Montepulciano: Rijke wijn en geschiedenis

Dichtbij de grens met Umbrië ligt de wijnstreek Montepulciano waar twee wereldberoemde wijnen worden gemaakt: de Vino Nobile di Montepulciano en de Rosso di Montepulciano. De wijnen hebben een robijnrode tot granaatrode kleur en aroma’s van rood fruit met stevige houttonen. De samenstelling van de Vino Nobile di Montepulciano moet uit tenminste 70% Prugnolo Gentile (Sangiovese) bestaan en mag worden aangevuld met maximum 20% Canaiolo Nero. Het is één van de oudste wijnen van Italië en wordt al in een document uit 789 genoemd. In 1966 kreeg de wijn de DOC status.

De streek is genoemd naar het stadje Montepulciano, gelegen op de heuvel  op de plek van de Etruskische stad Nocera Alfaterna en een latere Romeinse vestingstad. Het staat bekend om de vele pallazzi in renaissancestijl. Vanaf de stadsmuren en versterkingen ziet men uit over Zuid-Toscane en Umbrië. De hoofdstraat, de Corso, komt uit bij de 16e eeuwse Dom van Montepulciano. Binnen deze kerk hangt de Maria Hemelvaart van Taddeo di Bartolo, dat wordt gezien als een van de meesterwerken van de school van Siena. Een andere kerk, de Tempio Madonna di Biagio, staat aan de rand van de stad. Deze stamt uit de 16e eeuw. In de directe omgeving is veel te zien. Het dorpje Chiusdino is gelegen op de top van een heuvel en kijkt uit over de rivier Merse.

Het dorpje is gebouwd rond een kasteel uit de 9e eeuw. Ook de kastelen van Frosini, Murlo, Luriano, Castelleto en Mantalcinello zijn zeer de moeite waard. De omgeving is bezaaid met bossen waar veel paddestoelen groeien die worden gebruikt in de Toscaanse keuken. En tot slot ligt Siena vlakbij, nog altijd een van de mooiste steden van Italië. Voor een bezoek aan dit prachtige gebied kun je het beste  vliegtickets vergelijken naar zowel Pisa, Florence, Bologna en Rome.

Tags: