Montepulciano

Wie de naam Montepulciano hoort denkt natuurlijk meteen aan de klassewijnen vini nobili di Montalcino DOCG.

Het stadje Montepulciano is gelegen in het zuidoosten van Toscane, dicht bij de grens met Umbrië, op een heuvel tussen de valleien Valdichiana en Val d’Orcia. Vanuit het stadje heb je een prachtig uitzicht over de lager gelegen wijnvelden en het ruige platteland.

Montepulciano

Het historische centrum van Montepulciano is autovrij, laat dus de auto achter op één van de vele betaalparkings aan de rand van de stad. Houd er rekening mee dat in de zomermaanden Montepulciano druk bezocht wordt en het dus niet éénvoudig is om een parkeerplaats te vinden.

Montepulciano is van oorsprong Etruskisch maar daarvan is slechts weinig van overgebleven. Het middeleeuwse centrum wordt gevormd door de corso, de hoofdstraat in S-vorm, waarlangs paleizen in renaissance- en barokstijl staan die ooit behoorden tot de belangrijkste families van Montepulciano. Het historische centrum wordt omringd door de stadsmuren, gebouwd in de 14de eeuw.

plattegrond met de belangrijkste monumenten

Montepulciano kende een economische en culturele bloeiperiode tussen de 15de eeuw en de 17de eeuw. In die tijd werden belangrijke en prestigieuze paleizen en kerken gebouwd zoals il tempio di San Biagio, de dom, het palazzo Comunale, palazzo Nobile-Tarugi, palazzo Contucci, …

 

Het centrale plein Piazza Grande

Het Piazza Grande is het belangrijkste en grootste plein van de stad. Rond dit plein staan de belangrijkste kerken en paleizen waaronder Palazzo Comunale, Palazzo Nobili-Tarugi, Palazzo Contucci en de dom Santa Maria.

Palazzo Comunale: Dit paleis werd begin 16de eeuw gebouwd door de favoriete architect van Cosimo de’ Medici de Florentijn Micholozzo die zich inspireerde op het Palazzo Vecchio in Firenze. Het paleis vertoont zowel renaissance als gotische kenmerken. Neem zeker een kijkje binnenin om de mooie binnentuin met loggia’s die boven elkaar op kolommen rusten, te bewonderen. Voor het bedrag van €1,60 kun je ook de toren beklimmen en genieten van het prachtige zicht op het historisch centrum en de omgeving.

Palazzo Nobili-Tarugi: Dit paleis werd gebouwd in de tweede helft van de 16de eeuw door de beroemde Romeinse architect Vignola in een overgangsstijl tussen renaissance en barok. Het paleis behoorde eerst toe aan de familie Nobili en later aan de familie Tarugi. Het paleis heeft 3 verdiepingen maar geeft de indruk dat er slechts 2 aanwezig zijn. Het gelijkvloers bestaat uit de open gallerij met erboven de piano nobile. Het paleis is niet open voor het publiek maar je kan toch een kijkje nemen in de open gallerij op het gelijkvloers.

Palazzo Contucci: Het paleis Contucci bevindt zich aan de oostkant van de piazza Grande en werd gebouwd door de architect Antonio da Sangallo de Oudere in de 16de eeuw voor kardinaal Giovanni Maria del Monte, de latere paus Julius III. De eerste twee verdiepingen zijn gebouwd in renaissance stijl terwijl de derde verdieping, uitgevoerd in baksteen, pas in 1690 werd toegevoegd door de familie Contucci in barokstijl. Wie het wenst kan overnachten in dit prachtige paleis, meer info vind je op de website van palazzo Contucci.

Duomo Santa Maria Assunta: De dom van Montepulciano werd gebouwd tussen 1586 en 1680 op de plaats van de vroegere parochiekerk uit de 12de eeuw. De buitengevel moest volgens het oorspronkelijk project worden bekleed in marmer maar het project werd nooit uitgevoerd. De klokkentoren, eveneens niet voltooid, is een overblijfsel van de vroegere parochiekerk.

