Montefollonico hoofdstad van de vinsanto

Montefollonico is een klein stadje waar je niet toevallig verzeild geraakt, het ligt niet langs een verbindingsweg tussen 2 steden maar ietwat afgezonderd op een hoogte van 568 meter tussen de Val d’Orcia en de Valdichiana streek.

Dit wil echter niet zeggen dat het een dood stadje is, integendeel, er staan praktisch geen huizen leeg en tal van activiteiten worden het ganse jaar door georganiseerd. Het belangrijkste is de beurs Lo gradireste un goccio di vin santo die in het najaar plaats heeft.

Montefollonico was reeds bekend van bij de Romeinen die de inwoners “fullones” noemden, verwijzend naar de kleermakers. De naam is dus een samenvoeging van Monte en fullones, monte verwijst dan weer naar het feit dat het stadje op de flanken van een berg gelegen is.

Het was echter rond 1100 dat het stadje zich ontwikkelde en dit vooral door zijn strategische ligging tussen de grondgebieden van de diverse machtige families die er toen heersten. In die tijd werd het stadje uitgebreid en de stadsmuren gebouwd.

Van deze glorieperiode is praktisch nog alles overeind gebleven, de 3 stadspoorten, de 7 torens, het kasteel, het justitiepaleis, het kerkje en de typische middeleeuwse woningen. Het lijkt wel of de tijd hier is stil blijven staan.

Centrum van de vinsanto

Lo gradireste un goccio di vin santo? Letterlijk vertaald wil dit zeggen wenst u een druppel vinsanto? Een antieke zin die door de inwoners en restaurant uitbaters van Montefollonico nog steeds wordt gebruikt en waarmee ze hun liefde voor deze zoete miswijn niet onder stoelen of banken steken.

De vin santo is voor het stadje enorm belangrijk, ieder jaar wordt er een grote beurs in december georganiseerd waarbij de belangrijkste producenten uit Toscane afzakken naar het pittoreske stadje om hun wijnen te laten proeven en te verkopen.

De beurs heet trouwens Lo gradireste un goccio di vin santo en naast wijn proeven en kopen zijn er ook eetstandjes aanwezig, worden er optredentjes gehouden en is er ook een wedstrijd voor de beste zelfgemaakte vin santo.

Praktische informatie

Ligging

Montefollonico behoort tot de gemeente Torrita di Siena, eveneens gelegen in de regio Siena. Siena ligt op 50 km, Firenze op 110 km, Pienza op 10 km en Montepulciano op 9 km.

overnachten klein Overnachten in en rond Montefollonico