Monteriggioni

Monteriggioni

 

Monteriggioni is een prachtig middeleeuws stadje gelegen op een heuvel van waaruit je een prachtig zicht krijgt op de omliggende wijngaarden en olijfbomen. Het unieke decor van deze middeleeuwse vesting is ook niet ontgaan aan enkele bekende filmregisseurs die het gebruikten in hun films. De meest bekende zijn The Gladiator van Ridley Scott, The English patient van Anthony Minghella en Tea with Mussolini van Franco Zeffirelli.

Stadskern en stadsmuren

Monteriggioni werd gebouwd tussen 1214 en 1219  op de heuvel Monte Ala op bevel van Guelfo da Porcari, bevelhebber van Siena, met als doel de omgeving te controleren tegen invallen vanuit Firenze. Het stadje is nog volledig omringd met zijn middeleeuwse stadsmuur van maar liefst 570 meter lang waarlangs 14 wachttorens zijn aangebracht. Aanvankelijk was een gracht aanwezig aan de buitenzijde van de stadsmuur die gevuld was met hout en ander brandbaar materiaal om aanvallers te weerhouden om de stad aan te vallen. Deze gracht werd echter opgevuld in de 15de eeuw.

Kerkje Pieve di Santa Maria Assunta

De prachtig geconserveerde stadsmuren kun je het best aanschouwen vanaf de weg die leidt over de heuvels van de Val d’Elsa.

Monteriggioni is slechts toegankelijk vanuit twee stadspoorten: de eerste gericht naar Siena en de andere naar Florence. De kleine kern van Monteriggioni bestaat uit middeleeuwse woningen en een groot centraal plein, de Piazza Roma, waarop het kerkje Pieve di Santa Maria Assunta uitgeeft.

Sedert 2005 is er een parcours op de stadsmuur aangelegd wat je de gelegenheid geeft om te genieten van de unieke uitzichten op het Senese platteland. Een ticket kost slechts €2,00.

Middeleeuws feest

Ieder jaar opnieuw wordt begin Juli het feest Festa medievale di Monteriggioni georganiseerd. Gedurende 2 weken staan dan overal in de versterkte stad marktkraampjes met lokale produkten opgesteld. Je kunt er eten en drinken in open lucht terwijl je geniet van straattheater, exhibities van oude ambachten en veel meer. Dit alles in een middeleeuws decor dat het meest tot zijn recht komt in het donker wanneer het stadje enkel verlicht wordt door kaarsen en kandelaars.

middeleeuws feest Monteriggioni

Nabij Monteriggioni

In de omgeving van Monteriggioni zijn onder andere de abdij Abbadia a Isola en het pittoreske dorpje Strove de moeite waard van een bezoekje.

Praktische informatie

toeristische dienst klein Toeristische dienst – Ufficio turistico di Monteriggioni

overnachten klein Overnachten in en rond Monteriggioni

Video over Monteriggioni