Monte San Savino

Monte-San-Savino

Monte San Savino is een stadje van bijna 9.000 inwoners dat behoort tot de città del vino en dus een belangrijke rol speelt in de productie en verkoop van wijnen. Het bezit nog steeds een klein middeleeuws centrum met een groot aantal historische paleizen en kerkjes waarin het gezellig wandelen is.

Het stadje is ook bekend voor de productie van keramiek en porchetta (geroosterd gevuld varken) en staat zelfs sedert 2009 vermeld in het guinness book of records voor de langste porchetta ter wereld, namelijk 44 meter en 93 cm.

De langste porchetta ter wereld bevindt zich in Monte San Savino

De langste porchetta ter wereld bevindt zich in Monte San Savino

Ligging Monte San Savino

Monte San Savino bevindt zich in de regio Arezzo op 26 km van Arezzo, op 83 km van Firenze en op 50 km van Siena. Het is gemakkelijk met de auto te bereiken vanaf de autosnelweg A1 Firenze – Roma, er is een afslag Monte San Savino die je na enkele kilometer tot aan het stadje brengt.

Bezienswaardigheden Monte San Savino

In Monte San Savino zelf

De belangrijkste bezienswaardigheden in het centrum van Monte San Savino zijn de 16de eeuwse villa Palazzo del Monte met bijhorende tuin, de overdekte markthal Logge dei Mercanti, het stadhuis Palazzo Pretorio met stadstoren, het ex klooster van Santa Chiara en de kerken chiesa di San Giovanni en chiesa di Sant’Agostino

Palazzo del Monte

Palazzo del Monte

Palazzo pretorio met stadstoren

Palazzo pretorio met zijn middeleeuwse stadstoren

In de buurt

op amper 2 km van Monte San Savino bevindt zich het bedevaartsoord santuario delle vertighe en op 7 km het prachtige kasteel van Gargonza. Bovendien bevindt het stadje zich op korte afstand van enkele toeristische plaatsen zoals Cortona (30 km), Lucignano (8 km), Montepulciano (33 km) en de mode outlet Valdichiana Outlet Village (20 km).

kasteel van Gargonza

het kasteel van Gargonza

Evenementen

La notte del conte Baldovino manifestMiddeleeuwse feest: Het belangrijkste evenement is het middeleeuwse feest dat plaats heeft gedurende de laatste week van juni. Tijdens dit feest wordt Monte San Savino omgetoverd in een 16de eeuws decor waarbij de bewoners hun historische kostuums tevoorschijn halen en zelfs streekgerechten uit die periode worden geserveerd.

Het topgebeuren van deze week feesten is de Palio dei quartieri waarbij de wijken van de stad tijdens 4 proeven strijden voor de palio (een geschilderde vaandel).

Sagra della porchetta: Een ander belangrijk evenement is het eetfestijn de sagra della porchetta die start op de 3de zondag van de maand september en 4 dagen duurt.

Praktische info

toeristische dienst klein Dienst toerisme: Ufficio Turismo del comune di Monte San Savino – Sede del Cassero – Piazza Gamurrini n° 22

overnachten klein Overnachten in en rond Monte San Savino: Overzicht vakantiehuizen, hotels, B&B, …