Mooiste fietsroutes in Toscane

Mooiste fietsroutes in Toscane inclusief GPX bestanden

Toscane is een perfecte regio om te wielrennen, mountainbiken of op de gravelfiets te stappen. Er ligt bij ons op de achterbank altijd een wielrenfiets, niet omdat ik daar zelf op zit, maar omdat mijn man nogal een fietsfanaat is. In deze blog deelt hij zijn favoriete fietsroutes van Toscane inclusief GPX bestanden voor Komoot.

Strada di Torre a Castello

De Strada di Torre a Castello is een gravelroute van 79,4 kilometer die door de glooiende heuvels van zuidelijk Toscane slingert. Deze route biedt adembenemende uitzichten op de Monteaperti, een uniek landschap dat wordt gekenmerkt door de geërodeerde kleiheuvels die de regio domineren. De route loopt door pittoreske stadjes als Asciano, en biedt volop mogelijkheden om te stoppen en het landschap in je op te nemen. Klik hier voor het GPX bestand.

Castello di Brolio – Radda in Chianti

De Chianti Classico streek is beroemd om zijn wijngaarden en pittoreske stadjes op heuveltoppen, maar het is ook een geweldige bestemming voor gravelbiken. De grindwegen die door de wijn- en olijfgaarden slingeren bieden prachtige uitzichten op het landschap. Deze route is ongeveer 53 kilometer lang en biedt een mix van glooiende heuvels en steile beklimmingen. Je komt bijvoorbeeld lang Castello di Brolio een historisch hoogte punt van je tour. Een oud kasteel, ooit eigendom van de Ricasoli familie. Inmiddels gerestaureerd, vanaf hier heb je prachtig uitzicht over het land van de familie Ricasoli en hun oude wijngaarden. Klik hier voor het GPX bestand.

Fietsroute Wielrennen Toscane

Pienza – San Quirico d’Orcia

De Val d’Orcia is een andere prachtige streek in Toscane, beroemd om zijn adembenemende uitzichten en charmante stadjes op heuveltoppen. De grindwegen die door dit gebied slingeren bieden prachtige uitzichten over de vallei, met de Monte Amiata vulkaan die in de verte opdoemt. Deze route is ongeveer 36 kilometer lang en bevat enkele uitdagende klimmen, maar de uitzichten zijn de moeite waard. Pienza is een goed start punt of een mooie plek om even tussen de Italianen een koffie te doen. Link naar GPX bestand.


Uitdagende mountainbike routes

Ben je meer opzoek naar een heftigere rit, door bossen veel hoogte verschillen en wil je graag fietsen op een mountainbike. Let wel voor deze routes heb je echt een mountainbike nodig, in theorie kan het ook op een gravelfiets. Maar het is wel af te raden; sommige stukken zullen te heftig zijn voor je gravelfiets. Hier zijn de 5 mooiste mountainbikeroutes in Toscane:

Monte Amiata

De Monte Amiata is een schitterende berg in het zuiden van Toscane en biedt enkele van de mooiste mountainbikeroutes in de regio. Deze route is ongeveer 40 kilometer lang en voert je door de bossen en het ruige terrein van de berg. Het uitzicht vanaf de top is adembenemend, met panoramische vergezichten over het omringende landschap.

Apuaanse Alpen

De Apuaanse Alpen bieden enkele van de meest uitdagende en mooie mountainbikeroutes in Toscane. Deze route is ongeveer 50 kilometer lang en voert je door de ruige bergen, met prachtige uitzichten op de marmergroeven en de kust. De route bevat enkele uitdagende klimmen en afdalingen, maar het landschap is de moeite waard.

Garfagnana

Garfagnana is een prachtige vallei in het noorden van Toscane en biedt enkele van de meest pittoreske mountainbikeroutes in de regio. Deze route is ongeveer 60 kilometer lang en voert je door de Apuaanse Alpen, met prachtige uitzichten op de vallei eronder. De route bevat enkele uitdagende klimmen en technische afdalingen, maar het landschap is de moeite waard.

Val di Cecina

Val di Cecina is een prachtige vallei in centraal Toscane en biedt enkele van de mooiste mountainbikeroutes in de regio. Deze route is ongeveer 40 kilometer lang en voert je door de ruige heuvels en bossen van de vallei. De uitzichten vanaf de top zijn adembenemend, met panoramische vergezichten over het omringende landschap.

Maremma

De Maremma is een prachtige kuststreek in het zuiden van Toscane en biedt enkele van de mooiste mountainbikeroutes in de regio. Deze route is ongeveer 50 kilometer lang en voert je door het ruige terrein van de heuvels en bossen, met prachtige uitzichten op de kust. De route bevat enkele uitdagende klimmen en afdalingen, maar het landschap is de moeite waard.

Mooiste mountainbike routes in Toscane

Mooie wielrenroutes op asfalt

Voor de asfaltvreters die niet perse de typische gravelpaden op willen zoeken die er zoveel zijn in Toscane of alleen een wielrenfiets bij zich hebben en daardoor alleen op wegen kunnen rijden hebben we ook een paar prachtige wielrentochten. Deze zijn minstens zo mooi als de gravel paden weten we uit ervaring.

Florence naar Siena

Deze wegfietsroute voert je door enkele van de meest pittoreske stadjes en het platteland van Toscane. De route is ongeveer 140 kilometer lang en bevat uitdagende klimmen en afdalingen, maar de prachtige uitzichten op de Toscaanse heuvels en valleien maken het de moeite waard. De route omvat enkele van de mooiste stadjes van Toscane, waaronder San Gimignano en Monteriggioni.

L’Eroica

L’Eroica is een beroemd wielerevenement dat elk jaar in Toscane plaatsvindt. De route is ongeveer 200 kilometer lang en bevat uitdagende beklimmingen en afdalingen, maar de prachtige uitzichten op het Toscaanse platteland maken het de moeite waard. De route omvat enkele van de mooiste stadjes van Toscane, waaronder Gaiole in Chianti en Radda in Chianti.

Chianti heuvels

De Chianti heuvels zijn beroemd om hun wijngaarden en pittoreske stadjes, maar ze bieden ook enkele van de mooiste fietsroutes over de weg in Toscane. Deze route is ongeveer 80 kilometer lang en bevat enkele uitdagende klimmen en afdalingen, maar de prachtige uitzichten op het platteland en de wijngaarden maken het de moeite waard.

Val d’Orcia

De Val d’Orcia is een van de mooiste streken van Toscane, met glooiende heuvels en pittoreske stadjes. Deze wegfietsroute is ongeveer 100 kilometer lang en bevat enkele uitdagende klimmen en afdalingen, maar de prachtige uitzichten over de vallei en de vulkaan Monte Amiata in de verte maken het de moeite waard.

Fietsroute Wielrennen Toscane