaatsen

De luchthaven van Pisa beschikt over 5 parkings die 24 op 24 uur open zijn en als volgt zijn aangeduid:

 • P1: parking voor lange tijd. Voor een uur betaal je hier €3,00 en per dag €10,00
 • P2: overdekte parking. Voor een uur betaal je hier €3,00 en per dag €24,00
 • P3: parking voor korte tijd. Voor een uur betaal je hier €3,00 en per dag €30,00
 • P4: low cost parking voor lange tijd. Per dag betaal je hier slechts €6,00. De parking ligt wel op 900 m afstand van de luchthaven maar er rijden constant pendelbusjes heen en terug (3 per uur).
 • P6: parking voor autobussen

parkings luchthaven Pisa
Een ticket neem je aan het automaat net voor het binnenrijden van de parking en betaal je ofwel aan de bediende aan het loket (enkel tussen 09.00 en 20.00) ofwel aan het automatisch betaalautomaat. Beiden bevinden zich voor de ingang van de luchthaven.

Autoverhuur

Alle belangrijkste autoverhuurders zoals Herz, Avis, Europcar, maggiore, … zijn aanwezig op de luchthaven Galileo Galilei. Wil je zeker zijn van een huurauto dan is het best dat je op voorhand online boekt (meer info over een auto online huren in Toscane).

Met trein of bus naar Firenze, Siena, Lucca of Viareggio

Is je bestemming Firenze en huur je geen auto om naar Firenze te reizen dan kan je vanuit de luchthaven van Pisa ofwel met de trein ofwel met de bus naar Firenze.

Met de trein: de treinrit duurt ongeveer 1 uur tot anderhalf uur, afhankelijk van het tijdstip en er moet eerst een bus worden genomen vanuit de luchthaven naar Pisa centrum. Deze busdienst heet PisaMover en vertrekt om de 10 minuten; 1 ticket kost €1,30 en de vertrekplaats bevindt zich voor de check in hall A.

In ongeveer 8 minuten brengt de bus je naar het treinstation van Pisa centrum waar je meerdere keren per uur een trein naar het centraal station van Firenze SMN hebt. Een enkele reis kost minimum € 7,90.

Info uren treinen > trenitalia.com

Met de bus: veel comfortabeler is de rechtstreekse busverbinding die Autostradale aanbiedt tussen Pisa luchthaven en het treinstation Firenze Santa Maria Novella. Een ticket op de bus kost ongeveer 7€ voor een enkele rit en 12€ voor een heen- en terugreis. Je kunt een ticket kopen net buiten de uitgang van de luchthaven.

Vroeger deed Terravision deze service maar sedert begin 2017 zijn ze failliet verklaard in Italië en wordt deze dienst nu door 2 andere busdiensten geleverd (meer info).

Online kost een ticket ongeveer 6€ voor een enkele rit en 10€ voor de heen- en terugreis. De prijs voor een enkele rit is lager dan de prijs van een treinticket en je hebt er bovendien de ongemakken van het overstappen niet bij.

Tussen 08.48 uur en 00.20 uur vertrekt er minimum één bus per uur vanuit Pisa luchthaven. Hetzelfde geldt voor Firenze S.M.N. tussen 03.40 uur en 21.00 uur.

Verder vertrekken er vanuit de luchthaven van Pisa ook rechtstreekse buslijnen naar Siena, Lucca en Viareggio. Voor om het even welke bestemming met de trein moet je eerst naar het treinstation van Pisa centrum.

Praktische info

 

Luchthaven Firenze – Amerigo Vespucci

luchthaven Firenze

Ligging

De luchthaven van Firenze ligt in de wijk Peretola, op ongeveer 4 km van het centrum van Firenze dat in een kwartiertje  te bereiken is per taxi of per pendelbus.

Luchtvaartmaatschappijen

Firenze Amerigo Vespucci is maar een kleine luchthaven en grote vliegtuigen kunnen er dus niet landen. In totaal vliegen er 10 luchtvaartmaatschappijen op Firenze met Brussels Airlines en Tuifly voor België en Alitalia, Transavia en KLM voor Nederland.

Parkeerplaatsen

De luchthaven van Firenze beschikt slechts over 2 parkings die 24 op 24 uur open zijn en als volgt zijn aangeduid:

 • P1: parking voor korte tijd. Voor een uur betaal je hier €2,00 en per dag €25,00
 • P2: parking voor lange tijd. Voor een uur betaal je hier €1,00 en per dag €24,00. Vanaf de 2de dag betaal je slechts €12,00 per dag

Een ticket neem je aan het automaat net voor het binnenrijden van de parking en betaal je ofwel aan de bediende aan het loket (enkel tussen 09.00 en 20.00) ofwel aan het automatisch betaalautomaat. Beiden bevinden zich voor de ingang van de luchthaven.

Autoverhuur

Alle belangrijkste autoverhuurders zoals Herz, Avis, Europcar, Sixt, Maggiore, … zijn aanwezig op de luchthaven van Firenze. Omwille van de geringe afmetingen van de luchthaven van Firenze is de de dienst autoverhuur niet aangrenzend aan de luchthaven en dien je hiervoor een pendelbusje te nemen dat je in minder dan 5 minuten ter plaatse brengt.

Wil je zeker zijn van een huurauto dan is het, zeker in de zomermaanden, noodzakelijk dat je op voorhand een auto online boekt (meer info over een auto huren in Toscane).

Met de bus of taxi naar Firenze

Met de bus: Tussen 05.00 en middernacht vertrekken er vanuit Firenze Peretola dagelijks meerdere pendelbussen (Vola in bus genaamd) van de busdienst Sita/Ataf die je brengen naar het centraal treinstation Santa Maria Novella van Firenze.

Een ticket kost €6,00 voor een enkele rit en €10,00 heen en terug en kun je zowel in de luchthaven, loketten in Firenze als op de bus zelf kopen (meer info).

Pendelbus Vola in Bus van luchthaven naar treinstation en omgekeerd

Pendelbus Vola in Bus van luchthaven naar treinstation en omgekeerd

Met de taxi: Aan de luchthaven staan reeds taxi’s klaar die je naar het centrum van Firenze brengen. Een ticket kost minimum €20,00 en maximum €23,00; per stuk bagage wordt wel €1,00 bijgerekend. Betaal dus nooit meer dan deze prijzen!

Je kunt een taxi bellen op de nummers (0039)055.4242 / 055.4390 / 055.4499 / 055.4798 of 055.2001326

Praktische info

 • Officiële website Firenze Amerigo Vespucci > www.aeroporto.firenze.it
 • Info Point: In de aankomst hall is er een info point waar je toeristische informatie kunt verkrijgen
 • Hotels in nabijheid luchthaven > aanbod en prijzen

 

Andere luchthavens buiten Toscane

Er zijn nog 2 luchthavens die handig kunnen zijn om naar Toscane af te reizen. De eerste is de luchthaven Guglielmo Marconi bij Bologna en de andere is de luchthaven San Francesco d’Assisi bij Perugia.

 • Vanuit Bologna sta je in minder dan een uur aan het centraal station van Firenze (eerst taxi, Bologna mover of pendelbus van luchthaven naar treinstation Bologna en dan hogesnelheidstrein Bologna naar Firenze). De maatschappijen die vliegen vanuit België en Nederland naar Bologna zijn Ryanair, Alitalia, KLM en Brussels Airlines.
 • Perugia is vooral handig als je tijdens je vakantie verblijft in het gebied rond de grens met Umbrië. De lowcost maatschappij Ryanair vliegt namelijk in het zomerseizoen van Charleroi naar Perugia, alhoewel niet dagelijks.