Met Ryanair naar Toscane

Met Ryanair naar Toscane

De goedkoopste manier om per vliegtuig naar Toscane te reizen is met stip de lowcost luchtvaartmaatschappij Ryanair. De eerste vlucht van Charleroi airport naar de luchthaven van Pisa moet net na de millenium wissel geweest zijn.

Ondertussen is er een nieuwe luchthaven in Charleroi gebouwd en is die van Pisa serieus uitgebreid, dit dankzij Ryanair en andere lowcost luchtvaartmaatschappijen.

Ik moet toegeven dat ik toen ik de eerste keer hoorde hoe goedkoop een ticket was in vergelijking met andere maatschappijen ik het toch niet volledig vertrouwde (Sabena kostte mij toen 3 keer zoveel).

Ondertussen na een honderdtal vluchten ben ik één van hun trouwste klanten. In al die tijd is er 2 keer een vlucht geannuleerd en zijn enkele vluchten een paar keer later vertrokken maar deze ongemakken kom je ook tegen bij andere maatschappijen.

Voor wie nog niet met Ryanair heeft gevlogen en zich afvraagt waarom ze bijvoorbeeld een ticket aan €35 kunnen aanbieden hier is het antwoord.

  • Ryanair landt op kleinere luchthavens waardoor ze veel minder taksen betalen
  • Eten en drank worden niet gratis aangeboden tijdens de vlucht, wil je deze wel dan moet je hiervoor betalen en de prijs is toch niet goedkoop
  • Je kan enkel online boeken, ze maken geen gebruik van reisbureaus
  • Heel wat vluchten zijn zeer vroeg of zeer laat
  • Vroeger was het wie eerst aan boord is kiest de beste plaats maar tegenwoordig zijn de plaatsen genummerd

Ryanair probeert natuurlijk wel op verschillende manieren wat extra geld te verdienen aan boord of tijdens de boeking maar dat doen andere maatschappijen ook. Zo proberen ze bijvoorbeeld lotjes aan boord te verkopen, is het eten aan boord niet goedkoop, moet je enkele euro betalen als je je bevestiging via sms wilt ontvangen, moet je bijbetalen als je zelf je plaats aan boord wilt kiezen.

Natuurlijk geldt hoe vroeger op voorhand je je ticket boekt hoe goedkoper!

Er zijn ook wel periodes waar een ticket duurder kost dan gewoonlijk en het verschil met andere maatschappijen minder groot is, bijvoorbeeld de zomervakantie, de kerstperiode, de paasvakantie en de herfst- en krokusvakantie. Ook verlengde weekends zijn duurder.

Wat mag ik meenemen aan boord?

Bij het goedkoopste ticket mag je enkel een kleine handtas mee aan boord nemen (afmetingen 40cm x 20cm x 25cm). Wil je een kleine reiskoffer en handtas meenemen aan boord dan betaal je daarvoor ongeveer €10 en mag je instappen met prioriteit, er is daarvoor een speciale prioriteitsrij aan de check in.

Het voordeel is dat je dan bij je aankomst één van de eersten uit het vliegtuig kan stappen want je hoeft niet meer te wachten nadien om je bagage op te halen. Dit kan zeer handig zijn als je bijvoorbeeld nog naar de autoverhuur moet en op die manier de reizigers die hun bagage nog moeten ophalen, voor bent.

Let op dat je handbagage wel aan de juiste afmetingen moet voldoen, is dit niet zo dan mag je dit niet meenemen aan boord en betaal je €50 om het te laten inchecken als gewone ruimbagage.

Heb je prioriteit ingecheckt dan mag je dus 2 stuks handbagage mee aan boord nemen, zie foto hieronder.

Indien geen prioriteit dan enkel de handtas met afmetingen 40cm x 20cm x 25cm.

Heb je de juiste reiskoffer niet dan kan je die altijd online kopen in de webwinkel van bol.com op deze link

bagage Ryanair toegelaten handbagage bij Prioriteit inchecken

Luchthavens naar Toscane

Ryanair vliegt vanuit Charleroi, Zaventem en Eindhoven op Pisa. De luchthaven van Eindhoven is vooral interessant voor Nederlanders natuurlijk of voor wie op de grens met Nederland woont. Vanuit Eindhoven vertrekt er enkel op dinsdag en zaterdag een vlucht naar Pisa om 07.10

Vanuit Zaventem vliegt Ryanair slechts 3 keer per week naar Pisa, namelijk op vrijdag, zondag en maandag. De terugvlucht is op dezelfde dagen.

