Montespertoli en omgeving

 

Palazzo degli Orologi

Palazzo degli Orologi

 

Inleiding

Montespertoli is een gemeente gelegen in de regio Firenze op 26 km van Firenze en op 58 km van Siena. Zijn grondgebied strekt zich uit tussen de valleien Val d’Elsa en Val di Pesa en wordt gekenmerkt door de grote aanwezigheid van wijnkastelen, kleine kerkjes en stenen boerenwoningen temidden van de wijngaarden en olijfbomen.

We bevinden ons hier trouwens in de streek van de Chianti, wereldberoemd voor zijn heerlijke wijnen. Montespertoli is tevens verbonden met de namen van enkele belangrijke historische families en wijnproducenten waaronder Macchiavelli, Guicciardini, Frescobaldi en sedert kort ook Antinori die een moderne wijncantine liet bouwen op het grondgebied van Montespertoli.

Bezoek aan wijnkelders! Via GetYourGuide.nl kun je een bezoek aan enkele wijnkastelen in de Chianti streek reeds op voorhand online boeken. Bij dit bezoek zijn enkele degustaties van Chianti wijnen en typische streekgerechten inbegrepen. > meer info

 

Ligging Montespertoli


Grotere kaart weergeven

 

Bezienswaardigheden

In Montespertoli

Montespertoli ontstond als kleine kern in de middeleeuwen maar groeide al vlug uit tot een grote gemeente omwille van zijn centrale ligging op de handelsweg Firenze – Siena. Van het middeleeuwse centrum zijn nog slechts enkele smalle straatjes en antieke woningen overgebleven met een gering bod aan belangrijke gebouwen. De moeite waard zijn het Palazzo degli Orologi, het stadhuis en het 13de eeuwse kasteel castello di Sidney Sonnino.

Castello di Sidney Sonnino: Dit kasteel wordt ook wel simpelweg castello di Montespertoli genoemd en behoorde ooit toe aan de graven Conti en de familie Macchiavelli.

castello di Sonnino

castello di Sonnino

Sedert 1830 behoort het toe aan de familie Sonnini die er belangrijke historische figuren te gast hadden waaronder de vrijheidsstrijders Gabriele D’annunzio en Vittorio Emanuele III en de Italiaanse koning Umberto I di Savoia. Sedert 1600 wordt in de wijnvelden rondom het kasteel een uitstekende rode Chianti wijn gemaakt die in 1997 de DOCG erkenning verkregen heeft. Het kasteel bezit een enotheek met restaurantje en biedt naast diverse mogelijkheden om het kasteel, de wijnkelders en de wijngaarden te bezoeken tevens een unieke mogelijkheid om te overnachten in de 13de eeuwse toren. Meer info vind je op de website Castellosonnino.it

 

Chiesa di Sant'Andrea

Chiesa di Sant’Andrea

Chiesa di Sant’Andrea: Deze kerk bevindt zich op het plein Piazza Macchiavelli. De kerk die gewijd is aan St. Andrea werd gebouwd in de 16de eeuw op de ruïnes van de kapel van het kasteel. In de 2de wereldoorlog liep de kerk grote schade op waardoor een ingrijpende restauratie niet uit te sluiten was. In het interieur is onder andere een triptiek van de Madonna uit de 12de eeuw te bewonderen en een antieke marmeren doopvont, eveneens uit de 12de eeuw.

Op het plein Piazza Macchiavelli op huisnummers 9 en 10 vinden we verder een prachtig paleis in barokstijl terug.

 

Buiten Montespertoli

Pieve di San Pietro in Mercato: Deze mooie Romaanse kerk bevindt zich aan de zuidkant van Montespertoli en is één van de mooiste kerken van de streek. De kerk die gewijd is aan St. Petrus, werd voor het eerst vermeld in 1008, de woorden in Mercato (op de markt) verwijzen naar het feit dat in de nabijheid van de kerk de markt werd gehouden.

