Montecatini Val di Cecina

WP_20140424_037

Montecatini Val di Cecina is een kleine gemeente in de regio Pisa die vooral bekend is omdat het in de 19de eeuw de grootste kopermijn van Europa op zijn grondgebied had. In 1907 hield de winning van koper op maar startte de winning van steenzout onder impuls van de Belgische multinational Solvay.

Montecatini zelf ligt op een heuvel op een hoogte van 416 meter waardoor je een mooi uitzicht krijgt op de omliggende omgeving en zelfs op het nabijgelegen Volterra als het weer het toelaat.

Ligging en hoe te bereiken

Montecatini Val di Cecina ligt op 100 km van Firenze, 70 km van Siena en 65 km van Pisa. Het is aangewezen om het met de auto te bezoeken omdat het niet zo goed te bereiken is met het openbaar vervoer.

 

Bezienswaardigheden

Belangrijkste bezienswaardigheden in Montecatini Val di Cecina zelf zijn de 14de eeuwse kerk Chiesa di San Biagio, het eveneens 14de eeuwse vroegere stadhuis Palazzo del Pretorio, enkele delen van de middeleeuwse stadsmuren en de 14de eeuwse toren Torre Belforti.

Piazza Garibaldi met rechts het Palazzo Pretorio

Piazza Garibaldi met rechts het Palazzo Pretorio

In de onmiddellijke omgeving is vooral de kopermijn Miniera di Caporciano het bezoeken waard. Deze mijn gaat terug tot de tijd van de Etrusken en werd pas gesloten in 1907. Sedert enkele jaren is de mijn gerestaureerd en is er een mijnmuseum in ondergebracht. Je vindt er naast het museum dat de geschiedenis van de site en de winning uit de doeken doet ook de mogelijkheid om af te dalen in de mijnschachten. Meer informatie kun je inwinnen in het Museo delle Miniere in Piazza Garibaldi n° 1 (vroegere stadhuis) of op de officiële link van de site

tunnel in de kopermijn van

tunnel in de kopermijn van Caporciano

Montecatini Val di Cecina is ook nogal geliefd bij fietsers. Om er te geraken heb je namelijk een lange, niet zo moeilijke klim, op mooie wegen waar niet zo heel veel auto’s passeren. Tijdens de klim kun je heerlijk genieten van het uitzicht over het Toscaanse landschap en nadien uitrusten op 1 van de terrasjes in het centrum van Montecatini Val di Cecina.

 

Overnachten in Montecatini en omgeving

In de omgeving van Montecatini Val di Cecina vind je een groot aanbod aan agriturismo en vakantiehuizen

 

Meer foto’s