De populairste en grootste luchthaven is Charleroi. In de zomerperiode (vanaf april tot en met september) vertrekken er dagelijks 2 vluchten naar Pisa, namelijk om 07.05 ’s morgens en ’s avonds om 21.15

In de winterperiode (van oktober tot april) is er enkel een vlucht om 07.05 ’s morgens.

Ik hoor velen van jullie denken om 07.05 dan moeten we midden in de nacht opstaan. Meestal boek ik een hotel in de nabijheid van de luchthaven, er zijn namelijk 4 hotels op 5 minuten afstand met de auto, namelijk

De prijs is voor alle 4 de hotels praktisch gelijk en ligt rond de €60 per nacht. Bij Hotel Balladin kun je gedurende je reis je auto laten staan, je betaalt hiervoor €30 maar wel voor 14 dagen. Reken daar de taxirit van het hotel naar de luchthaven en terug bij dan betaal je in totaal €40 wat veel goedkoper is dan je auto achter te laten op de parking van de luchthaven.

De auto achterlaten op de parkings P1, P2, P3 of P4

Kan je toch niet anders dan de auto achterlaten op de luchthaven doe dit dan op de parkings P3 en P4 (op 15 minuten afstand). Ze liggen iets verder dan de parkings P1 en P2 maar zijn goedkoper en bovendien is er een gratis shuttle bus die je naar de ingang van de luchthaven brengt.

Opmerking: Je kan de auto enkel achterlaten op de parking P4 wanneer je deze online boekt, aan de ingang van de parking staat een scanner die je QR code leest en het hekken opent om te parkeren. Zonder ticket kom je er niet in!

Hieronder de prijzen per dag voor de parkings

  • P1: €24 voor 1 dag, €42 voor 2 dagen, €59 voor 3 dagen, €71 voor 4 dagen, €83 voor 5 dagen, €94 voor 5 dagen, per extra dag €5
  • P2: €20 voor 1 dag, €42 voor 2 dagen, €55 voor 3 dagen, €65 voor 4 dagen, €75 voor 5 dagen, per extra dag €5
  • P3: €18 voor 1 dag, €34 voor 2 dagen, €44 voor 3 dagen, €52 voor 4 dagen, €59 voor 5 dagen, €67 voor 6 dagen, per extra dag €5
  • P4: €16 voor 1 dag, €20 voor 2 dagen, €25 voor 3 dagen, €30 voor 4 dagen, €35 voor 5 dagen, per extra dag €5

Transport van en naar de luchthaven

Heb je geen zin om in een hotel te verblijven en ook niet om de auto achter te laten op de parking dan kun je nog altijd gebruik maken van een privé vervoer bedrijfje. Ben je met een groep dan is dit de beste en goedkoopste oplossing. Taxi2Airport heeft een ruime keuze aan mogelijkheden.

Waardige alternatieven voor Pisa airport

Enkele waardig alternatieven voor de luchthaven van Pisa zijn deze van Bologna en Perugia.

Bologna: sedert de opening van de autosnelweg La Diretta tussen Bologna en Firenze is de afstand in tijd serieus gereduceerd en duurt de autorit maar een uur en komt ongeveer overeen met de tijd die je nodig hebt om van Pisa airport naar Firenze te rijden.

Huur je geen auto dan kan je gebruik maken van de hogesnelheidstreinen Frecciarossa en Frecciargento die je in 35 minuten van Bologna naar Firenze brengen (meer info). Een andere mogelijkheid is met de Flixbus, de rit duurt wel anderhalf uur (meer info).

Perugia: verblijf je in het zuiden van Toscane dan is de luchthaven van Perugia in Umbrië interessant. De vlucht Charleroi – Perugia bestaat enkel in de zomer om 07.10

De terugvlucht naar België of Nederland

De vlucht terug vanuit Pisa naar Charleroi is gelukkig iets later, namelijk om 09.15 ofwel om 19.00 ’s avonds (enkel in de zomer).

Vanuit Pisa naar Eindhoven om 10.15, vanuit Perugia naar Charleroi enkel op dinsdag en zaterdag om 09.15

Praktische informatie luchthaven Charleroi

Ligging Charleroi Airport

Officiële site Ryanair > www.ryanair.com

Auto huren: Wil je een auto huren bij aankomst dan neem je best een kijkje op de website van Rentalcars die de prijzen van alle op de luchthaven aanwezige verhuurmaatschappijen vergelijkt en er de goedkoopste voor je uit selecteert.

Met de bus naar Charleroi: Verkies je met de bus naar de luchthaven van Charleroi te reizen dan kan je gebruik maken van de buslijn van Flibco. Meer info vind je in het artikel Met de bus naar Charleroi

Busdienst vanuit Pisa: Aangekomen in Pisa kun je naar Firenze, Siena en Lucca met de busdienst Flixbus (meer info)