Pieve di San Pietro in mercato

Pieve di San Pietro in mercato

In de 16de eeuw werd, onder impuls van de familie Macchiavelli, de voorgevel van de kerk verbouwd in de toen heersende barokstijl. Op het einde van de 19de eeuw werd de kerk gerestaureerd waarbij de gevel opnieuw werd aangepast naar het originele project. Het interieur is vrij sober maar is sinds de bouw in de 11de eeuw, praktisch ongewijzigd gebleven. Wel zijn de meeste kunstvoorwerpen overgebracht naar het museum van de heilige kunst (museo di arte sacra) dat zich naast de kerk bevindt.

Naast de kerk zien we nog de originele middeleeuwse klokkentoren terug.

 

kasteel castello di Montegufoni

kasteel castello di Montegufoni

Castello degli Acciaiuoli: Dit kasteel dat ooit toehoorde aan de familie Acciaiuoli bevindt zich in de via Volterrana in Montegufoni, een kleine deelgemeente van Montespertoli. Het kasteel dateert uit de 11de eeuw maar werd tot aan de 16de eeuw stelselmatig verbouwd en uitgebreid. Zo werd in 1546 de toren verbouwd naar model van de toren van het Palazzo Vecchio in Firenze. Van de 16de tot de 19de eeuw waren heel wat bekende Florentijnse artiesten en personages te gast in het kasteel waarvan de meest bekende Cosimo II de’ Medici. Tijdens de 2de wereldoorlog werden enkele wereldberoemde kunstwerken waaronder La Primavera van Botticelli en la Madonna di Ognissanti van Giotto, vanuit de Uffizi in Firenze naar het kasteel van Montegufoni gesmokkeld om ze te behoeden voor de inbeslagneming door de Duitse troepen.

In 1972 kwam het kasteel in handen van een privé ondernemer die er luxe vakantiewoningen en een restaurant in onderbracht.

 

Castello di Poppiano: Het kasteel bevindt zich in de via Poppiano en behoort reeds meer dan 8 eeuwen toe aan de familie Guiccardini, één van de belangrijkste wijnproducenten van Toscane. In de middeleeuwen maakte het kasteel deel uit van het defensiesysteem van Firenze en werd grotendeels vernield in 1529 tijdens de belegering van Firenze. Hierop volgden 2 grote restauratieperiodes: in de 18de eeuw werd het kasteel omgebouwd tot villa en in de 19de eeuw werd het kasteel gerenoveerd naar aanleiding van de schade opgelopen na de aardbeving van 1812. Bij deze gelegenheid werd de stijl veranderd naar neo gotiek.

Het kasteel en de wijnkelders kunnen bezocht worden op afspraak. Een geleid bezoek duurt 2 uur en kost €25, op het programma staan een bezoek aan de verschillende wijnkelders, de toren, de olijfoliepers en een degustatie van 3 verschillende wijnen en olijfolie. Meer info vind je op de site conteguicciardini.it

kasteel van Poppiano

kasteel van Poppiano

 

Wijnkelder Antinori: Sedert october 2012 is de nieuwe wijnkelder van de familie Antinori gehuisvest in Bargino, op 15 km van Montespertoli. Deze moderne indrukwekkende wijnkelder is een prachtig staaltje van architectuur en bevat naast de wijnkelders, een museum dat de geschiedenis van de familie Antinori beschrijft, een restaurant, een auditorium en een winkel.

Wijnkelder in het domein Antinori

Wijnkelder in het domein Antinori

Het restaurant is dagelijks open en bied je een prachtig zicht op de omliggende wijnvelden. Een bezoek aan de wijnkelders met degustatie van 3 wijnen kost €20 en is enkel online te boeken. Meer info op de site Antinori Chianti Classico.

 

 

Feesten en evenementen:

Festa del Chianti: Jaarlijks wordt gedurende het laatste weekend van Mei het wijnfeest Festa del Chianti georganiseerd. Voor die gelegenheid wordt het centrum van Montespertoli  het decor voor wijnproducenten, eetstandjes met lokale gerechten, muziekoptredens, enz.

Estate musicale: Vanaf 21 juni tot 21 september worden er wekelijks muziekconcerten in open lucht georganiseerd, gaande van klassieke muziek tot popmuziek.

 

Praktische informatie Montespertoli

toeristische dienst klein Dienst toerisme: Via Sidney Sonnino 19, tel 0571 657 579

Hotels in en rond Montespertoli

Meer foto’s