Het interieur van de kerk heeft een plattegrond in de vorm van een latijns kruis met twee zijbeuken en een centrale koepel.

 

tempel van San Biagio MontepulcianoKerk van San Biagio

Op wandelafstand van het plein Piazza Grande bevindt zich la chiesa di San Biagio, ook wel Santuario della Madonna di San Biagio genoemd. Deze bedevaartskerk, ook wel tempel van San Biagio genoemd omwille van zijn monumentale afmetingen werd gebouwd tussen 1518 en 1580 in renaissance stijl door de architect Antonio da Sangallo de Oudere op de plaats van de vroegere parochiekerk (meer info).

 

Vino Nobile di Montepulciano

Montepulciano is wereldberoemd om zijn heerlijke rode wijnen. De bekendste zijn de rosso di Montepulciano DOC en de vino Nobile di Montepulciano DOCG (meer info). De afkorting DOC staat voor denominazione di origine controllata terwijl de afkorting DOCG staat voor denominazione di origine controllata e garantita.

Deze twee vormen van erkenning houden in dat de wijn aan zeer strenge eisen moet voldoen. In de streek rond Montepulciano wordt ook de dessertwijn vin santo nobile di Montepulciano DOC geproduceerd, iets minder bekend maar toch ook een echte aanrader.

wijnkelder MontepulcianoDe wereldberoemde wijnen gemaakt in de streek rond Montepulciano kun je overal in de stad proeven en kopen in de verschillende winkels en enotheken. Wat is er heerlijker dan een lekker glas wijn te proeven samen met een bordje kaas, hesp, olijven en salamie?

Ook kun je in de stad enkele wijnkelders bezoeken. De meeste bevinden zich in de corso, de hoofdstraat van Montepulciano. De bekendste en mooiste is ongetwijfeld die van de familie Contucci in de kelders van palazzo Contucci. De indrukwekkende wijnkelder is dagelijks open van 9.00 tot 12.30 en van 14.30 tot 18.30 en een bezoek met degustatie is gratis.

De wijnen van Montepulciano kun je ook in Nederland en in België kopen > meer info

Praktische info

Ligging en bereikbaarheid: Montepulciano ligt tussen Pienza en Chiusi en is het best te bereiken via de autosnelweg A1 of via de autoweg S146 vanuit Siena.

Wekelijkse markt: De wekelijkse markt heeft plaats op donderdagvoormiddag

toeristische dienst klein Dienst toerisme: De dienst toerisme bevindt zich in Piazza Don Minzoni en is geopend van maandag tot zaterdag van 9.30 tot 12.30 en van 15.00 tot 18.00; op zondag enkel in de voormiddag van 9.30 tot 12.30

overnachten klein Overnachten in Montepulciano > Overzicht en aanbiedingen

 

Foltermuseum: In een zijstraatje van de kathedraal vind je het foltermuseum terug waar je een duidelijk beeld krijgt van hoe wreed de mens in het verleden was. Je krijgt er een ruim aanbod van authentieke foltertoestellen uitgelegd door middel van beeldmateriaal (meer info)

kuuroord nabij Montepulciano: Op slechts enkele kilometer van Montepulciano bevinden zich de terme di Montepulciano, een kuuroord waar je volledig tot rust kan komen.

race bravio delle botti MontepulcianoBravio delle botti: De laatste zondag van augustus wordt in het historische centrum van Montepulciano de jaarlijkse wijnvaten race de Bravio delle botti gehouden waarbij 2 deelnemers van de 8 wijken een houten vat van 80 kg zo snel mogelijk moeten voortduwen over een afstand van 1700 meter.

Meer info op www.braviodellebotti.com

 

Tot slot

Dat Montepulciano een plaats is die tot de verbeelding spreekt, bewijzen de talrijke films die hier werden opgenomen. De belangrijkste films zijn ongetwijfeld The English patient (1996) en The Twilight saga – New Moon (2009). In onderstaand filmpje vind je de scène terug van New Moon die zich afspeelt in Montepulciano.